Leerling verslaat leermeester met duidelijke cijfers

Als een boer met kiespijn feliciteerde Guillaume van Wilgen zijn voormalige pupil Paul Firet. De trainer van Riethoven moest na de duidelijke nederlaag tegen Dommelen (3-0) erkennen dat Firet zijn team ‘goed had staan’. “We waren in het eerste half uur te lief voor de tegenstander en bij 2-0 was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Ook al kregen we nog enkele prima kansen.”

Een analyse in twee zinnen, die heel aardig het duel tussen Dommelen en Riethoven weergaf. De thuisclub opende furieus en verscheen enkele malen gevaarlijk voor het doel van Eric Verhagen. Jordy van der Heijden kreeg de grootste kans, maar zag zijn inzet nog geblokkeerd door een Riethoven-been. Van Wilgen: “We moesten duidelijk wennen aan het snelle kunstgras en de veel beweeglijke spelers van Dommelen. Toen we eindelijk enigszins gewend waren, stond het al 2-0. Jammer, want ik had echt het gevoel dat we voor een verrassing konden zorgen.”

In de 18de minuut werd het 1-0. Tom van Hoek drukte doeltreffend af, na een scherpe voorzet vanaf de rechterkant. De defensie van Riethoven zag er bij deze treffer wat weifelend uit en dit was niet veel anders bij tweede doelpunt van Dommelen in de 23ste minuut. Van der Heijden speelde zich behendig vrij en bediende Jonathan van Doorn op maat. De kleine aanvaller kon ongehinderd inkoppen. Een dreun voor Riethoven, dat vier minuten eerder zomaar op 1-1 had kunnen komen, toen Gijs van Otten de bal tegen de lat lepelde.

Slordig
Na de vlotte voorsprong werd het allemaal wat minder bij Dommelen. De ploeg van Firet speelde slordig en liet Riethoven onnodig terug in de wedstrijd komen. Van der Heijden: “Wat dit is, weet ik niet, maar plotseling vonden we elkaar niet meer en werd veel te veel balverlies geleden. In de rust hebben we tegen elkaar gezegd dat het echt anders moest, anders zou Riethoven misschien nog gaan denken dat er wat te halen was. We zijn wat compacter gaan spelen en hadden het – afgezien van de eerste paar minuten – verdedigend goed staan.”

Van der Heijden doelde op drie hachelijke momenten, meteen na de rust, toen doelman Dennis Soeteman een paar keer handelend moest ingrijpen. De routinier onder de lat van Dommelen deed dit uitstekend en zag bovendien dat Joey van Otten weliswaar scoorde, maar werd teruggefloten vanwege buitenspel. “Toen kwamen we even goed weg”, gaf Van der Heijden eerlijk toe. “Zoals ook net vóór de rust, toen onze doelman redde op een grote kans voor diezelfde speler. Anderzijds hadden we toen al met 4-0 kunnen voorstaan, want ook wij kregen nog enkele uitstekende mogelijkheden.”

|Trekker
In de 57ste minuut was Riethoven opnieuw dicht bij de aansluitingstreffer. De bal werd wild weggeschoten en caramboleerde via Gijs van Otten op de paal. Pas in de 69ste minuut kwam Dommelen gevaarlijk voor het doel van de bezoekers. Verhagen redde bekwaam op een schot van Van der Heijden. Juist omdat Dommelen verzuimde om definitief de trekker over te halen, bleef Riethoven volharden om tegen te scoren. Kansen waren er echter niet meer voor. Wél voor Dommelen. Twee keer werd Van Hoek in kansrijke positie gebracht, maar Van Doorn en Van der Heijden zagen hun voorbereidend werk niet beloond.

In de slotfase werd het allemaal wat onvriendelijker en moest scheidsrechter Van Schayk optreden met enkele gele kaarten. In de 90ste minuut gooide Dommelen de wedstrijd op slot. Een prima voorzet van Van der Heijden werd binnengelopen door Van Doorn. Een dikverdiende overwinning voor de blauwwitten, die echter wel ruim de tijd namen om Riethoven écht van zich af te schudden…

Dommelen: 1. Dennis Soeteman, 2. Juriaan Groot, 3. Nordin van Weert, 4. Jason Franken, 5. Mark Burgmans, 7. Tom van Hoek, 8. Igor Smit, 9. Luuk Verberne, 11. Jordy van der Heijden (13. Thomas Keeman), 14. Jonathan van Doorn (18. Jordan Kay), 15. Koen Daris.

Riethoven: 1. Eric Verhagen, 2. Harm Theuws, 3. Lars van Driel, 4. Tom Smeulders, 5. Tim Wouters, 7. Sander Snellens, 8. Joey van Otten, 9. Paul van Gerwen (14. Michiel Mennen), 10. Tim van de Graaf, 13. Gijs van Otten, 16. Willem Tops.