Pusphaira in ‘Engelse onderonsje’ een maatje te groot voor Tongelre

Amateurvoetbal in de marge. Anders kan de wedstrijd tussen Tongelre en Pusphaira nauwelijks worden omschreven. Op een sfeerloos, winderig en guur sportpark zagen welgeteld twaalf toeschouwers – onder wie vijf zeer enthousiaste studentes – de bezoekers afgetekend winnen: 1-5. Een ‘papieren’ topper in de vijfde klasse D, die echter nooit dit predicaat mocht dragen. “We zijn niet overklast, wel overmeesterd”, aldus Tongelre-trainer Hakim Arrabbany

De Eindhovense studenten bleken over enkele heel aardige spelers te beschikken, die op een hoger niveau niet zouden misstaan. Douwe Orij, Ruben van der Waerden en Sander Tax zorgden de gehele wedstrijd voor het nodige gevaar en waren betrokken bij één of meerdere doelpunten. Tongelre kon hier te weinig tegenover zetten. De ploeg beschikt over meerdere zeer balvaardige spelers, maar zij kwamen veelal tekort in de één-tegen-één-duels. Geruime tijd kon doelman Carlos Viera de schade nog beperken, maar uiteindelijk moest ook de Portugees zich gewonnen geven en leidde Pusphaira halverwege met 0-2.

Toch begon Tongelre nog heel aardig, maar dit leverde geen échte kansen op. De eerste mogelijkheid was in de tiende minuut voor Yavuz Yildiz. Hij verscheen vrij voor doelman Arjan Loenen, maar schoot naast. Dit was ook meteen het laatste serieuze wapenfeit van Tongelre. Puspaira nam het heft in handen en kreeg twee kansen via Van der Waerden. Viera redde echter knap. In de 34ste minuut was het wél raak. Een vrije trap werd door Jochem Meijer onhoudbaar ingekopt. Nauwelijks vijf minuten later werd het ook 0-2. Orij legde de bal met de borst panklaar voor Tax, die had inschoot.
Engels
Geheel onverwachts kwam Tongelre terug tot 1-2. Jimmy van de Schoor begon aan een indrukwekkende solo, die werd afgesloten met een listige schuiver onder doelman Loenen door. In de rust hamerde Arrabbany er op dat zijn ploeg compact bleef spelen en met snel combinatiespel de verdediging van Pusphaira in de problemen zou brengen. Overigens gebeurde dit grotendeels in het Engels, want de selectie van Tongelre herbergt nogal wat verschillende nationaliteiten. Van Macedonië tot Somalië en van Bosnië tot Portugal. Omdat zijn collega Daan Guldemond in de tweede helft onder meer de Deen Jacob Østerby in het veld bracht, schakelde ook hij geregeld over op het Engels. Een opvallend gegeven…

Meteen na de rust was er een enorme kans voor Pusphaira. Tax schoot de bal echter naast het doel. Tongelre probeerde het wel, maar aanvallend was het gewoon niet goed genoeg wat de roodwitten lieten zien. Zeker niet nadat Arrabbany noodgedwongen Boubou Gansiry Dioum en Kostadin Ristovski moest wisselen. Pusphaira bleeft ondertussen de meest gevaarlijke ploeg, maar het duurde tot in de 79ste minuut voordat de wedstrijd definitief in het slot werd gegooid. Van der Waerden onderschepte een slechte pass van Van de Schoor en zette Arthur Meulder aan het werk. Die rondde beheerst af: 1-3.

Geflatteerd
Tongelre gaf zich gewonnen en in de slotfase liep Puspaira nog verder uit. Orij en invaller Kai Brand bepaalden de eindstand op 1-5. Weliswaar iets geflatteerd, maar niet minder verdiend. De studenten blijven fier aan kop, met 22 punten. DEES en De Bocht volgen op drie punten. Tongelre is door de nederlaag afgezakt naar de zevende plek. Arrabbany: “Het seizoen is nog lang, maar vandaag hebben we laten zien dat er nog wel degelijk werk aan de winkel is. Bij vlagen voetbalden we heel aardig, maar het was al snel duidelijk dat Puspaira een maatje te groot was.”

Opstellingen

Tongelre: 1. Carlos Viera, 2. Boubou Gansiry Dioum (9. Oliver Ekwumma), 4. Serhat Böluk (18. Victor Ogunmodede), 5. Yasin Kilic, 6. Kostadin Ristovski (21. Mohamed Zouaa), 7. Abdi Abdala, 8. Enes Krkic, 11. Boubacar Diallo, 16. Antonie Wouters, 17. Yavuz Yildiz.

Pusphaira: 1. Arjan Loenen, 2. Bas van Liebergen (13. Coen van Doodewaard), 3. Rick Raessens (13. Jacob Østerby), 4. Tom Hanckmann, 5. Jochem Meijer, 6. Coen van Spaendonck, 7. Arthur Meulder, 8. Mirko de Boer, 9. Douwe Orij (15. Kai Brand), 10. Sander Tax, 11. Ruben van der Waerden.