Opstappen Gerben Demin bij UNA niet helemaal verrassend

Deel dit bericht via:

Oefenmeester haalt de Zeelster Kerst niet
(door Thieu Vlemmix) Voor sommigen mag het vertrek van Gerben Demin als trainer van UNA misschien een beetje verrassend zijn. UNA staat bepaald niet bekend vanwege het vroegtijdig afhaken van trainers. Voor anderen is dat veel minder het geval. Nooit kreeg de oefenmeester zijn ploeg in de goeie richting. De resultaten waren niet goed en het spel was slecht. Vooral geen vechtlust, geen lef ook; dat kwam dikwijls alleen van de jongsten, Sten Senders, Joey Verhoeven, Louisben Jagt en Teun Willems. Verbetering leek niet in zicht. Een laagtepunt was wel de tweede helft van afgelopen zondag thuis tegen HSC ’21, met een volop schutterende achterhoede. Het moet de druppel geweest zijn. In een seizoen nota bene waarin het jubileum (90) enige luister bij had moet worden gezet.

Hoe men ook moge denken over het vroegtijdig afhaken van UNA trainer Gerben Demin: men ging naar mijn mening bij UNA dit keer ten onder aan een hardnekkig en historisch fenomeen: de oude Zilsterse zuinigheid. Namelijk ’voor een dubbeltje op de eerste rij te willen zitten’. Bij het maken van de trainerskeuze aan het einde van vorig seizoen ging men met Demin – die nog nooit op dit niveau had getraind - voor een zo goedkoop mogelijke oplossing. Een riskante beslissing. Een foute, zo is nu gebleken. Ook dit keer is goedkoop dus weer eens duurkoop. Gerben Demin valt daarom misschien niet eens zoveel te verwijten, het bestuur wel. En de spelers eveneens.

Natuurlijk zijn de meningen verder verdeeld binnen de club, dat is altijd zo. De naar buiten gebrachte reden voor het vroegtijdig afhaken ‘geen chemie binnen de technische staf’, zal de waarheid ook niet helemaal afdekken. Maar waar UNA in de jaren van opperste glorie met Eugene Marijnissen, Paul v.d. Palen, Bas Gosgens, Jürgen Dirkx en Mark Schenning voor trainers van niveau koos, bepaalden vooral budgettaire overwegingen ditmaal de keuze. En die viel op de toch ‘vrije’ oud UNA 1 speler Gerben Demin, die weliswaar in de regio op veel plaatsen aardige successen had geboekt, maar wel op een lager niveau. Het was van meet af aan geen succes. Geen chemie, zo blijkt nu. Slechts één helft (tegen toenmalig koploper OSS ’20) speelde UNA prima, maar verder haalde het vaandelteam nooit het beoogde en verwachte niveau. Mede bepalend daarbij, zou ook wel eens de uitspraak van Demin bij aanvang van het seizoen ‘de oudere geroutineerde spelers hoef ik niets meer te leren’, kunnen zijn. Als je nu bijvoorbeeld naar de interne rangschikking van het klassement ‘voetballer van het jaar’ van UNA kijkt, dan valt het op dat juist die zogenaamde oudere en geroutineerde spelers - Nick Tielemans, Brian Boogers, Thomas Horsten en Rob van Boekel (in feite UNA’s spelbepalers) - onderaan bungelen. Niek van Boekel – ondanks alle tegenwind een voorbeeld qua instelling en mentaliteit – Mart van de Gevel (altijd goeie inzet), en goalie Yannick Derix vormen de uitzonderingen. Jongeren als Sten Senders, Louisben Jagt en Joey Verhoeven (en indien beschikbaar Teun Willems) domineren verder wekelijks dat klassement. Het is veelzeggend. UNA doet er goed aan bij de keuze van de nieuwe trainer de aandacht voor die jeugd centraal te stellen.   

Hoe nu verder? Dat was ook zo’n beetje de opmerking waarmee ik mijn laatste column – nog niets wetende van de aanstaande abdicatie - afsloot. Ja, hoe nu verder UNA…      

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


uvoorenna
22 november 6:39
Nogmaals, wie bepalen die interne rangschikking van het klassement ‘voetballer van het jaar’ van UNA, Thieu?
Komt op mij namelijk over als "wij van WC-eend adviseren WC-eend".
Cachorro
17 november 22:23
Een (interessante, goed geschreven) column dient te beantwoorden aan een aantal randvoorwaarden, zoals o.a. levendige beschrijvingen en details. Het wordt gedragen door een persoonlijke overtuiging die niet perse objectief hoeft te zijn. Alleen dat laatste zie ik terug in deze "column" en dan ook nog oppervlakkig naar mijn idee.
Rob Verbaan
17 november 19:03
Een columnist is een columnist! Thieu bezoekt elke wedstrijd van UNA en is betrokken bij de club. Dus kan hij wel degelijk zijn bevindingen waarnemen en op zijn wijze een column schrijven. Ik zeg, amateurvoetbaleindhoven blijf deze publiceren. Ik lees ze graag!
Cachorro
17 november 17:14
Ben verbaasd dat een site als amateurvoetbaleindhoven dit soort pulp stukjes plaatst. Over welke competenties beschikt die Thieu Vlemmix dan wel om over trainers te oordelen?
En alles onder het ondefinieerbare vloerkleed "chemie" schuiven getuigt niet van kennis van zaken maar is gewoon een dooddoener.
Mijn mening is dat Thieu zichzelf hiermee diskwalificeert. En niet zo'n beetje ook.
Thieu
15 november 22:30
Beste Ton, columns zijn er niet om ergens doekjes om te winden. Dit was mijn mening. Zoals in mijn column staat vermeld, ligt de schuld niet helemaal bij Gerben. Maar ok, ik heb respect voor jouw mening.
Ton Verbeek
15 november 12:54
Beste Thieu, op deze manier je visie laten horen en daarbij met name Gerben Demin zo natrappen, zou als hier door de var naar gekeken zou worden, zeker voor jou nog een rode kaart opgeleverd hebben, jammer totaal niet nodig!UvoorenNA
15 november 12:43
Wie bepalen die interne rangschikking van het klassement ‘voetballer van het jaar’ van UNA, Thieu?