Nieuw idee/test voor het voetbal: 'Invoering van de blauwe kaart'

Na gele en rode maakt ook blauwe kaart entree in het voetbal'

De spelregelcommissie van de FIFA gaat vrijdag een bijzondere aankondiging doen. Er gaat getest worden met de invoering van de blauwe kaart. Een speler die deze kaart krijgt, moet voor een periode van tien minuten van het veld af.

The Telegraph heeft vernomen dat de International Football Association Board (IFAB) toestemming heeft gegeven voor een proefperiode met een nieuwe, derde kaart die scheidsrechters kunnen uitdelen. Dit betekent niet dat de Eredivisie-spelers snel te maken krijgen met de blauwe kaart, eerst zal er op een lager niveau een testfase worden uitgevoerd. Het Engelse medium voorspelt dat er vanaf deze zomer al getest gaat worden.

Een scheidsrechter mag een blauwe kaart uitdelen als een speler aanmerkingen heeft op de arbitrage, of als een speler een professionele overtreding maakt. De IFAB heeft in die beargumentatie een situatie uit de vorige EK-finale aangehaald. Toen Engeland tegen Italië speelde, dreigde Bukayo Saka van Engeland uit te breken en gevaar te stichten. Giorgio Chiellini hield vervolgens opzichtig het shirt van Saka vast en voorkwam daarmee een Engelse aanval. Chiellini kreeg geel, maar zou in de nieuwe situatie een blauwe kaart krijgen en tien minuten naar de kant moeten.

In Nederland zijn de amateurvoetballers al bekend met tijdstraffen. In Categorie B van het veldvoetbal wordt gewerkt met een tijdstrafregeling. Bij een gele kaart moet de desbetreffende speler tien minuten naar de kant, bij een volgende gele kaart volgt een rode kaart. In de door de IFAB aan te kondigen regels krijgt een speler bij zijn tweede blauwe kaart rood, net als bij een combinatie van een gele en blauwe kaart in een wedstrijd.
(Bron VI.nl)

 

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Martin Swinkels
12 februari 10:01
Degene die reageert met een bericht op een door mij geplaatste reactie kan beter zijn echte naam vermelden want wat @EX SCHEIDS vermeld getuigd van weinig realiteitszin en strookt totaal niet met de huidige regelgeving in het voetbal en is ook een opmerking op spelregel gebied die kant nog wal raakt.
Wouter
11 februari 19:15
@ ex scheids Dan is het nog altijd wel de regel.
ex scheids
11 februari 9:25
@martin swinkels Je bent wel een erg slechte spelbegeleider als je geel laat staan rood moet trekken bij wedstrijden voor de jeugd van J013 en lager. Kan je beter een andere hobby gaan zoeken.
Manus
10 februari 13:02
Gaat niet door
Martin Swinkels
09 februari 17:14
In wedstrijden die gespeeld worden in KNVB competities in de B categorie van de O13 leeftijden en lager is bij het tonen van de 1'' gele kaart de straftijd geen 10 minuten maar 5 minuten. Bij een volgende gele kaart wordt dan wel eerst de gele kaart getoond direct gevolgd door de rode kaart en moet de betreffende speler of speelster het veld verlaten.
Joop
08 februari 21:59
Hou onderhand eens op om het zeer mooie voetbal ten onder te laten gaan betutteling aan de hand van een 3 tal kaarten het is Geel of Rood veder niks.