Profiel vrouwen: Ellen van der Hulst (Geldrop)

Deel dit bericht via:

Deze keer in profiel vrouwen, laten we Ellen van der Hulst aan het woord. Speelster van Geldrop 1.  
Ellen begon met voetballen bij de club waar ze nu voor speelt. Later maakte ze de overstap naar RKSV Nuenen.
Na vier jaar in het groen-wit van RKSV Nuenen te hebben gespeeld kwam Ellen twee seizoenen uit voor VV Nijnsel om vervolgens in 2018 terug te keren naar Geldrop. 


· Stel je eens voor aan het amateurvoetbal publiek: 
Ik ben Ellen van der Hulst, 31 jaar oud. Ik ben geboren en getogen in Geldrop Ik ben op mijn 5e jaar begonnen met voetbal bij vv Geldrop, ik heb altijd tussen de jongens gevoetbald en alle selectie teams doorlopen. Ik was het eerste meisjes bij Geldrop. Hier heeft mijn vader nog flink strijd voor moeten voeren, omdat ze eigenlijk vonden dat ik maar bij Braakhuizen moest gaan voetballen. 
Voetbal is als kind altijd heel belangrijk voor me geweest. Ik heb in de nationale jeugdteams van 015 en 019 gespeeld. Voetbal is van jongs af aan al mijn grote passie en nu nog steeds voor mij de belangrijkste bijzaak in het leven. Ik ben getrouwd en heb een zoontje van bijna 3 jaar (Riven). Mijn gezin is mijn grote trots en nu het allerbelangrijkste in mijn leven.

·Vertel eens iets over je beroep of studie, wat doe je precies: 
Ik ben werkzaam als orthopedagoog/ teamcoördinator bij Heppie (t)Huis in Geldrop. Heppie (t)Huis is een kleinschalig, nieuw initiatief binnen de Jeugdzorg. We laten zien dat het ook anders kan binnen de residentiële jeugdzorg. Er wonen 8 kinderen in de leeftijd van 5 tot 18 in het huis. We bieden een echt huis voor kinderen die (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen en geven ze de liefde, aandacht en zorg die ze nodig hebben. De kinderen die bij ons wonen hebben allemaal een forse rugzak met vervelende ervaringen. In tegenstelling tot in de reguliere jeugdzorg, proberen we een warm (t)huis te bieden aan kinderen waar ze echt mogen hechten.
Het is een pittige baan, mentaal soms zwaar, maar ook een hele mooie baan. Ik geniet ervan om kwetsbare kinderen te kunnen helpen en een steentje bij te kunnen dragen in hun leven.

· Wat zijn je passies / hobby's buiten het voetbal:
De tijd die ik over heb naast mijn werk besteed ik graag aan mijn gezin. We gaan vaak samen uit eten en/ of borrelen of andere leuke dingen doen. Verder heb ik een hechte vriendengroep waar ik regelmatig mee afspreek. Ik probeer ook een aantal keren in de week hard te lopen, dit helpt me om te ontspannen in mijn drukke leven.  Vakanties zijn voor mij erg belangrijk, we gaan regelmatig skiën in de winter. In het voorjaar en de zomer gaan we regelmatig richting de zon, we proberen 1 keer in het jaar een wat langere reis te maken. Afgelopen oktober zijn we 3 weken op Bali geweest.

· Vanwaar de terugkeer naar Geldrop:
Enkele jaren geleden kwam de vraag vanuit het Bestuur van Geldrop al eens of we daar een vrouwenteam op zouden kunnen richten. Ik heb dat toentertijd afgehouden, omdat ik niet voldoende tijd heb om dat allemaal op te zetten. Afgelopen seizoen waren er verschillende oud teamgenoten die aangeven toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Geldrop nam contact op en we hebben de speelsters samengebracht. Vanuit daar heeft Geldrop het regelgedeelte van mij overgenomen. 

Het is voor mij persoonlijk mooi om in mijn eigen dorp te kunnen voetballen bij de club waar ik ooit begonnen ben. Naast het gevoel wat erbij komt kijken is het praktisch ook gewoon heel fijn. Ik heb jarenlang moeten reizen voor het voetbal. Nu stap ik op mijn fiets en ben ik er binnen 2 minuten. Voor mijn partner en mijn zoontje is dat ook fijn, zij staan nu ook veel vaker langs de kant.

· Wat is jouw positie in het veld: 
Ik speel op 10 of in de spits.

· Hoe denk je dat de voetballerij jou ziet als speelster:
Ik ben een speelster die opvalt op het veld. Ik ben een speelster die vaak beslissend is voor mijn team, door goals of assists. Ik ben fanatiek en heb een winnaarsmentaliteit, ik probeer het beste uit mezelf en mijn teamgenoten te halen. 

