Versterkte promotie/degradatieregeling seizoen 2022-2023 bekend

Deelacties:

Promotie- en degradatieregelingen mannen
Op 18 juni jl. heeft de ledenraad besloten tot een aantal veranderingen in de voetbalpiramide van de standaardteams mannen. De belangrijkste veranderingen zijn dat de (sub)top van de piramide in de komende seizoenen smaller wordt gemaakt en dat de teams die uitkomen in de derde divisie, de nieuwe vierde divisie én de eerste klasse vanaf het seizoen 2023/’24 gemengd worden ingedeeld. Lees hier het besluit van de ledenraad.

Door deze veranderingen ontstaan er in de (sub)top sterkere competities met kleinere krachtsverschillen en ontstaat er een betere aansluiting tussen de eerste klasse en de nieuwe vierde divisie. In de lagere klassen ontstaan competities met kleinere reisafstanden en meer derby’s.

Nieuw regeling promotie/degradatie standaardklassen zondagvoetbal:
3e Divisie
De kampioen van de derde divisie B (zondag) promoveert naar de tweede divisie.
• Nummer 15 en 16 in de derde divisie B (zondag) zijn respectievelijk herkanser 1 en herkanser 2 en spelen een nacompetitie.
• Nummer 17 en 18 in de derde divisie B (zondag) degraderen.

4e Divisie
De kampioenen van de vierde divisie zondag A en B promoveren naar de derde divisie.
• De nummers 13 en 14 van de vierde divisie A en B zijn respectievelijk herkanser 1 en herkanser 2 en spelen een nacompetitie
• De nummers 15 en 16 van de vierde divisie zondag A en B degraderen rechtstreeks naar de 1e klasse.

1e klasse B (ZI)
• De kampioen promoveert naar de 4e divisie.
• De periodekampioenen spelen samen met de periodekampioenen van de 1e klassen A, B, C, D en E alsmede de herkansingselftallen van de 4e divisie A en B spelen voor twee plaatsen in de 4e divisie. Voor de nacompetitie tussen 4e divisie en 1e klasse en de van toepassing zijnde bepalingen wordt verwezen naar de landelijk gepubliceerde promotie/degradatie regeling LINK .
• De nummers 10 en 11 van de 1e klasse B spelen samen met de periodekampioenen van alle 2e klassen zondagvoetbal volgens een nog vast te stellen wedstrijdschema een nacompetitie voor drie plaatsen in de 1e klasse.
• De nummers 12, 13 en 14 van de 1e klasse B degraderen naar de 2e klasse.

1e klasse C (ZII)
• De kampioen promoveert naar de 4e divisie.
• De periodekampioenen spelen samen met de periodekampioenen van de 1e klassen A, B, C, D en E alsmede de herkansingselftallen van de 4e divisie A en B voor twee plaatsen in de 4e divisie. Voor de nacompetitie tussen 4e divisie en 1e klasse en de van toepassing zijnde bepalingen wordt verwezen naar de landelijk gepubliceerde promotie/degradatie regeling LINK .
• De nummers 12 en 13 van de 1e klasse C spelen samen met de periodekampioenen van alle 2e klassen volgens een nog vast te stellen wedstrijdschema voor drie plaatsen in de 1e klasse.
• De nummer 14 degradeert naar de 2e klasse.

2e klasse C t/m E (Zuid I)
• De kampioenen promoveren naar de 1e klasse.
• De periodekampioenen spelen volgens een nog vast te stellen schema samen de periodekampioenen van alle andere 2 e klassen alsmede de herkansers van alle 1e klassen een nacompetitie voor drie plaatsen in de 1e klasse.
• De nummers 9 en 10 van de 2e klasse C en de nummers 9, 10 en 11 van de 2e klasse D en E spelen samen met de periodekampioenen van de 3 e klassen volgens een nog vast te stellen wedstrijdschema een nacompetitie voor drie plaatsen in de 2e klasse.
• De nummers 11 en 12 van de 2e klasse C en nummers 12 en 13 van de 2e klasse D en E degraderen naar de 3e klasse.

