Marc Senders en Oscar Vergeer op avontuur met ‘UNA onder 23’

Deel dit bericht via:

Nieuwe uitdaging voor twee Jong UNA trainers
Na een lange aanloop is het dan toch zover. Er gaat komend seizoen landelijk een officiële ‘onder de 23’ competitie onder de vlag van de KNVB van start. In eerste aanleg is deze competitie vooral bedoeld voor Verenigingen uit de Tweede en Derde divisie. De bedoeling daarvan is, dat het niveau van deze nieuwe klasse beduidend hoger komt te liggen dan de reserve hoofdklasse waarin de UNA reserves voorheen uitkwamen. Beoogd wordt, om zo de opstap naar het eerste elftal te vergemakkelijken.  

Veel grote verenigingen waarvan het eerste elftal in de Tweede of Derde Divisie speelt, worstelen met hetzelfde probleem: in de meeste gevallen blijkt dat hun getalenteerde jeugdspelers de sprong van junior naar het eigen topteam niet (meteen) kunnen maken. Het niveau van de reserveteams blijkt dikwijls niet toereikend voor een succesvol leerproces, om vlot verder door te groeien. De ‘buren’ uit de regionale amateurclubs, zijn dan aantrekkelijk, bieden soulaas. Het argument, dat ze daar wèl wekelijks in het standaardteam furore kunnen maken, weegt zwaar; dikwijls zit er ook nog een ander aantrekkelijk douceurtje aan vast. Aldus gaat de opleiding waarin de club in kwestie zoveel heeft geïnvesteerd, veelvuldig in rook op.

UNA aanjagers
Mede onder impuls van de UNA aanjagers bij de KNVB, Willem Bakermans en Jos Blatter, is de ‘onder de 23’ competitie tot stand gekomen. Aanvankelijk leek het erop dat de start zou plaatsvinden met een nog wat magere bezetting. Intussen is duidelijk dat het hoogste niveau (inclusief UNA) - de Eerste Divisie van de onder de 23 teams - waarschijnlijk met een veertiental verenigingen de competitie in zal gaan. Naast al eerder vrijgegeven namen als Gemert, UDI ’19, OJC Rosmalen, Blauw Geel ’38 en Nuenen, staan ook andere aantrekkelijke teams als ASWH, Dongen, Kozakken Boys, Halsteren, EVV, SV Venray op het lijstje van de inschrijvingen. Meer dan genoeg voor een aantrekkelijke en hoogstaande competitie.        

Samenvallende carrières
UNA’s  technische staf van het nieuwe team onder de 23, zal worden gevormd door twee jeugdtrainers uit eigen gelederen, die hun sporen bij de club al dik verdiend hebben: Marc Senders en Oscar Vergeer. Marc Senders is met zijn 34 jaar nog piepjong in het trainerswereldje.

Oscar is 49 en trainde diverse juniorenteams met succes. Hun carrières vallen samen als ze in 2017 met tweeën de training oppakken van het team Jong UNA onder de 19. Het is meteen een doorslaand succes: ongenaakbaar kampioen in de Derde Divisie en promotie naar de Tweede Divisie. UNA plukt er nu nog de vruchten van. Uit die selectie zijn de huidige eerste elftalspelers Sten Senders, Joey Verhoeven en Teun Willems afkomstig. Maar ook de bij UNA teruggekeerde topscoorder Max van den Akker en Noël van Gerven. Van hen wordt verwacht dat ze serieus gaan concurreren om basisposities.

Zij vormen de ultieme bevestiging dat, hoe talentvol ook de doorstroming naar UNA één zo gemakkelijk niet is. Maar ook, dat doorzetten en ervaring opdoen, uiteindelijk loont. Het zou een gotspe zijn als UNA’s zo hoog gewaardeerde jeugdopleiding niet beloond gaat worden met regelmatige doorstroming van hun grote talenten.   Oscar Vergeer is in het dagelijkse leven eigenaar van Vergeer Hypotheken en Verzekeringen. Maar het trainerschap is zijn grote hobby. Dat laatste geldt ook voor Marc Senders, die als verkoper binnendienst werkzaam is bij Leeuwerik Plaat Eindhoven. Beide zijn echte UNA mannen, al jaren.  