· Hoe lang speel je al bij jouw club:
Ik ben sinds dit seizoen terug bij Geldrop. Ik heb in de jeugd van mijn 5 tot 15 jaar bij Geldrop gespeeld. 

· Wat spreekt je het meeste/minste aan bij jouw club:
Dichtbij huis. Veel bekenden. Gezellige kantine, Mark en Jetske besteden veel aandacht aan de vrouwen. 
Geldrop moet nog wennen aan het vrouwenvoetbal, dat merk je aan de cultuur van de club. Dat heeft tijd nodig. Je hoort de (conservatieve) mensen er soms nog over mopperen. Ik vind het persoonlijk echt ongelofelijk dat het nog niet gewoon normaal is. Anderzijds snap ik dat het ook tijd nodig heeft.

· Wat maakt jouw club tot een bijzondere vereniging voor jou:
Het is de club waar ik ooit gestart ben en waar ik mijn carrière ook ga eindigen. Ik ben geboren en getogen in Geldrop. Ik ken er veel mensen en voel verbonden met de club.  

· Welke trainer heeft het meeste indruk gemaakt? En waarom:
Mijn trainer bij het Nederlands elftal 015 ; Johan van Heertum en van mijn trainer bij Nederland 019 Ed Engelkes. Beiden fanatieke trainers met enorm veel voetbalkennis. Ik houd ervan als trainers straight zijn, durven impopulair te zijn, maar wel rechtvaardig. Daarbij vind ik het belangrijk als trainers het beste uit een team weten te halen, maar ook oog hebben voor het individu binnen dat team. 
Ik denk dat er binnen het vrouwenvoetbal nog een slag te halen is m.b.t. de kwaliteit van trainers. En dat het belangrijk is dat trainers ook binnen het vrouwenvoetbal opgeleid zijn, maar ook stevig in hun schoenen staan. Het valt over het algemeen niet mee om een vrouwen team te trainen… 

· Hoe kijk je tegen je huidige trainer aan:
Sander is een man met een groot voetbalhart. Hij is binnen Geldrop degene die zich echt inzet voor het meiden en vrouwen voetbal. Hij heeft het vrouwenvoetbal op de kaart gezet binnen Geldrop. Sander is heel goed georganiseerd, heeft oog voor detail. Hij neemt het vrouwenvoetbal serieus en investeert enorm veel tijd in ons. Zijn training zijn altijd erg goed voorbereid. Momenteel is hij bezig met het behalen van zijn trainings diploma’s.

· Wie springt er in jullie team het meeste uit? En waarom:
We hebben een team waarin er grote verschillen zitten in kwaliteit. Dat geeft niks en wisten dat vooraf. Een aantal speelsters heeft hoog gevoetbald (hoofdklasse/ topklasse) en een aantal speelsters heeft nog nauwelijks ervaring.  We zijn onze draai aan het zoeken als team, dit heeft tijd nodig.  Ik vind het niet fair om daar 1 speelster expliciet in te benoemen.

· Ik heb heel veel respect voor… omdat: 
Mijn ouders, zij hebben me van jongs af aan gesteund in de keuzes die ik gemaakt heb. Vroeger moest ik regelmatig 3 keer in de week naar Zeist, mijn ouders hebben dit altijd zonder mopperen gedaan. Zij zijn trots op me en hebben me altijd gesteund in alle keuzes die ik gemaakt heb in mijn leven. Het gevoel dat je gewenst, geliefd bent en er echt toe doet, is het meest waardevolle wat je ouders je kunnen geven. Ze staan nu overigens nog regelmatig langs de kant op de zondagen. Nu met mijn eigen zoontje en zij als trotse opa en oma. En als ik een goede wedstrijd heb gespeeld, stuurt papa ‘s avonds nog altijd een appje dat hij trots op me is. Dat is zo waardevol

· Hoe zou jij jouw team omschrijven:
We zijn een nieuw team, een soort bij elkaar geraapt zooitje :-) met heel diverse kwaliteiten, achtergronden en persoonlijkheden.  We zijn heel sterk begonnen als team dit seizoen en wonnen alles heel gemakkelijk. Momenteel zie je dat het ook met momenten wat lastiger gaat. Dat is ook logisch, aangezien iedereen aan elkaar moet wennen en we zo’n andere achtergronden hebben. Het is nu zaak dat we echt een team gaan worden, ik heb hier alle vertrouwen in! ‘Zonder wrijving geen glans’

Persoonlijk

· Waar vul jij jouw dagen het liefste mee:
Mijn gezin, voetballen, uit eten, borrelen.

· Waar denk je over vijf jaar te staan: 
Een groter gezin. Afhankelijk van hoe fit ik ben, voetbal ik dan nog bij Geldrop.

