‘Mierlo Hout scoort binnen en buiten het veld en is verkozen tot meest gastvrije vereniging’

Deelacties:

De voetbalvereniging Mierlo Hout beleeft haar hoogtijdagen. Het eerste elftal presteert al jaren uitstekend en is DE amateurclub van de gemeente Helmond. Ook de junioren doen reeds langere tijd van zich spreken. Maar Mierlo Hout presteert niet alleen goed op sportief gebied, ook daarbuiten want de vereniging is allerlei opzichten nog steeds groeiende.
(Door Peter Bussers)

In het verre verleden waren vooral HVV Helmond en Helmondia’55 DE meest aansprekende ploegen van de gemeente Helmond. Beide ploegen kwamen ook uit in het betaalde voetbal. In 1956 bij de oprichting van de Ere-, Eerste en Tweede Divisie speelde zowel HVV Helmond als Helmondia’55 in de Eerste Divisie. Helmondia’55 eindigde dat seizoen zevende in de Eerste Divisie A terwijl er voor HVV Helmond een elfde plek was weggelegd in de Eerste Divisie B.

HVV Helmond aanvankelijk de beste van de gemeente
HVV Helmond, waar o.a. Willy van der Kuylen, Berry van Aerle, Hans Meeuwsen en Hans Vincent hun voetballoopbaan begonnen, zou zes jaar actief blijven in het betaalde voetbal alvorens het degradeerde naar de amateurs. Helmondia’55 hield het iets langer vol maar in 1967 viel ook voor hen het doek. De Stichting Helmond Sport, die dat jaar werd opgericht, nam vervolgens het betaald voetballicentie over van Helmondia’55 dat zou gaan uitkomen in de 4e Klasse bij de amateurs.

HVV Helmond daarentegen draaide lange tijd mee in de top van het amateurvoetbal en was dus logischerwijs ook de grootste van de gemeente. HVV Helmond speelde tot en met 1974 in de 1e Klasse waarna het promoveerde naar de nieuw te vormen Hoofdklasse. Niet Sparta’25, dat in 1972 het Nederlands amateurkampioen werd,  maar HVV Helmond  was voortaan de beste van de regio.

Mierlo Hout vooral derde-/vierdeklasser
Mierlo Hout was op dat moment een ploeg die veelal in de 3e of 4e Klasse uitkwam.  In het seizoen 1994-1995 kwam daar verandering in. Mierlo Hout promoveerde, na een 3e plaats achter kampioen TOP en de nummer twee Berghem Sport, via de nacompetitie voor het eerst naar de 2e Klasse. Mierlo Hout was op dat moment de beste van de gemeente Helmond al was dat niet voor lange tijd.

De blauw witten uit ‘t Hout hielden het namelijk slechts twee jaar vol in die 2e Klasse waarna het twee jaar op rij degradeerde en het dus weer terug bij af was. Toch zou er wel iets gaan veranderen vanaf de beginjaren 2000. Mierlo Hout promoveerde namelijk twee keer vanuit de 4e naar de 3e Klasse en zou vervolgens ook nooit meer terugkeren in de 4e Klasse. Was het de beste ploeg van Helmond? Ja en nee, het was op dat moment stuivertje wisselen met Dijkse Boys dat aan een opmars bezig was en vervolgens zes jaar op rij het heft in handen zou nemen. Dijkse Boys speelde in totaal vier jaar in de Hoofdklasse en één jaar in de Topklasse alvorens het in 2013 failliet werd verklaard. Daarna was het enkele jaren de beurt aan HVV Helmond en was ook Helmondia’55 één jaar de beste ploeg van de gemeente.

Mierlo Hout was op dat moment een goede derdeklasser met o.a. tweemaal een derde plaats en eenmaal een vierde plaats. In het seizoen 2014-2015 pakte het zelfs met groots machtsvertoon de titel in de 3e Klasse. Mierlo Hout bleef de nummer twee Blerick zes punten voor en de nummer drie Sportclub Irene maar liefst dertien punten. Mierlo Hout was niet langer zomaar een ploeg maar een ploeg en die elk jaar zou gaan mee spelen om de prijzen, althans in de 3e Klasse dan.

