Kwetsbaar UNA in nat Veghel kopje onder

Binnen 5 minuten staat UNA in Veghel al op een 1-0 achterstand, door een goal van Koen van der Zanden. Daarna gaat bij de Zeelstenaren heel wat fout. Naast de kwetsbaarheid achterin, is er ook veel balverlies van de middenvelders Samuel Franssen en Bassou Boulghalgh.

Ook keeper Yannick Derix doet daarbij een paar keer ‘een duit in het zakje’. Zoals z’n aarzeling bij de 2-0 (opnieuw goal Koen van der Zanden) in de 43e minuut. In de tweede helft zorgt met name de inbreng van Noël van Gerwen ervoor dat UNA meer het gevecht aan gaat en veel duels wint. Het is weer een wedstrijd. En zeker nadat energiebundel van Gerven – na eerst al een keer op de lat gekopt te hebben – in de 70e minuut de 2-1 heeft gescoord. De bakens worden zelfs helemaal verzet door Brian Boogers, de enige die zich voor rust niks van de malaise om hem heen aantrekt. Hij rondt een aanval, opgezet door Max van den Akker en via Rob van Boekel, slim af: 2-2. Het tij lijkt gekeerd. Maar dat blijkt al snel gezichtsbedrog. Nieuw simpel balverlies op het middenveld in de 86e minuut vormt de aanleiding. Invaller Niels Wouters rondt koppend af, waardoor Blauw Geel ’38, dat ook de pannen niet van het dak speelt, de punten in eigen huis houdt: 3-2.

Na zes wedstrijden stond UNA er op het eerste gezicht best aardig voor. Achter OFC - dat al wat uit zicht is – werd de tweede plek gedeeld met Gemert en Oss ’20, alle drie 12 punten uit 6 wedstrijden. Wat kritischer beschouwd: UNA had van hen de meeste goals tegen en als je de ranglijst nog wat verder bekijkt, dan valt het op dat het z’n vier zeges allemaal behaalde tegen ploegen uit de onderste helft. De twee nederlagen kwamen (dus) tot stand tegen teams in de bovenste helft. Blauw Geel ’38, de tegenstander van vandaag behoort tot het onderste deel, dus….

Logica bestaat echter zelden in voetballand. Bovendien ligt de seizoensopening van twee jaar terug nog vers in het geheugen. Het favoriet geachte UNA werd toen op het Prins Willem Alexander Sportpark door een onverzettelijk Blauw Geel ’38 zonder pardon met 3-0 naar Zeelst teruggestuurd.

Zal UNA ook vandaag blaffen en moet het daarna opnieuw terug in eigen hok? Ja, dat mag samengevat achteraf de slot conclusie zijn. Blaffen gebeurt op deze opnieuw kletsnatte zaterdagavond in Veghel slechts eventjes. De absolute topscoorder Serhat Koç en groot aanjager Louisben Jagt bleven vooraf sowieso met blessures ‘in het hok’. En omdat de voorheen vaste waarden Niek van Boekel en Joey Verhoeven niet beschikbaar zijn, is de spoeling wel heel erg dun geworden. Te dun, zo blijkt.

Heel even blafte UNA dus vandaag in Veghel. Maar niet langer dan een ‘stief kwartierke’, waarin het de 2-0 ongedaan maakte. Een redelijke middenmoter, dat is nu de nieuwe status van UNA.