· Welk moment of beslissing in je leven zou je nooit meer op dezelfde manier aanpakken: 
Geen idee, alle keuzes die ik heb gemaakt waren op dat moment met een reden, ook als het niet goed uitgepakt heeft. ‘You win some, you learn some’

· Wat zijn je slechte eigenschappen: 
Ongeduldig, impulsief.

· Wat zijn je goede eigenschappen: 
Direct (kan voor sommige mensen ook lastig zijn…) Open, authentiek, oprecht, sensitief. Ik kan slecht tegen mijn verlies en ben ben bloedfanatiek. (kan op dit niveau soms ook een nadeel zijn)

· Wat is de grootste ergernis in het amateurvoetbal:
Scheidsrechters, en vlaggers die partijdig zijn.  Je ziet dat de KNVB het vrouwenvoetbal vaak nog niet serieus neemt, dat zie je o.a. in de keuzes van scheidsrechters. Het zijn vaak mannen die met macht bezig zijn en/ of zeer partijdig zijn. Bv. direct dreigen als een speelster 1 keer iets zegt vanuit fanatisme. Het zou goed zijn als er veel meer vrouwelijke en/ of jonge mannelijke scheidsrechters zouden zijn. Nu hebben we vaak mannen op leeftijd, die soms niet eens uit de middencirkel komen. Dit levert ontzettend veel onnodige frustratie op.  Vals vlaggen komt ook (te) veel voor. Ik ben een speelster die veel de diepte zoekt, er zijn vlaggers bij die bij elke lange bal hun vlag al in de lucht steken. 

· Hoogtepunt als speelster:
Mijn eerste interland voor Nederland 015 in Duitsland. Er zaten 5000 mensen op de tribune. Ik was vreselijk zenuwachtig maar heb genoten van elk moment. Voor je land mogen spelen is ontzettend mooi, toen het volkslied werd gespeeld besefte ik me hoe bijzonder dit was.

· Dieptepunt als speelster:
Het afscheid bij Nuenen.  De manier waarop het daar is gelopen met het bestuur en hoe onze trainer toentertijd aan de kant is gezet door het bestuur hebben me erg geraakt. Ik heb mooie jaren bij Nuenen gehad, met enorm veel hoogtepunten en een heel fijn en hecht team. Dat het bestuur daar zo mee is omgegaan heeft veel met me gedaan.

· De moeilijkste club waar je ooit tegen hebt gespeeld:
Vroeger in de hoofdklasse (wat toen de hoogste competitie in Nederland was): Ter Leede en Seastum. 

· Meest overschatte voetballer in het betaalde voetbal: 
Shanice van der Sande

· Meest onderschatte voetballer in het betaalde voetbal:
Isco


Overige

· Hoeveel tijd ben je per week kwijt aan Social Media:
Te veel.

· Welk Social Media gebruik je het meeste: 
Instagram & Whats app

· Van welke beroemdheid had je vroeger een poster aan de muur en waarom: 
Dani

· Wat is je gekste gewoonte:
Bijgelovig

· Wie is volgens jou de meeste markante figuur langs de lijn: 
Frits Hallink

· Leukste persoon die je dit jaar hebt ontmoet: 
Geen idee 

·  Met wie van je team ga je ook buiten het voetbal om:
Lot Jochems & Tania Gutierrez Rojo 

Kort 

·  Internet: Insta
·  Mobieltje: iphone
·  Duurste aankoop: schoenen/ leren jas 
·  Vrienden: Nummer 1: Lot en dan volgen er een hoop andere
·  Merk voetbalschoenen: Nike vapor
·  Muziek: Van alles
·  Grootste flater: Onnodige hands bal in mijn eigen 16
·  Voetbalhumor: Geen ide
·  Droomman:  ? 
·  Drankje: Witte wijn
·  Vakantiebestemming: Bali / Portuga
·  Automerk: Peugeot

Ja/Nee

· Kunstgras is een verrijking voor het amateurvoetbal: JA
·  Ik kan goed door een deur met mijn trainer: JA
·  Van Twitter en Facebook kan ik niet afblijven: NEE
·  Na mijn carrière als voetbalster, wil ik trainer worden: NEE
·  Ieder weekend kan je mij een in café of discotheek vinden: NEE
·  De derde helft is een vaste gewoonte voor mij: JA
·  Voor de wedstrijd voel ik mij gespannen: JA
·  Ik heb veel over voor mijn sport: JA
·  Om te winnen ben ik bereid om ver te gaan: JA
·  De trainer kan me overal opstellen: NEE
·  Een voetbaltrainer moet niet ouder zijn dan 50 jaar: NEE
·  Vrouwenvoetbal moet meer waardering krijgen van mannen: JA

