‘Plan B’: 'Blijven voetballen in coronatijd. Herstart competitie op 16/17 januari 2021, is het meest positieve scenario'

Deel dit bericht via:

De KNVB heeft vandaag ‘Plan B’ voor het amateurvoetbal bekend gemaakt. De voetbalbond gaat in het meest positieve scenario uit van een herstart van de competitie in het weekend van 16 en 17 januari 2021. In de meeste gevallen kunnen de competities dan volledig worden uitgespeeld.

De bond wil de maand juni gebruiken om door te spelen. De overschrijvingstermijn verschuift van 15 naar 30 juni. De bekercompetities komen te vervallen en er wordt geen nacompetitievoetbal gespeeld. De promotie-/degradatieregeling wordt aangepast. Half december kijkt de KNVB of dit scenario haalbaar is. Zo niet, dan worden de competities op een later moment hervat in een aangepaste vorm. Waarschijnlijk gaat de KNVB dan over op het spelen van een halve competitie.

KNVB
In het amateurvoetbal staat het seizoen 2020/’21 in het teken van de overheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Behalve naar de onmogelijkheden, kijkt de KNVB ook naar wat wél kan en waarom dit zo belangrijk is. Deze stappen heeft de bond beschreven in ‘Plan B: Blijven voetballen in tijden van corona’, dat woensdag wordt gepubliceerd.

"Het kabinet kan hierbij helpen door bij het afschalen van maatregelen bijvoorbeeld de groepsgrootte aan te passen voor teamsporten. Een teamsport beoefenen is niet mogelijk in groepjes van twee of vier. We trainen op 1,5 meter afstand veilig in de buitenlucht en in de zaal. Dat kan prima met 30 man op een groot voetbalveld", aldus Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal.

DRIE PIJLERS
Het ‘Plan B’ voor het amateurvoetbal bestaat verder uit drie elkaar aanvullende pijlers: 

1. Scenario’s voor het uitspelen van de amateurcompetities 
Het meest positieve scenario is een herstart van de competitie in het weekend van 16 en 17 januari 2021. In dat geval kunnen sommige competities nog volledig worden uitgespeeld dit seizoen. Hierbij komen de bekercompetities wel te vervallen en wordt er in de hele maand juni 2021 doorgespeeld. De overschrijvingstermijn verschuift dan mee met het einde van competities, van 15 juni naar 30 juni. De nacompetitie komt te vervallen voor onder andere het standaardvoetbal, waardoor voor een aantal competities de promotie/degradatieregeling aangepast moet worden. Het volledig overzicht van alle categorieën is te vinden in het volledige ‘Plan B’, dit volgt zo spoedig mogelijk.

Half december wordt besloten of dit scenario haalbaar is. Als dat niet het geval blijkt te zijn, dan worden de competities op een later moment hervat in een deels of volledig aangepaste vorm.

2. Plezierig en veilig blijven voetballen en verenigen
De KNVB moedigt verenigingen aan om, ondanks de lastige periode en het stilleggen van de competities, passende (voetbal)activiteiten te blijven organiseren

Elk dorp heeft minimaal één voetbalvereniging waar men samenkomt. Deze in de wereld unieke verenigingsstructuur draagt al meer dan een eeuw bij aan het lichamelijk en geestelijk welzijn. In totaal zijn in Nederland 1,2 miljoen mensen lid van een voetbalclub en werken er 400.000 vrijwilligers bij de bijna 3.000 verenigingen. Het is verenigingen er alles aan gelegen om te blijven (ver)binden. De KNVB moedigt verenigingen aan om, ondanks de lastige periode en het stilleggen van de competities, passende (voetbal)activiteiten te blijven organiseren. Hiervoor stelt de KNVB een activiteitenbudget beschikbaar waar verenigingen aanspraak op kunnen maken. De definitieve aanvraagprocedure en voorwaarden worden later bekendgemaakt. 

De KNVB staat de verenigingen verder bij door hen digitaal samen te brengen via het nieuwe platform EénTweetje en te wijzen op regelingen, goede voorbeelden van andere clubs en op bestaande (digitale) netwerken. Met het online platform Blijf Voetbalfit helpt de KNVB de verenigingen aan gevarieerde trainingsmogelijkheden en -vormen en creatieve alternatieven die aansluiten bij de dan geldende coronamaatregelen.

3. Toekomstbestendig voetballandschap  
Ook op financieel gebied hebben amateurverenigingen door de coronacrisis een enorme dreun moeten incasseren. De sluiting van kantines veroorzaakt alleen al in het amateurvoetbal een omzetdaling van bijna 4 miljoen euro per week. Vanuit de overheid zijn de afgelopen maanden diverse financiële regelingen bekendgemaakt voor amateursportorganisaties. De KNVB kan de verenigingen via één loket helpen bij de aanvraag van subsidies en financiële compensatie. Daarnaast is de KNVB samen met NOC*NSF continue in gesprek met de overheid over de financiële problemen van de sportverenigingen en mogelijke oplossingen.

Verder wil de KNVB nieuwe kennis ontwikkelen om het voetbal nog tijdens de coronaperiode beter te maken. Dit gebeurt samen met kennisinstellingen, verenigingen, leden, belangenorganisaties en de Jeugdraad van de KNVB. Want juist het perspectief van de bijna 600.000 jeugdleden is nodig om de accenten voor de toekomst te kunnen leggen.

‘Plan B: Blijven voetballen in tijden van corona’ is opgesteld na overleg met andere sportbonden en is inmiddels gedeeld met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het volledige plan is zo spoedig mogelijk terug te vinden op deze site.

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Begeleider
05 november 7:47
Gewoon competitie helemaal uit voetballen tot eind juni. Geen nacompetitie geen beker. Kampioen promoveert en overal 1 degradant . Alle amateur teams ook 5 wissels dan kun je vanwege belastbaarheid van de spelers ook 2 keer per week voetballen indien dat nog nodig is. Inkomsten van de clubs zijn in juni dan ook goed vanwege open zijn van de kantine.
FK
05 november 7:02
Waarom een halve competitie?
Splits alle klassen in tweeën, bijvoorbeeld 3C-1 en 3C-2. Dit bepaal je geografisch. Je krijgt dan klassen met 6 of 7 teams. Deze kun je een hele competitie laten spelen. Nummers 1 promoveren, nummers 6 of 7 degraderen.
@plan B
04 november 20:14
Helemaal mee eens!
Normaal gesproken speel je in januari en februari niet veel wedstrijden i.v.m het slechte weer.
maart t/m juni (4 maanden) betekent dat er clubs in 16 weken nog meer dan 20 wedstrijden moeten gaan spelen.
Gewoon rustig verdelen van halve competitie (13 wedstrijden) in deze periode, dat geeft genoeg rust aan spelers en planning.
Plan B
04 november 18:27
16 en 17 januari zijn spelers echt nog niet fit om weer te kunnen spelen