Profiel vrouwen: Jikke Pheninckx (SVO RDM)

Deelacties:

Deze keer in profiel vrouwen, laten we Jikke Pheninckx aan het woord. Speelster van SVO RDM wat staat voor: Samenwerkende Vrouwen Organisatie Reusel-De Mierden tussen SDO’39 – HMVV – vv Hulsel en Reusel Sport op het gebied van meisjes en vrouwenvoetbal.

De vier voetbalverenigingen uit Reusel-De Mierden werken ondertussen al ruim drie jaar samen. SVO RDM is geen afzonderlijke vereniging. In deze vorm van samenwerking blijven de meisjes en dames lid van hun eigen vereniging en betalen daar de contributie. De kracht in deze samenwerking is, dat de clubs in alle leeftijdscategorieën gezamenlijk een team kunnen samenstellen. Dit bevordert de ontwikkeling van de leden en komt de sfeer binnen de teams ten goede. De basis van voetbal is immers spelplezier.

Jikke begon op 11-jarige leeftijd met voetballen. In de eerste twee seizoenen speelde ze samen met de jongens en later kwam ze in een echt meidenteam terecht. Sinds 2021 maakt 20-jarige aanvalster deel uit van de dames selectie binnen de SVO RDM.

Ontwikkeling
Het Vrouwenvoetbal blijft een discussiepunt wat betreft aandacht en ontwikkeling. Het betaald vrouwenvoetbal zit behoorlijk in de lift, maar in het amateurvoetbal zijn er nog de nodige stappen te maken. Amateurvoetbaleindhoven krijgt bij regelmaat de vraag om een vacature te plaatsten. Het gaat dan voornamelijk om de vraag voor trainers en speelsters die een club niet kan invullen. Sommige vrouwenteams stappen over naar 7 tegen 7 competitie omdat er te weinig speelsters voorhanden zijn.

In de jeugd zien clubs voldoende meisjes aansluiten, maar eenmaal in de senioren beland, haken veel vrouwen af.

We stellen Jikke enkele vragen over het vrouwenvoetbal en hoe zij de toekomst ziet van het vrouwenvoetbal.  

 Stel je eens voor aan het amateurvoetbal publiek:
Hoihoi, Ik ben Jikke Pheninckx, 20 jaar, en ik woon in het mooie Lage Mierde met mijn ouders en jongere zusje Fenne (18). Vroeger op vakantie was ik altijd al wel bezig om met papa een balletje te trappen, maar vanaf dat ik naar de middelbare school ging ben ik ook daadwerkelijk op voetbal gegaan. Eerst twee seizoenen bij de jongens en daarna samen met mijn zusje en vader een 7tal M0-13 opgericht, bij de club waar opa Jan al heel lang vrijwilliger is.  Enkele jaren later samen gaan werken met de omliggende clubs en sinds afgelopen jaar zelfs een echte vrouwenorganisatie! Ik voetbal nog steeds met enorm veel plezier en de derde helft sla ik eigenlijk nooit over!  

 Vertel eens iets over je beroep of studie, wat doe je precies:
Doordeweeks houd ik me voornamelijk bezig met het afstuderen in mijn bachelor Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de universiteit van Tilburg. Daarnaast werk ik in Eindhoven bij FindBusiness waar ik mezelf verder ontwikkel op sales- en marketinggebied en in het weekend werk ik af en toe bij Herberg de Buitenman waar ik gasten blij mag maken met lekkere hapjes en drankjes.

 Wat zijn je passies/ hobby's buiten het voetbal:
Naast voetballen zijn reizen en andere leuke dingen doen met vrienden en familie zeker mijn favoriete bezigheden. Ik houd van tripjes en als ik de kans krijg om een mooie plek te bezoeken laat ik deze zeker niet gaan! Verder ga ik graag met mijn vriendinnen uit in het weekend of drink ik graag een borreltje met mijn gezellige familie.

 Hoe denk je dat de voetballerij jou ziet als speelster?
Als speelster ben ik vooral heel erg fanatiek. Ik kan niet zo goed tegen m’n verlies en doe er graag alles aan om te winnen. Verder ben ik een echte aanvalster; snel en doelgericht, maar daarbij komt ook kijken dat mee terug verdedigen niet echt een van mijn sterke punten is ;)

  Wat spreekt je het meeste/minste aan bij je club?
Ik heb niet echt iets wat me het minste aanspreekt bij de club, maar als ik dan toch iets moet noemen zou ik gaan voor de velden die soms nog wel eens hobbelig of knollerig kunnen zijn! Wat me absoluut het meeste aanspreekt is de gezelligheid. Iedereen is welkom en de kantine avonden en de super Sundays zijn dan ook altijd één groot feest! Mannen en vrouwen door elkaar, oud en jong, maar iedereen hoort erbij.

