Niels Krekels op zijn plek bij EFC: ‘Het was voor mij de ideale stap’

Deelacties:

De 23-jarige Niels Krekels verliet afgelopen zomer derdeklasser Bladella voor eersteklasser EFC. Twee klassen hoger dus, maar ook daar komt Krekels zijn specialiteit ‘gewoon’ naar voren: doelpunten maken. Inmiddels heeft hij in Eersel al twaalf keer het netje doen bollen. “Het fijne was dat ik een goede voorbereiding draaide, waarbij ik meteen m’n goals meepikte.”

(Door Nick Dierckx) Zijn oude team Bladella staat fier bovenaan in de derde klasse, scoorde gemiddeld bijna vier doelpunten per wedstrijd en heeft aflopen zondag de eerste periode in ontvangst mogen nemen. Zijn huidige team EFC uit Eersel bivakkeert, na de 2-1 overwinning op SC Susteren waarbij Krekels de winnende scoorde, op de derde plaats in de competitie. Eersels kersverse spits Niels Krekels verwacht dat zijn team dit seizoen hoge ogen kan gooien.

“Wij hebben de ambitie om bovenin mee te draaien in de eerste klasse. Ik denk dat het ook mogelijk is met de spelersgroep die we hebben en ik heb het idee dat ik daar mijn steentje aan kan bijdragen,” vertelt de aanvaller. “We hebben nog niet ons beste spel laten zien, maar ondanks dat staan we er redelijk voor. We hebben al negen tegenstanders gehad, maar voor geen een ploeg doen wij onder. Alleen af en toe vallen dingen ongelukkig uit.”

Zomerse overstap
Dat Krekels sinds dit seizoen voor EFC uitkomt in plaats van Bladella, zag niet iedereen, zeker niet in Bladel, aankomen. Toch was het voor hem al even duidelijk. “Ik had de keuze al gemaakt voordat de nacompetitie inging. Natuurlijk was het mooi geweest om af te kunnen sluiten met een prijs of promotie. RPC heeft ons vorig seizoen genoeg kansen gegeven om het initiatief in handen te nemen, maar we slaagden er helaas niet in.”

Krekels vertelt hoe de overstap tot stand kwam: “Ik werd in eerste instantie gebeld door Jos Lamers en later door de trainer van EFC (Edwin Slagboom, ND.) dat ze mij graag aan de selectie wilde toevoegen. De vraag was of ik een stap hogerop ambieerde. Ik heb lang getwijfeld omdat ik altijd bij Bladella heb gespeeld; ik weet niet beter. Ik was vrij jong toen ik bij Bladella in de selectie kwam, maar ik denk dat ik nu de goede leeftijd heb en dit het juiste moment was om te gaan.”

EFC was niet de enige gegadigde voor de goaltjesdief. “Veel Belgische clubs hebben het ook geprobeerd. Maar ik moet eerlijk zeggen dat het mij niet trekt. Het is een hele andere manier van voetballen. Daarbij heb ik vroeger ook altijd tegen Eersel gespeeld, ik ken de club, het is dichtbij. Ook kende ik bepaalde jongens al, zoals Jim (Daniëls, ND.) van Reusel en Joni Hooijen.”

Ketchupfles

Het was wel even wennen bij Eersel, maar hij kwam in een warm bad terecht. “Het zijn allemaal hele gezellige jongens en ze betrokken me direct bij de groep. Het fijne was ook dat ik vrij snel tot scoren kwam in de bekerwedstrijden. Hierdoor heb ik een goede voorbereiding gedraaid, waarbij ik meteen m’n goals meepikte. Dat scheelde een hoop. Het was voor mijn eigen zelfvertrouwen fijn, maar ik merkte ook aan m’n teamgenoten dat ze daardoor vertrouwen in mij kregen.”

Krekels legt verder uit: “Van een spits wordt natuurlijk verwacht dat hij goals maakt. Als dat eerste doelpunt te lang op zich laat wachten, bouwt die druk alleen maar meer op, en vooral voor jezelf. Het was voor mij echt lekker en ook een soort bevestiging dat ik direct mijn goaltjes mee ging pikken.”

Verschil in clubs
Natuurlijk merkt hij verschillen tussen zijn oude derdeklasser en zijn huidige team dat in de eerste klasse uitkomt. Al zijn die verschillen vooral toe te spitsen op wat er op het veld gebeurt. “Tegenstanders zijn natuurlijk beter waardoor het tempo hoger ligt. Aan de andere kant speel ik ook met betere spelers om me heen, waardoor het voor mij makkelijker is om mee te voetballen.”

“Op het trainen spelen we best vaak kleine partijen, bijvoorbeeld vijf tegen vijf. Nou, dat gaat er echt stevig op en dan zie ik dat het niveau wel echt goed is. Ik moet dan slimmer zijn en sneller handelen. Die uitdaging, vind ik leuk. Dat is ook waarom ik naar EFC ben gegaan. Ik wilde mezelf uitdagen. Niet omdat ik bij Bladella geen uitdaging meer had, maar wel omdat ik wilde kijken of ik het hogerop ook kon. Ik bedoel dat niet verkeerd, maar in de derde klasse scoorde ik de laatste seizoenen meer dan twintig doelpunten. Ik weet nu dat ik het in de derde klasse kan, maar nu wil ik het in de eerste klasse ook proberen.”

Qua club merkt hij geen enorme verschillen. “EFC is ook echt een Kempische club. Bladella is misschien nog nét iets dorper, maar de jongens zijn hetzelfde. Ik blijf na de trainingen ook altijd hangen met de spelers, omdat ik dat gezellig vind. Een beetje klieren, wat kletsen, dat soort dingen.”

“Ook staan hier net als bij Bladella oudere mensen langs de kant, een soort vaste kern die altijd komen kijken. Zij zijn altijd heel positief en spreken je aan, vragen hoe het gaat en dat soort dingen.” Wel erkent Krekels dat er bij EFC minder mensen langs de kant staan dan bij Bladella, maar dat kan ook te maken hebben met de klasse waarin Eersel speelt, die vooral uit Limburgse clubs bestaat.

Contact met oude teamgenoten heeft hij nog regelmatig. Zo behoren enkele spelers van Bladella tot zijn goede vrienden en ziet en spreekt hij deze regelmatig. “Ook enkele spelers waarmee ik lang gevoetbald heb appen hoe het in Eersel gaat. Dat vind ik leuk.”

© 2022 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Bladella fan
22 november 14:42
het ga je goed niels