3e klasse A t/m D (Zuid I)
• De kampioenen promoveren naar de 2e klasse.
• De periodekampioenen spelen samen met de herkansers van de 2e klassen C t/m E volgens een nog vast te stellen wedstrijdschema een nacompetitie voor drie plaatsen in de 2e klasse.
• De nummers 9 en 10 van de 3e klasse A en de nummers 9, 10 en 11 van de 3e klasse B, C en D spelen samen met de periodekampioenen van de 4 e klassen volgens een nog vast te stellen wedstrijdschema een nacompetitie voor vier plaatsen in de 3e klasse.
• De nummers 11 en 12 van de 3e klasse A, de nummers 12 en 13 van de 3 klasse B en C en de nummers 12, 13 en 14 van de 3 e klasse D degraderen naar de 4 e klasse.

4e klasse A t/m G (Zuid I)
• De kampioenen promoveren naar de 3e klasse.
• De periodekampioenen spelen samen met de herkansers van de 3e klasse volgens een nog vast te stellen wedstrijdschema een nacompetitie voor vier plaatsen in de 3e klasse
• De nummers 8, 9 en 10 van de 4e klasse A, D en E en de nummers 9, 10 en 11 van de 4e klasse B, C, F en G spelen samen met de periodekampioenen uit de 5e klasse volgens een nog vast te stellen wedstrijdschema een nacompetitie voor zeven plaatsen in de 4e klasse.
• De nummers 11 en 12 van de 4e klasse D en E, de nummer 11, 12 en 13 van de 4de klasse A en de nummers 12, 13 en 14 van de 4e klasse B, C, F en G degraderen naar de 5e klasse.

4e klasse A t/m H (ZII)
• De kampioenen promoveren naar de 3e klasse.
• De periodekampioenen spelen samen met de herkansers van de 3e klassen A t/m E volgens een nog vast te stellen wedstrijdschema een nacompetitie om zeven plaatsen in de 3e klasse.
• De nummers 11 van de 4e klasse E en nummers 12 en 13 van de 4e klasse A, B, C, D, F, G en H spelen samen met de periodekampioenen van de 5e klasse A t/m E volgens een nog vast te stellen wedstrijdschema een nacompetitie voor dertien plaatsen in de 4e klasse.
• De nummer 12 van de 4e klasse E en de nummers 14 van de 4e klasse A, B, C, D, F, G en H degraderen naar de 5e klasse.

5e klasse A t/m C (Zuid I)
• De kampioenen promoveren naar de 4e klasse.
• De periodekampioenen spelen samen met de herkansers van de 4e klasse volgens een nog vast te stellen wedstrijdschema een nacompetitie voor zeven plaatsen in de 4e klasse.
• Geen degradatie.

BESLUITEN PROMOTIE- EN DEGRADATIE
Klik hier voor: Landelijk (mannen) seizoen 2022-2023
Klik hier voor: Zuid 1 (mannen) seizoen 2022-2023
Klik hier voor: Zuid 2 (mannen) Seizoen 2022-2023

Nieuwe piramide
Om de nieuwe piramide te realiseren vindt in de seizoenen 2022/’23 en 2023/’24 in de 1E klasse tot en met de 4E klasse een versterkte degradatie plaats. Hierdoor wordt het aantal poules als volgt.

Niveau
Aantal poules        Aantal poules 
seizoen 2022/'23  seizoen2024/'25

1e klasse: 11                  8

2e klasse: 22                  16

3e klasse: 43                  32

4e klasse: 60                  57*

5e klasse: 31                  50*
* flexibel, afhankelijk van aantal teams per regio.

PD-regeling per district
In de promotie- en degradatieregelingen die per district zijn opgesteld, is beschreven welke teams promoveren/degraderen en welke teams zich plaatsen voor de nacompetitie. Hiermee zal ook de eerste fase van de versterkte degradatie te zien zijn.