 Welke trainer heeft de meeste indruk gemaakt op je gemaakt? En waarom?
Ik denk dat mijn trainer Henri in de MO17 en MO19 toch wel de meeste indruk op me gemaakt heeft. Waarom? Hij is net zo fanatiek als ikzelf hahah! Voor en na de wedstrijd kun je enorm met hem lachen, maar tijdens de wedstrijd is het even focus en gaan voor de winst. Het lukte hem ook om hier het team in mee te nemen, waardoor we altijd bovenin meededen!

 Hoe kijk je tegen je huidige trainer aan?
Goed! Peer is een eerlijke trainer en coach die voor iedereen in het team oog heeft. Hij wil ook winnen en hoe vroeg op zondag het ook is, hij is er altijd voor ons. Daarnaast kunnen we goed lachen samen en zitten we elkaar altijd uit te halen over Ajax en PSV, want daar verschillen we nog wel eens in mening over!  

 Wie springt er in je team het meeste uit? En waarom?
Naar mij mening springt er niet een iemand specifiek uit. De meeste zijn goed op hun eigen positie en weten wat ze daar moeten doen. Wel vind ik Toos denk ik technisch de beste voetbalster uit ons elftal; heel balbehendig en snapt waar een balletje heen moet.

 Ik heb heel veel respect voor… omdat:
Alle vrijwilligers die bij de clubs betrokken zijn, laat ik dat vooropstellen. Zonder deze personen zouden de clubs simpelweg niet kunnen bestaan. In het bijzonder wil ik Opa Jan bij SDO’39 en Johan en Anja Luijten bij HMVV toch wel even in het zonnetje zetten. Van de velden kalken en de kleedlokalen poetsen tot de kantine beheren en deze draaiende houden, ze kunnen het gelijk! Respect voor deze toppers! 

Persoonlijk

 Waar vul jij jouw dagen het liefste mee?
Doordeweeks ben ik meestal met school of werk bezig, maar in het weekend ga ik graag uit met mijn vriendinnen, lekker uiteten of andere gezellige dingen doen. Op zondag ben ik vaak, samen met enkele teamgenoten, bij de voetbal te vinden om het eerste elftal te supporteren.  

 Waar denk je over vijf jaar te staan?
Over vijf jaar hoop ik nog steeds zo gezond en gelukkig te zijn als dat ik nu ben. Hoe leuk ik het thuis ook vind, hoop ik toch ook wel om dan een eigen plekje te hebben in een leuk dorp en een leuke baan te hebben waar ik elke dag met plezier naar toe ga. Verder wil ik graag alle lieve mensen die ik nu om me heen heb dan ook nog bij me hebben en doorgaan met het maken van leuke herinneringen samen!

 Welk moment of beslissing in je leven zou je nooit meer op dezelfde manier aanpakken?
Er is niet echt een moment of beslissing in mijn leven waar ik aan terugdenk met spijt, of dat ik anders gedaan zou willen hebben, maar op sommige feestjes had ik het laatste biertje misschien beter kunnen laten staan J

 Wat zijn je slechte eigenschappen?
Ik ben een slechte verliezer, vooral als het in mijn ogen oneerlijk verloopt en daarnaast kan ik ook wel eens ongeduldig zijn.

 Wat zijn je goede eigenschappen?
Ik denk dat sociaal zijn mijn beste eigenschap is. Ik kan het over het algemeen met iedereen goed vinden en zal niet snel mensen buitensluiten of het gevoel geven dat ze er niet bij horen. Verder ben ik eigenlijk altijd vrolijk en sta ik zeer positief in het leven; opgeven doe ik eigenlijk nooit.

 De grootste ergernissen in het amateurvoetbal?
Mijn grootste ergernis tijdens het voetballen is als de scheidsrechters/vlaggers partijdig zijn. Hier heb ik echt een hekel aan, vooral als het een spannende wedstrijd is.

 Hoogtepunt als speelster?
Mijn hoogtepunt als speelster is toch wel het eerste jaar dat we een meisjesteam hadden (MO13) en we meteen kampioen werden samen. De helft van het team had nog nooit gevoetbald en toch deden we het samen. In de laatste wedstrijd tegen onze concurrent werden we zoals papa zou zeggen ‘in het hol van de leeuw kampioen’.  Dit was echt heel erg leuk!

