Patrick van Hout wil bij SV De Braak bouwen aan nieuw succes

Deelacties:


Patrick van Hout en zijn partner Lisan werden half augustus verblijd met de geboorte van hun tweede dochter. Begrijpelijk dus dat de nieuwe trainer van SV De Braak even wat andere prioriteiten had. Nu het allemaal weer wat rustiger is geworden op het ‘babyfront’, kan de focus weer op het voetbal.

Door Henri Maas
De 35-jarige Van Hout is in het dagelijks leven werkzaam voor Clipper, een groothandel in relatiegeschenken. Hij komt bij De Braak op een wat ongelukkig moment binnen. De fusieclub, voortgekomen uit MULO en SC Helmondia, komt dit seizoen uit in de vierde klasse G (Zuid-II), na een jammerlijke, maar terechte degradatie uit de derde klasse.

Van Hout startte al op 16 jarige leeftijd als jeugdtrainer bij Mierlo-Hout, na langdurig aandringen van Mario Klomp. Hij vond Van Hout uitermate geschikt voor het trainersvak. Eenmaal begonnen als trainer van de F-jes, vond Van Hout het zo leuk dat hij in de elf jaar die volgden alle leeftijdscategorieën doorliep. Om tenslotte JO19-1 onder zijn hoede te nemen. Een blessure aan zijn rug zorgde ervoor dat Van Hout al op 24-jarige leeftijd moest stoppen met spelen in het eerste van Mierlo-Hout. De honger naar voetbal bleef en, naast training geven, ging Van Hout ook internationale voetbaltoernooien organiseren en behaalde hij het KNVB scheidsrechterdiploma.

SV Brandevoort
Zijn kwaliteiten werden door SV Brandevoort op waarde geschat en daar begon hij in 2015 als hoofdtrainer. Brandevoort was nog in opbouw en de club hunkerde naar een hoger niveau vanwege de grote toestroom van nieuwe (jeugd)leden. Van Hout kon, in samenspraak met het bestuur, vorm geven aan de jeugdopleiding en daarnaast de selectie trainen en coachen. In zijn tweede jaar werd Brandevoort kampioen en volgde promotie naar de vierde klasse. In totaal bleef Van Hout zeven jaar bij Brandevoort.

Op de vraag wat het grote verschil is tussen trainen/coachen van junioren en senioren, heeft Patrick een tweeledig antwoord. “Enerzijds het niveau. Mierlo-Hout JO19-1 speelde toen vierde divisie en Brandevoort was net vijfdeklasser geworden, door opheffing van de zesde klasse. Dat was toch wel iets anders! Anderzijds ben je in de jeugd meer bezig met opleiden, vooral technisch, terwijl bij de senioren de nadruk meer ligt op het tactische aspect en het behalen van resultaat in de wedstrijd. Hier zijn je trainingen ook op gericht.”

Als trainer/coach beschouwt Van Hout zichzelf als een rustig type: “Ik kijk wat er gebeurt, analyseer en bedenk een oplossing. Ik hou van duidelijk uitleggen wat én hoe ik het wil, zowel op training als ook voorafgaand aan de wedstrijd. Ook na de wedstrijd praat ik veel met spelers over het spel. Zowel individueel als ook met het hele team.”

SV De Braak
Na zeven jaar SV Brandevoort nu dus fusieclub SV de Braak. In de ogen van Van Hout staat er bij zijn nieuwe vereniging al een goede organisatie. “Na een wat ‘hobbelige’ fusie is SV de Braak al een begrip in het Helmondse. Met Davy Manders en Wim de Roy zit er voldoende voetbalkennis en organisatietalent, om in de toekomst weer een niveautje hoger te kunnen spelen.” De doelstelling die Van Hout bij De Braak heeft meegekregen, is bouwen aan een team en zorgen dat er een representatieve selectie staat. Daarnaast herkenbaar voetbal spelen en meedoen om een periodetitel.

Als het gaat over de speelwijze, klinken vooral de woorden dat De Braak uitgaat van de kracht van het eigen team. “Natuurlijk wordt er aandacht besteed aan hoe te spelen tegen een 4-4-2 of  3-5-2 systeem, maar het belangrijkste is om te trainen en perfectioneren wat er moet gebeuren als jezelf balbezit hebt.”

HVV Helmond is volgens Van Hout de uitgesproken favoriet, omdat zij ook vorig jaar lang meededen om de titel. RKGSV, Mifano, Rood-Wit’62, Liessel en ELI ziet hij als andere kanshebbers. “Met SV de Braak willen we ons ook in deze strijd mengen , maar veel hangt af van hoe snel we als team stappen gaan zetten.”

© 2022 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Dave
09 september 23:45
Super trainer en persoon. Brandevoort had gewoon verder moeten gaan met hem. Jammer!
Tim van der Heijden
09 september 17:55
Succes Patrick. Ik heb er alle vertrouwen in dat je gaat slagen!
Volger.
09 september 16:56
Sv de Braak met zoveel leden hoort gewoon in de 2e of 3e klasse te spelen. Met dit materiaal en de vele spelers die erbij zijn gekomen is de verwachting dat ze lang meestrijden om de titel. Succes!!
Jeroen Vermaas
09 september 16:35
Patrick heel veel succes, denk een ideale club om uit te bouwen na een hoger plan. Goede staf en spelers maken het mogelijk om mee bovenin te spelen inderdaad. We zien elkaar gauw, altijd leuk om je weer te zien. Buiten fijne trainer ook een leuke kerel.
Marcel Verberkt
09 september 16:13
Mooie uitdaging. Gaat je zeker weten lukken. Succes Patrick.
William Hoeymans
09 september 13:16
Succes, met jou gaat dat zeker goed komen bij SV de Braak. En natuurlijk ook met een goede assistent, moet dat zeker goed komen.
Sander de Jongh
09 september 10:51
Mooie club en een goede trainer voor de groep. Succes!
Servo
09 september 10:35
Inderdaad heel veel betekent voor Sv Brandevoort en toe aan een nieuwe uitdaging! Ook bij Sv Braak gaat het je lukken om alles goed op de rails te krijgen. Beide clubs zijn de 2 mooiste van Helmond. Heel veel succes voor je toegewenst.