Netersel kan 75-jarig bestaan bekronen met promotie

Deelacties:

Dit weekend viert VV Netersel op grootse wijze het 75-jarig bestaan. Dit jubileum kan zomaar eens extra glans krijgen, want het eerste elftal speelt momenteel nacompetitie voor promotie naar de vierde klasse. Kanttekening is dat het vaandelteam zondag thuis speelt waardoor het jubileumfeest gelijktijdig wordt doorkruist.

De eerste ontmoeting tegen FC Drunen ging Netersel met 2-1 onderuit. Zondag moeten de blauwwitten winnen om deze achterstand om te buigen. Bij een overwinning van twee goals verschil of meer is promotie een feit.

Netersel werkt in jubileumjaar naar nieuw sportief hoogtepunt (Uit de voetbalkrant van januari 2022)
“De afgelopen tien jaar zijn er bijna jaarlijkse enkele goede spelers doorgestroomd vanuit de jeugd. Dit zorgt er voor dat we nu over een stabiele en goede selectie beschikken. De spelersgroep, met leeftijden variërend tussen de 19 en 33 jaar, moet dit seizoen en de komende seizoenen oogsten. Ik heb er in ieder geval alle vertrouwen in dat onze jongens de promotie in de wacht slepen. In dat kader lijkt het misschien vreemd dat aan einde van dit seizoen onze hoofdtrainer André Vosters, vertrekt. Het is echter niet ongebruikelijk dat een groep na drie jaar zegt dat ze toe is aan een nieuw gezicht. Dat is ook zo bij ons het geval.”

Zoals gezegd is de overstap van de jeugd naar de senioren belangrijk. Waalen: “De doorstroom naar de selectie gaat hier met pieken en dalen. Uiteindelijk heeft dit ook invloed op het aantal seniorenleden. Vandaar dat we nauw in contact staan met het bestuur van de gecombineerde jeugd VV Netersel/RKVV Casteren. Deze mensen doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de jongens en meisje plezier maken. Ik geloof erin dat dit de manier is om leden aan je te binden, niet alleen bij de jeugdspelers maar ook bij de seniorenleden.”

ST Netersel/Casteren is een succes gebleken, aldus Waalen. “Het geeft de jeugd de mogelijkheid om met hun leeftijdgenootjes te voetballen. Daardoor spelen ze niet alleen op hun persoonlijk niveau, maar kunnen ze ook beter aarden in het team. Dit bevordert de spelvreugde en uiteindelijk is plezier veruit het belangrijkste segment.  In mijn tijd speelde ik in een team met jongens die twee jaar ouder waren en tegelijk met jongens die twee jaar jonger waren. Dit leeftijdsverschil van vier jaar is veel te groot. Gelukkig is dit nu veranderd.”

‘Blaal’
Naast leden uit Netersel, heeft de club van oudsher altijd spelers van ‘buitenaf’ gehad, met name jongens uit ‘Blaal’, maar ook uit andere omliggende dorpen. “Wat je ziet is dat de meeste van deze jongens erg lang bij de club blijven hangen”, zegt Waalen. “De reden is mijn inziens dat iedereen zich welkom en thuis voelt bij ons clubke en dat we in goede, maar ook in mindere tijden, altijd erg veel plezier maken samen. Kortom, ik denk dat het sleutelwoord ‘plezier’ is. Voor jong en oud.”

Waalen, zelf eerste elftalspeler van 1999 tot 2010, is bezig aan zijn negende jaar als voorzitter. Hij erkent dat het voor een kleine vereniging als Netersel moeilijk is om sportief écht potten te breken. “Het dorp Netersel telt nu zo’n duizend inwoners, maar lange tijd waren dat er niet veel meer dan achthonderd. Dan is de spoeling soms dun. Momenteel hebben we vier seniorenelftallen en één vrouwenteam. Voor ons een mooi aantal.” De hoop van Waalen is enigszins gericht op de nieuwbouw die de afgelopen tien-vijftien jaar in Netersel is gerealiseerd. “Dit zie je terug in het aantal inwoners én in het aantal leerlingen in de laagste klassen van de basisschool. Dit biedt perspectief voor de toekomst.”

Omdat Netersel een kleine club is, heerst er volgens Waalen bij de leden een soort ‘plichtsbesef’, dat ze er samen iets van moeten maken en moeten mee helpen om de toekomst van VV Netersel te garanderen. “Dus samen de schouders eronder. Zo fluiten bijvoorbeeld selectieleden om beurten op zondagochtend – voorafgaand aan hun eigen wedstrijd – een wedstrijd van het derde elftal. Ook door deze vorm van betrokkenheid blijven leden VV Netersel langer trouw. Deze aspecten maken een kleine club extra aantrekkelijk.”

Ambities
De ambities van VV Netersel is om een gezonde vereniging te blijven, zowel in aantal leden alsmede financieel. Waalen: “We willen graag een plek zijn, midden in de Neterselse gemeenschap, waar mensen graag komen en plezier hebben. Op sportief vlak zijn er zeker ook ambities: handhaven boven in de vijfde klasse, met af en toe een uitstapje naar de vierde klasse. Als we hierin slagen, doen we het als vereniging uit een dorp met de omvang van Netersel prima!”

Jubileumprogramma
“Tijdens ons feestweekend, op 17, 18 en 19 juni, hebben we een mooi programma, met voor ieder wat wils. Onder meer staat er een wedstrijd tussen ons eerste en een Kempisch elftal gepland. En in het najaar sluiten we als vereniging het jubileumjaar af met een clubdag. Een en ander hopen we financieren met de opbrengst van een grootse loterij met mooie prijzen.”

Korte historie
Uit overlevering blijkt dat er begin jaren dertig al werd gevoetbald door een groep jongelui, maar het duurde tot 1947 voordat VV Netersel zich officieel inschreef bij de KNVB. De eerste jaren was het allemaal nog behelpen. Niet alleen qua speelveld, maar ook qua vervoer. Omdat men meestal op de fiets ging, namen uitwedstrijden vaak de hele zondag in beslag. Omdat niet iedereen in die tijd over een fiets beschikte, is het voorgekomen dat het hele elftal op drie fietsen naar Hulsel ging! De allereerste competitiewedstrijd was tegen BES uit Borkel en Schaft. Door de jaren heen kende Netersel diverse sportieve hoogte- en dieptepunten. Meestal bivakkeerde het eerste elftal in de onderafdeling van de Brabantse n Bond. Toen die in 1996 werden opgeheven, ging Netersel naar de vijfde klasse KNVB. Na het kampioenschap in 2013, speelde de club vier seizoenen in de vierde klasse. Nu al weer enkele jaren in de vijfde.

© 2022 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


John
15 juni 13:43
Klasse Netersel. Zo hoort amateurvoetbal te zijn
Johan
14 juni 20:45
Kees, heel veel succes as zondag. Ga vooral door op deze weg, VVNetersel is een sieraad voor het Kempische voetbal.
Willy Kamps.
14 juni 17:59
Succes Kees. Klapt er zondag met zijn allen maar eens goed op .