 Dieptepunt als speelster?
Ik denk dat mijn dieptepunt als speelster is dat ik 2 keer in een avondwedstrijd mijn pols heb gebroken en hierdoor een aantal weken niet meer mee mocht spelen. Hier baalde ik toen heel erg van, omdat langs de kant zitten niet echt mijn ding is.

 De moeilijkste club waar je ooit tegen hebt gespeeld?
Afgelopen jaar tegen Beerse Boys en Rood Wit vond ik lastige wedstrijden; zij spelen al wat meer jaren samen en zijn dus beter op elkaar ingespeeld. Dit was in de wedstrijden duidelijk te merken, waardoor je eigen spel blijven spelen lastiger wordt.   

 Meest overschatte voetballer (m/v) in het betaalde voetbal?
Dusan Tadic

 Meest onderschatte voetballer (m/v) in het betaalde voetbal?
Xavi Simons

Overige

 Hoeveel tijd besteed je per dag aan Social Media?
Ik besteed best wel veel tijd aan social media per dag. Ik vind het leuk om op de hoogte te blijven en te kletsen met mijn vrienden. Daarnaast gebruik ik social media ook veel voor werk en soms voor school, waardoor de schermtijd ook nog toeneemt.

 Welk Social Media gebruik je het meeste?
Toch wel WhatsApp nog steeds, denk ik.

 Met welke beroemdheid zou je een weekje willen ruilen:
Ik denk met Mikky Kiemeney als ik zou moeten kiezen. Een weekje chillen in Barcelona met Frenkie en Jagger lijkt me best gezellig.

 Wie is volgens jou de meeste markante figuur langs de lijn?
Kim Timmers, de moeder van een meisje uit mijn team. Als we thuis moeten komt ze eigenlijk altijd kijken en leeft ze heel erg met de wedstrijd mee. Ze heeft haar woordje richting de tegenstander altijd wel klaar. Heel leuk als iemand zo fanatiek meedoet! Daarnaast is ze met 'Vis bij Kim' ook de hoofdsponsor van onze tenues!

 Leukste persoon die je dit of afgelopen jaar hebt ontmoet?
De leukste persoon die ik afgelopen jaar heb leren kennen is Anouk Vermulst. Anouk benaderde mij afgelopen jaar of het me leuk leek om bij FindBusiness in Eindhoven te komen werken en zo ben ik met haar in contact gekomen. Vanaf het eerste gesprek hadden we meteen een klik en we kunnen nog steeds elke werkdag veel met elkaar lachen en meters maken als het nodig is!

 Met wie van je team ga je ook buiten het voetbal om?
Na de wedstrijd doen we met de meeste wel een drankje, maar Nomi, Juul, Fenna en Janne zijn toch wel de meiden met wie ik naast het voetballen ook leuke dingen doe.

Kort 

 Internet: Instagram/ Zalando
 Mobieltje: IPhone 12 Pro Max
 Duurste aankoop: Vakanties denk ik
 Vrienden: Genoeg lieverds om me heen
 Merk voetbalschoenen: Nike
 Muziek: Urban/ Nederlandse rap
 Grootste flater: gele kaart voor groot mondje tegen de scheids
 Voetbalhumor: flessen ICE in de tassen van de selectie stoppen
 Droomman: de beste voetballer van HMVV natuurlijk!
 Drankje: bij het voetbal rosebier, maar ik houd ook wel van lekkere cocktails
 Vakantiebestemming: Spanje/ Ibiza
 Automerk: Toyota Aygo

Ja/Nee

 Kunstgras is een verrijking voor het amateurvoetbal? NEE, meestal niet
 Ik kan goed door een deur met mijn trainer? JA
 Na mijn carrière als voetbalster, wil ik trainer worden? NEE, staat niet op de planning
 Ieder weekend kan je mij in het uitgaansleven vinden? JAzeeeker
 De derde helft is een vaste gewoonte voor mij? JA, ook dat
  Voor de wedstrijd voel ik mij gespannen? NEE
  Ik heb veel over voor mijn sport? NEE dat niet, ik vind voetbal zeker leuk, maar heb nog veel meer dingen die ik zeker net zo belangrijk of belangrijker vind!
 Om te winnen ben ik bereid om ver te gaan? JA, dat zeker!
 De trainer kan me overal opstellen? NEE, zoals eerder genoemd ben ik echt een aanvaller
 Een voetbaltrainer moet niet ouder zijn dan 60 jaar? Maakt mij niet uit
 Vrouwenvoetbal moet meer waardering krijgen van de mannentak? JA

Open

 Het mooiste sportcomplex: RKSV Nuenen; de kantine die uitkijkt over het hoofdveld vond ik echt heel mooi

 Het lelijkste sportcomplex: De Weebosch; kleine en wat oudere kleedhokken

 Wat hoop je nooit meer mee te maken: M’n pols breken tijdens de wedstrijd ;)

 Voor welke club heb je de meeste sympathie: PSV, al heel mijn leven fan!