© 2022 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Logica
20 september 12:05
Het aantal degradatieplaatsen heeft te maken met de situatie die men over 2 jaar wil hebben. Dat er op dat moment geen grote verschillen zijn in reistijd binnen de competities. Daarom minder degradatieplekken in zuid II.
Wedstrijd secretaris Rksv Heeze
18 september 20:10
Wij zijn ruim 4 jaar geleden onder de bezielende leiding van Noud van Buul voor het eerst in de ruim 90 jarige geschiedenis van Rksv Heeze gepromoveerd naar de 1e klasse. We zijn toen door de KNVB ingedeeld in de zgn Limburgse 1e klasse. Wij hebben 4 jaar met veel plezier in de Limburgse klasse gespeeld. Bij de team opgave voor het huidige seizoen hebben wij aangegeven dat wij ook dit seizoen weer graag in de Limburgse 1e klasse wilden spelen. Tot onze stomme verbazing zijn wij dit seizoen in een andere 1e klasse geplaatst , terwijl bijv. EFC naar Limburg verhuisde. En nu worden wij ook nog met een verscherpte degradatie regeling opgescheept. 3 rechtstreekse degradanten en maar 1 rechtstreekse degradant in Limburg Wie kan ons de logica van het vorenstaande uitleggen.
Peter
18 september 14:23
Trainer, bij de KNVB werken juist mensen met heel veel passie voor voetbal en het organiseren hiervan. Voor het geld hoeven ze het niet te doen, tis geen aantrekkelijke cao in de operationele tak. Onderschat het niet wat er dagelijks aan wensen en eisen van verenigingen binnenkomt. Als verenigingsbegeleider heb je in het weekend een dikke fles whiskey nodig om al het gezeur van je af te laten glijden. Beetje meer begrip joh.
Peter
18 september 14:18
Noud, dat moet karma zijn. Niemand wilde in Zuid II vanwege het 'stugge' voetbal daar...
John Ooms
18 september 10:57
Trainer, Peter, Idd de daadwerkelijke invulling is geen zaak van de ledenraad. Een van de redenen voor de problematiek 1B en 1C zou kunnen zijn het compleet wegvallen van de zondag amateurs in West 2 en er daardoor een groot geografisch probleem is ontstaan. Misschien was het beter geweest om na de vierde divisie, dus vanaf de 1ste klasse alles bij het oude te laten en het gewoon door te nummeren. Dat kan of kon betekenen dat niet in alle Districten een 8ste of 9de Divisie was. Ik weet het niet dus ik gok maar. Een ding is zeker uitleg en motivering om tot dit resultaat te komen is wel noodzakelijk. Dan bestaat de kans dat e.e.a wordt begrepen. Ondanks alles een goed seizoen!
Peter
18 september 10:15
Vervelende is dat enkel de besluiten gepubliceerd worden en niet de achtergronden. Bij besluitvorming inzake indelingen etc. zijn er altijd veel verenigingen die specifieke wensen hebben of lokale regels en evenementen waar de KNVB rekening mee moet houden. Zoals gezegd, de KNVB beslist dit na goedkeuring van een grote groep vertegenwoordigers uit alle districten (meeste stemmen gelden voor / tegen). Dit geval tussen 1B en 1C heeft wel dermate veel impact dat er best een toelichting mag komen waarom. Voor 1B wordt het zo een zwaar seizoen want die klasse is er qua kracht fors op vooruit gegaan. Benieuwd of favoriet Kruisland de aspiraties waar kan maken.
Trainer
18 september 8:47
Beste John, Je reactie is bekend. Het gaat erom dat in de 1e klasse B - 3 teams rechtstreeks degraderen en in de 1e klasse C - 1 team. Hier is tijdens de ledenraad niet over gesproken.
John Ooms
17 september 21:18
Trainer. Deze exercitie is ook door de ledenraad goedgekeurd. Deze raad bestaat uit 30 leden, vertegenwoordiger van even zoveel kiesdistricten, en hebben allemaal connecties c.q. affiniteit met amateurvoetbal.
Trainer
17 september 9:52
Het probleem bij de KNVB is dat hier geen mensen zitten die affiniteit hebben met voetbal. Anders worden dit soort keuzes niet gemaakt.... Trieste organisatie!
Noud van Buul
17 september 9:07
Hier heeft de Heeze supporter wel een punt!!! Vorige seizoenen speelde Heeze in 1C; nu hebben de door Zuid I "uitgeleende" clubs aan 1C WEL een voordeel.
Heeze supporter,
16 september 18:45
In de 1e klasse B degraderen 3 clubs rechtstreeks. In de 1e klasse C ( Limburg) degradeert 1 club rechtstreeks!! Hoe eerlijk is dit en waarom niet zowel in 1 B als 1C 2 rechtstreekse degradanten.