Open

· Het mooiste sportcomplex: RKSV Nuenen|
· Het lelijkste sportcomplex:  Heel veel sportcomplexen in Limburg
· Wat hoop je nooit meer mee te maken: Degraderen 
· Moeten alle clubs vrouwenvoetbal aanbieden: NEE
·  Wat vind je van het niveau van vrouwenvoetbal in de regio Eindhoven: Redelijk
·  Wie is/zijn de beste speler(s) in jullie team: Lot Jochems / Sitha Caessens   
·  Welke speelster van een andere vereniging zou je graag in een shirt van jullie team zien spelen: Nicole Vervoort en Sem van Doorn 

Wij zeggen/ jij zegt 

· Damesvoetbal wordt ‘nog steeds’ anders benaderd dan mannenvoetbal: 
Ja, helaas wel. Dat merk ik nu bij Geldrop ook weer. Mannen moeten wennen in de kantine en langs het veld. De grootste fout is dat mensen het vrouwenvoetbal en mannen voetbal met elkaar vergelijken. Dat wordt in geen enkele andere sport gedaan. Mannen in de voetbalwereld zijn ook vaak conservatief, vinden het lastig om open te staan voor iets nieuws.

· Er moet ‘nog’ veel veranderen om het vrouwenvoetbal op een hoger plan te krijgen: 
Er zijn grote stappen gemaakt de afgelopen jaren. Echter zijn we er nog lang niet. Het is een goede ontwikkeling dat er nu veel meer meisjes voetballen. Het nadeel is echter dat de goede meisjes ook tussen de meisjes voetballen. Hier ben ik op tegen. De talenten moeten gewoon tussen de jongens voetballen in de selectieteams, zolang als mogelijk. Net als ik vroeger, daar kun je jezelf optimaal ontwikkelen.

· VV Geldrop vrouwen kan een klasse hoger aan dan de huidige 3e klasse: 
Ja absoluut. Echter is het belangrijk dat we eerst echt een team worden, dan komen de resultaten vanzelf.

· In de huidige competitie staat VV Geldrop vrouwen op de plek waar het hoort: 
Nee, we zouden veel hoger kunnen staan. Tot nu toe blijken de uitwedstrijden in Limburg lastig. Met partijdige scheidsrechters en vlaggers blijkt het voor ons vaak moeilijk. Tegen die onrecht moeten we onszelf beter gaan wapenen. 

· VV Geldrop  is een voorbeeld in het vrouwenvoetbal voor andere clubs in de regio Eindhoven: 
Nu nog niet. 

Tot slot

· Wie zou je graag de volgende keer zien in het Profiel vrouwen:
Claudia Verhoeven van De Valk.

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Wouter
26 november 21:34
Ik sluit me volledig aan bij Eric. Zolang er minder scheidsrechters dan wedstrijden zijn, moet je blij zijn als je er een hebt. Op hoger niveau lopen de betere scheidsrechters rond. Als ik je goed begrijp Ellen, speelt Geldrop dus te laag. Doe je best... ;-)
Eric
25 november 13:59
Jammer! Totaal misplaatste link tussen de aandacht voor het vrouwenvoetbal vanuit de KNVB, voortkomende uit de scheidsrechters die de KNVB zou sturen naar de wedstrijden naar Geldrop Vr1.

Het is nog al wat, de aandacht die de KNVB heeft voor het vrouwenvoetbal. Van een aantal jaren geleden naar 0 aandacht naar volle stadions bij een wedstrijd van het Nl vrouwen elftal. Doorontwikkelen van vrouwenvoetbal. En aandacht voor vrouwelijke scheidsrechters. Met inmiddels landelijke en internationaal acterende vrouwelijke scheidsrechters.

Geldrop Vr1 komt uit in de 3de klasse. De KNVB heeft nu eenmaal onvoldoende scheidsrechters om in die klassen de wedstrijden met scheidsrechters te bemensen. Niet eens "mannen op leeftijd, die soms niet eens uit de middencirkel komen". Laat staan jonge mannen / vrouwen. Die heeft de KNVB hard nodig. De scheidsrechters ( en assistenten) komen vanuit de clubs zelf. Dus ook vanuit Geldrop. Misschien toch de hand eens in eigen boezem (sorry; geen woordgrap; ook niet zo bedoeld) steken en bij de vereniging eens nagaan of daar iemand bereid is ( jong, sportief, intentie om de middencirkel uit te komen, in bezit van KNVB scheidsrechtersdiploma) om op het tijdstip van 10 uur in de ochtend een topwedstrijd van deze dames te fluiten.

Steeds naar de KNVB wijzen is wel heel makkelijk!