Als het eerste elftal van de club waarvoor hij sinds zijn jongste jeugd uitkomt (UNA), niet helemaal haalbaar blijkt, komt Marc weliswaar uit voor Brabantia. En dat worden 2 succesvolle jaren, bekroond met een kampioenstitel onder trainer Harrie La Vallette. Dan kiest hij voor Marvilde en daar speelt de veelzijdige linkspoot, die zowel als aanvaller, middenvelder en als verdediger uitstekend uit de voeten kan, nog 4 jaar in het eerste elftal. Tussendoor is er nog een korte carrière als zaalvoetballer. Marc wordt dan gekozen voor Jong Oranje, waarvoor hij in Rusland (2005) nog een EK wedstrijd speelt. Maar altijd blijft hij lid van UNA. Bij zijn terugkeer bij de club aan de Sportlaan is hij al die jaren toch een echt UNA menneke gebleven, een UNA lid dat naast zijn uitstapjes diverse UNA jeugdteams onder zijn hoede heeft en altijd contact met de Zeelster club onderhoudt.

Oscar Vergeer (foto onder) spreekt uit ervaring als het gaat over hoe moeilijk het voor de jonge spelers is om direct of bijvoorbeeld na 1 of 2 jaar aan te haken bij het hoofdteam.
Hij heeft ze zien komen en gaan. Daarom ziet hij deze ontwikkeling wel zitten; in het team van onder de 23 zitten ook spelers met al enige senioren ervaring en dat is belangrijk voor anderen. In zijn eigen voetballoopbaan komt de spelverdeler tot een beperkt aantal wedstrijden in UNA’s vaandelteam. Hij valt daarbij vooral op vanwege zijn uitstekende inzicht, passing en een prachtige vrije trap. In 2010 start zijn trainersloopbaan.

Vastbesloten en overtuigd
Beide jonge UNA trainers laten zich door Corona niet kisten en leggen een groot enthousiasme aan de dag als ze het hebben over de nieuwe uitdaging op hun pad. Ondanks het ongewisse van ‘wanneer kan de training worden hervat’ en ‘wanneer start de competitie?’ Ze zijn vastbesloten en overtuigd van hun missie: deze club met zijn ijzersterke jeugdopleiding moet zijn grootste talenten toch op termijn kunnen laten doorstromen naar het eerste elftal. Ze hebben vertrouwen in het spelersmateriaal. Ook het tijdstip waarop de wedstrijden worden gespeeld is goed gekozen, zaterdag verder in de namiddag (17.00 of 18.00 uur); het biedt spelers ook de extra mogelijkheid om zondags nog bij het vaandelteam betrokken te worden. Wat ze er van vinden dat enkele van hun mogelijke spelers naar de Valk zijn vertrokken, hun trainer Marc Höcher achterna? Van Max Manche werd dat al verwacht, van Reiner Bruin en Rick Habraken niet. Jammer, en helaas, zo luidt de onverstoorbare reactie Maar verder houden de UNA trainers de ogen gewoon gericht op hun UNA pad, met vertrouwen. Gezien de doelstelling van doorstroming lijkt een goed contact en afspraken met Harrie Gommans, hoofdtrainer van UNA 1, daarbij van bijzonder belang. Die afspraak stond al eerder gepland, maar heeft – door Corona – nog niet plaatsgevonden. Oscar en Marc, ze staan te trappelen….   

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Lachertje
06 mei 15:44
Zo reageer je ook niet op SBC 2. Daarnaast is de naam niet zo belangrijk, het gaat om de boodschap, denk daar maar eens over na. Leg eens effe uit waarom UNA niet meer met het 2e elftal in de hoofdklasse speelt en waarom hetgeen ze gaan doen beter is voor de ontwikkeling.
Thieu.
05 mei 13:54
'Lachertje', heel stoer met je naam erbij.
Lachertje
05 mei 13:00
Geen 2e elftal in reserve hoofdklasse, uitstekend niveau voor jonge spelers. Nee, UNA wil weer eens stoer doen en daarna lekker doorgaan met spelers van buitenaf
Kjeld Teunissen
04 mei 11:43
Als ik maar in de basis sta
SBC 2
02 mei 10:48
En niet te vergeten het geweldige kampioenschap van SBC 2 met Oscar Vergeer