In de 2e Klasse wilde het namelijk maar niet lukken. Telkens daalde het na twee jaar weer af. Dat was in het seizoen 1995-1996 zo, maar ook in de seizoenen 2005-2006, 2012-2013 en 2016-2017.

Mierlo Hout schrijft historie

In het seizoen 2018-2019 keerde Mierlo Hout voor de vijfde keer terug in de 2e Klasse en deze keer duurde het verblijf, tot grote opluchting van eenieder, wel langer dan twee jaar.. Sterker nog; Mierlo Hout verraste jaar op jaar, vocht niet tegen degradatie maar deed juist mee om promotie….

En die historische promotie zou er ook gaan komen. Mierlo Hout werd voor het tweede opeenvolgende jaar tweede en mocht zodoende ook voor het tweede jaar op rij uitkomen in de nacompetitie. Twee seizoenen geleden ging het daarin onderuit tegen Bekkerveld maar vorig seizoen slaagde het team van Raymond Koenraadt er wel in te promoveren. Mierlo Hout was allereerst te sterk voor Uno Animo (3-1), mocht daarna door nadat Marvilde zich had teruggetrokken, versloeg Antibarbari na strafschoppen en was in de finale vervolgens net iets sterker dan JVC (5-4 nv).

“Het wij-gevoel”
Een prachtig resultaat dat uitstekend past bij een vereniging die nog steeds groeiende is en waar de beleving en de sfeer enorm zijn. Zo ziet ook een meer dan trotse voorzitter Pieter Vervoort. Pieter: “Dat kun je wel zeggen. Als je ziet dat wij nu bijna op 1300 leden zitten en waarbij de laatste jaren vooral onze dames/meisjesafdeling flink is gegroeid dan kun je alleen maar blij en trots zijn evenals natuurlijk op de prestaties van ons eerste elftal en de junioren. Waar ik echter het meest trots op ben is het ‘wij-gevoel’. Samen zijn WIJ de RKSV Mierlo Hout. De leiders, trainers, en al die vrijwilligers die in weer en wind staan om onze mooie voetbalclub draaiende te houden.”

Een nieuwe accommodatie
De toekomst ziet er dan ook rooskleurig uit zeker met wat er nog staat te gebeuren. Het eerste elftal komt dus momenteel uit in de 1e Klasse waarin het uitstekend begon maar waarin de resultaten de laatste weken overigens wel wat minder zijn. Desondanks zijn de mannen van succescoach Raymond Koenraadt, die zowel Erp als Mierlo Hout van de 3e naar de 1e Klasse bracht, terug te vinden in de middenmoot. Daarnaast heeft Mierlo Hout ook de beschikking over een uitstekende jeugdopleiding, die tot 2019 tot de beste 100 jeugdopleidingen van Nederland behoorde en waarbij de Onder 23 momenteel uitkomt in de 4e Divisie en de Onder 19, 17 en 13 uitkomen in de Hoofdklasse.

Maar er is nog meer…..
Pieter: “Het goede nieuws kan eigenlijk niet op. We hadden het doel om een nieuwe accommodatie te kunnen bouwen. Dinsdagavond is daar het begin mee gemaakt, de gemeenteraad heeft namelijk een voorbereidingskrediet gevoteerd. We gaan nu starten met de voorbereidingen om in 2025 te kunnen starten met de nieuwbouw van 18 kleedlokalen, nieuwe sfeervolle kantine met terras en tribune. Geweldig toch!”

Dit geweldige nieuws voor de RKSV Mierlo Hout volgde overigens drie dagen nadat het te horen had gekregen dat het was uitgeroepen tot de meest gastvrije sportpark van de gemeente Helmond. Pieter: “Ook dat was super leuk natuurlijk en dat is ook iets waar wij als vereniging natuurlijk trots op zijn maar waar vooral ook kantinebeheerder Maarten Verhoeven en zijn team enorm trots op mogen en moeten  zijn.”

