PSV/av en Hovestadt maatje te groot voor Hoogeloon

Een gebalde vuist en een brede lach. Mike Hovestadt was bijzonder content met zijn prestatie tegen Hoogeloon. Zijn PSV won met 4-1 en de aanvalsleider van de Eindhovenaren had in alle doelpunten een aandeel.  Twee maal liet hij zijn maatje Jimmey Granviel scoren en twee keer was hij zelf succesvol. Hovestadt was zichtbaar opgelucht.

Ook PSV-trainer Stephan Wijlaars keek vrolijk terug op de wedstrijd. “Natuurlijk is het prachtig dat Mike nu eindelijk wordt beloond voor zijn goede spel en zijn eerste twee doelpunten van het seizoen maakt. Belangrijker vind ik nog dat we met z’n allen hebben geknokt, nadat we op achterstand kwamen. Daarvoor hadden we al met 2-0 kunnen voorstaan, maar maken zij bij de eerste de beste aanval 0-1. We kunnen nu weer naar boven kijken. We willen graag een prijsje pakken en ik ben er van overtuigd dat we een selectie hebben die moet meedoen om promotie naar de tweede klasse.”

Op een kletsnat ‘bijveld’ van sportpark De Herdgang (de vrouwen van PSV speelden immers ook thuis tegen FC Twente, red.) zorgden PSV en Hoogeloon voor een vermakelijk schouwspel. Niet alles ging goed en soms werd er wel hardop gevloekt als een pass weer niet aankwam of een tegenstander te veel vrijheid kreeg. Maar over het algemeen legden beide ploegen een aantrekkelijke wedstrijd op de kunstgrasmat. Scheidsrechter Hans Panjoel ging hier zeker in mee en floot prima. Volgens Hoogeloon-trainer Nik Bierens had hij veel meer moeten doen aan het tijdtrekken van PSV, maar de leidsman had het goed in de smiezen en liet de klok nog geruime tijd doorlopen.

Wanorde
Al vroeg in de wedstrijd was het bijna 1-0. Granviel werd – niet voor het laatst – op maat bediend en knalde de bal tegen de lat boven doelman Jesse Lamers. Hierna was er nog een kans voor Hovestadt, maar de aanvoerder van PSV had zijn vizier nog niet op scherp staan. In de 8ste minuut was het plotseling raak aan de andere kant. Een voorzet vanaf links werd door alles en iedereen gemist, inclusief doelman Szymon Mlodak. Bij de tweede paal profiteerde Niels Luyten dankbaar van de tijdelijke wanorde in de Eindhovense defensie: 0-1.

PSV ging meteen op jacht naar de gelijkmaker en had in de 12de minuut moete scoren. Een prachtige pass van Granviel kwam terecht bij Hovestadt, die nu stuitte op doelman Lamers. Niet veel later was de goalie van Hoogeloon écht kansloos, toen Hovestadt de bal precies op het hoofd van Granviel legde en deze van dichtbij kon inkoppen. De volgende kans was weer voor Hoogeloon. Richard van den Broek volleyde de bal op het doel van PSV, maar Mlodak redde knap. Een minuut later wist Granviel wel te scoren. Opnieuw was Hovestadt de aangever: 2-1. En in de 45ste minuut krulde de 30-jarige spits de bal uit een vrije trap prachtig op doel, maar was de redding van Lamers navenant.

Stijl
In de tweede helft opende Hoogeloon sterk, maar kreeg PSV de beste kans. Granviel dwong Lamers wederom tot een fraaie save. En in de 62ste minuut moest ook PSV-doelman Mlodak vol aan de bak, om Hans van der Heijden van scoren af te houden. Hij deed dit in stijl. PSV was weliswaar de beter voetballende ploeg, maar omdat de roodwitten verzuimden verder uit te lopen, hield het – onbedoeld – Hoogeloon in leven. In de 77ste minuut kregen de bezoekers een grote kans. Een afgemeten pass van Jordy Bruininx bereikte Van den Broek, de bal net te weinig richting kon meegeven.

Beide trainers wisselden, maar tot echt grote veranderingen leidde dit niet. PSV bleef redelijk eenvoudig op de been, al had het in de 81ste minuut geluk, toen Van der Heijden met een hard schot Mlodak testte en de doelman met zijn voeten redding bracht. Het was uiteindelijk Hovestadt die de wedstrijd definitief in het slot gooide. Eerst rondde hij van dichtbij af en in de blessuretijd schatte hij uitstekend voorbereidend werk van Oussama Ait Lahcen en Jimmey Granviel op waarde en kogelde de bal snoeihard voorbij Lamers: 4-1.

PSV/av: 1. Szymon Mlodak, 2. Renzo van de Rijdt (9. Arber Gjoka), 3. Rick Verbeek, 6. Sam Zoetmulder, 7. Mike Hovestadt, 8. Sep Drabbels, 10. Oussama Ait Lahcen, 11. Jimmey Granviel, 15. Michael Swinkels, 16. Yousif Al-Anany (5. Larbi Kerkaze), 22. Luca Croonenberg.

Hoogeloon: 1. Jesse Lamers, 2. Jordy Bruininx, 3. Rik Michielse, 4. Koen Appels (17. Niek van den Broek), 6. Sam de Laat, 8. Yannick Sol, 9. Tom de Laat, 10. Tom Michielse, 11. Richard  van den Broek (12. Jibbe Lemmens), 14. Niels Luyten, 15. Hans van der Heijden.