 Voor welke club zou je nooit willen spelen: Ajax

 Moeten alle clubs vrouwenvoetbal aanbieden: Ja, als er genoeg animo voor is zeker!

  Wat vind je van het niveau van vrouwenvoetbal in de regio: Dit verschilt heel erg per club. Sommige clubs hebben vrouwenteams die al jaren samenspelen en andere zijn al blij dat ze een elftal kunnen vormen en soms een doelpunt kunnen maken.

 Wie is volgens jou de beste speler binnen het elftal: Elke speelster heeft natuurlijk haar eigen kwaliteiten en is goed op de positie waar ze staat, maar ik denk dat Mandy er voor mij wel uitspringt. Ze creëert rust in het elftal door haar ervaring en geeft altijd geweldige voorzetten waar we iets mee kunnen voorin

 Welke speelster van een andere vereniging zou je graag in het shirt van jullie team zien spelen: Dania Wouters van de Zuiderburen. Hele gezellige meid en met haar snelheid denk ik zeker een aanwinst voor ons team!

Wij zeggen/ jij zegt 

 Vrouwenvoetbal wordt ‘nog steeds’ anders benaderd dan mannenvoetbal:
In de afgelopen jaren is het al enorm verbeterd, maar het wordt nog steeds wel anders benaderd dan het mannenvoetbal. Bij sommige verenigingen worden we bijvoorbeeld ergens achteraf op een veld gezet en wordt er niet echt naar ons omgekeken, terwijl bij sommige andere verenigingen er wel al veel aandacht voor ons is en we elke week op het hoofdveld staan.  Het verschil per club is gewoon enorm.

 Er moet ‘nog’ veel veranderen om het vrouwenvoetbal op een hoger plan te krijgen:
Er kan zeker nog wel het een en ander verbeterd worden binnen het vrouwenvoetbal, vooral landelijk denk ik. Zeker nu vrouwenvoetbal steeds populairder begint te worden, zouden de opleidingen etc. hiervoor uitgebreider mogen. Wel vind ik dat er over het algemeen binnen de samenwerking van onze 4 verenigingen er voldoende aandacht voor ons is.    

 SVO RDM is een voorbeeld in het vrouwenvoetbal voor andere clubs in de regio:
Ja, omdat je laat zien dat je met 4 verenigingen kan samenwerken en je bij elke club welkom bent. Zo kun je door de hele jeugdopleiding verschillende mooie elftallen neerzetten en een sterke selectie creëren.

  De verhouding tussen de vrouwen en de mannen binnen HMVV is goed:
Ja de verhouding is zeker goed! Wij gaan vaak kijken bij het eerste elftal. De hele vereniging toont ook interesse in onze wedstrijden. In de kantine staan we ook altijd samen en wordt er vaak een drankspel gedaan.  

 SVO RDM speelt op het gewenste niveau:
Op dit moment spelen we op het juiste niveau voor ons: we doen mee in de bovenste helft van de competitie en beginnen beter op elkaar ingespeeld te raken. Als er de komende jaren nieuwe aanwas uit de jeugd komt, zullen we hier alleen maar weer beter van worden en misschien kunnen we dan ook nog een niveautje hoger gaan spelen.

Tot slot

 HMVV is een fantastische club omdat……
Iedereen er welkom is, er leuke dingen worden georganiseerd, maar vooral omdat iedereen betrokken is met elkaar en er nooit een gebrek aan gezelligheid is in de kantine!

 Wie zou je graag de volgende keer zien in het Profiel vrouwen?
Dewi Timmers (VV Hapert)

 Wil je nog iets toevoegen?
Nee hoor, behalve dat ik het superleuk vind dat ik gevraagd ben hiervoor en het een leuk initiatief vind! Op naar nog veel leuke, sportieve en gezellige voetbaljaren!

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Reusel Sport
01 maart 21:08
Toch goed dat we je op hebben gegeven en dat je dit wou doen, mooi en leuk interview.