‘Mensen een fijn en warm gevoel geven’
De 64-jarige Maarten Verhoeven is de trotse kantinebeheerder van de RKSV Mierlo Hout. Maarten, die vroeger zelf een balletje trapte bij HVV Helmond, rolde na 28 jaar postbode te zijn geweest het Horecavak in. Acht jaar lang was hij werkzaam bij, naar eigen zeggen, de beste en gezelligste kroeg van Helmond Steps. Daar leerde hij het vak kennen.

Vervolgens ging de warme sociale Houtenaar aan de slag in de kantine bij Mierlo Hout, de club waar hij overigens ook tien jaar jeugdleider was geweest en zes trainer van het tweede elftal. Maarten deed daar waar hij goed in was. Waar een voetballer de bezoekers wil vermaken wilde Maarten en zijn team zijn gasten vermaken. Zorgen voor onvergetelijke dagen.

Maarten was vijf jaar lang het gezicht van de kantine maar ging daarna op zoek naar een nieuwe uitdaging. Deze vond hij de tennisvereniging Carolus. Afgelopen seizoen keerde hij echter weer terug bij zijn cluppie Mierlo Hout na een gesprek met de voorzitter. Maarten: “De club Mierlo Hout blijft mij natuurlijk aan mijn hart liggen. Daarnaast vertelde Pieter ook over de grootse plannen voor de toekomst en dat sprak mij natuurlijk enorm aan!”

De goedlachse Maarten, die 35 tot 40 uur in de week met Mierlo Hout bezig is, is weer terug op zijn plek. Maarten zit altijd boordevol ideeën die hij graag wil uitwerken, die hij wil delen met mensen en waar hij en zijn team ook de vrije hand in hebben. Maarten: “Wij doen het inderdaad als team. Ieder heeft zo zijn of haar eigen taken. Esther regelt bv de gehele keuken, personeel en inkoop en Sharon en ik pakken het horeca gedeelte verder op.

Samen willen wij onze gasten een warm en fijn gevoel geven, een soort van woonkamergevoel creëren. Je moet mensen blijven entertainen, telkens met iets nieuws komen. Ze laten terugkomen. Dat doen we door dingen te blijven organiseren. Denk hierbij aan bv pubquiz, een Duitse avond, muziekbingo, bierpongen. Verder hebben wij jaarlijks ook een winterparty wat een groot succes is. De laatste keer waren we binnen twee dagen 280 kaartjes kwijt. Ja en dan heb je ook nog de clubavonden op donderdag die goed wordt bezocht en organiseren wij wat speciaals op de laatste donderdag van de maand. Ook wat betreft versnaperingen proberen we telkens met iets nieuws te komen.”

Het werpt haar vruchten af. Het gezegde ‘gezelligheid kent geen tijd’ gaat dan ook helemaal op in de kantine van Mierlo Hout.

Prijs voor gastvrijheid
Afgelopen zaterdag werden Maarten en zijn team dan ook beloond voor hun harde werken. Uit handen van de wethouder van de gemeente Helmond Harrie van Dijk mochten Maarten en zijn team een beker in ontvangst nemen voor meeste de gastvrije vereniging. Maarten: “Natuurlijk geweldig om een prijs te winnen en super trots op mijn team. Desondanks wil ik kritisch blijven en leren van de kleine foutjes en de daarbij behorende verbeteringen aan brengen. De kantine moet blijven leven, Mierlo Hout moet blijven leven!”

© 2023 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Cor van de Vorst
11 november 10:32
Peter, mooi dat je Mierlo-Hout zo in de schijnwerpers zet! 🤜🏻
Supporter
10 november 16:52
Mooi en gezellig Volgend jaar Richard van de Kerkhof nieuwe trainer 1e elftal dolle dwaze dagen
Frank vd Vijfeijken
10 november 12:53
Mooi stuk promotie....
Bart
10 november 10:55
Top clubke met leuke mensen !