Koploper RPC in extremis naar overwinning tegen PSV/AV

Door Willem-Jan Schampers

Het venijn zat twee keer duidelijk in de sloffase. Zowel in de eerste als in de tweede helft bewaarden PSV en RPC de doelpunten voor de laatste tien minuten. De bezoekers deden dit net iets beter dan hun opponent en gingen met een 2-3 overwinning aan de haal. Hiermee kregen de groenwitten misschien wel iets te veel, gaf ook RPC-trainer Ruud van de Rijt eerlijk toe.

“Een gelijkspel was wel verdiend geweest. Ik vond ons de eerste 25 minuten de betere ploeg, maar daarna kwam PSV sterk opzetten. Na rust was het niet al te best en kwamen er nauwelijks nog kansen. We werden eigenlijk in het zadel geholpen door een verdedigende fout bij PSV. Hierdoor kon Sidney Gakpo de 1-2 scoren. Hierna zijn we even niet scherp en is het zomaar weer 2-2. Dat we in de slotfase alsnog de 2-3 maken, is natuurlijk erg lekker. Ik snap het heel goed dat ze bij PSV teleurgesteld zijn. Zeker, omdat nog een doelpunt van hen wordt afgekeurd. Ik kon niet zien of het buitenspel was, maar we hebben een heel eerlijke vlagger…”

Geen idee of Van de Rijt het echt meende, maar feit was wel dat het enigszins discutabel was of de treffer van PSV-invaller Nick van de Berk terecht werd afgekeurd. Scheidrechter Gijs de Kort, die overigens prima floot, honoreerde het vlagsignaal van assistent-scheidsrechter van RPC, maar volgens PSV-aanvoerder Mike Hovestadt was het absoluut geen buitenspel. “Die vlagger zal straks wel de complimenten krijgen in de kleedkamer bij RPC. Het was gewoon honderd procent een geldig doelpunt!” En weg was de aanvalsleider van PSV, hevig teleurgesteld in het resultaat.

Reservekeepers
Of het aan een stukje spanning lag of aan de nauwelijks inspirerende omstandigheden op sportpark De Herdgang, maar beide ploegen lieten niet hun beste voetbal zien. Er waren wel wat kleine kansjes, maar écht in de problemen kwamen de beide doelverdedigers niet. Na een slappe beginfase, werd RPC wat sterker en zorgden Rick Wijnen en Sidney Gakpo voor enige opwinding. Toch was het PSV dat in de 35ste minuut de score opende. Of het zo bedoeld was, zal waarschijnlijk een vraag blijven, maar Niels Raaijmakers draaide van ruim twintig meter de bal over de kansloze Santosh Mohanlal: 1-0.

De RPC-doelman was de vervanger van Max van der Linden, die geblesseerd op de bank zat. “We hadden dus eigenlijk geen reservekeeper”, erkende Van de Rijt. “Het is sowieso wat met onze doelverdedigers, want ook onze eerste doelman Bas Santema was niet beschikbaar.” Mohanlal, wat klein van stuk, weet zich uitstekend van zijn taak en hield onder meer Mike Hovestadt en Lars Koolen van scoren. Aan de andere kant was het net vóór rust wel raak. Een slim steekpassje van Eward Slegers bereikte Gakpo, die door de benen van doelman Devidson Janzen de gelijkmaker aantekende.

Bang
In de tweede helft was er lange tijd nauwelijks iets te beleven. Beide teams leken bang om te verliezen en met uitzondering van een serieuze kans van Hovestadt (op de benen van Mohanlal, red.) viel er niet veel te genieten voor het publiek. In de 66ste minuut werd het bijna 1-2. Strijbosch verscheen in kansrijke positie voor Janzen, maar de imposante PSV-goalie redde knap. Twee minuten later moest zijn collega van RPC alle zeilen bijzetten, toen een van zijn verdedigers de bal bijna in eigen doel kopte.

In de 77ste minuut kwamen de gasten uit het niets op 1-2. De bal werd in de defensie van PSV onnodig breed gespeeld en Gakpo was er als de kippen bij om hiervan te profiteren. Janzen was nu kansloos. Lang kon RPC niet genieten van de voorsprong, want PSV reageerde meteen. En doeltreffend. Jimmey Granviel kreeg de bal in het strafschopgebied aangespeeld, wurmde zich voorbij twee verdedigers én Mohanlal en schoof de bal in het lege doel: 2-2.

Enerverend
Na deze knappe treffer van de Granviel, leek de wedstrijd pas echt op stoom te komen en werd het alsnog een enerverende pot. Bovendien moest scheidsrechter De Kort enkele malen ingrijpen bij overtredingen en opstootjes. Zeker nadat Strijbosch voor de niet meer verwachtte 2-3 zorgde. Rick Wijnen werd diep gestuurd, maar schoot de bal, buiten bereik van Janzen, op de paal. In de rebound was Strijbosch ter plaatse om zijn ploeg opnieuw op voorsprong te zetten. PSV probeerde nog met man en macht een derde treffer te forceren, maar Mohanlal, De Kort én een (eerlijke) grensrechter weigerden hieraan mee te werken…

Opstellingen:

PSV/AV: 1. Devidson Janzen, 3. Rick Verbeek (27. Nick van de Berk), 4. Lars Raaijmakers, 7. Mike Hovestadt, 9. Amir Al-Anany, 10. Ousasama Alt Lahcen, 11. Jimmey Granviel, 17. Antonio Greven, 19. Michael Secundino Fecunda, 21. Lars Koolen (20. Arber Gjoka), 22. Niels Raaijmakers.

RPC: 1. Santosh Mohanlal, 3. Rens Briels, 4. Joris van der Steen, 5. Eward Slegers, 6. Sander Bertels, 7. Sidney Gakpo, 9. Rick Wijnen, 11. Rik Strijbosch, 14. Mark Werts, 18. Noud Ackermans, 20.  Dirk Visscher.

Supporter4
09 november 17:14
Was een leuke wedstrijd om naar te kijken, stond toevallig op één lijn met deze grens, was echt 100%goal en dat is zuur, zeker omdat een gelijkspel de juiste uitslag zou zijn geweest.
Supporter 3
09 november 12:15
Helaas zijn er maar weinig eerlijke vlaggers. Je zou standaard je wedstrijden moeten filmen en het meteen terug moeten kunnen kijken dat wanneer er een goal afgekeurd wordt je de scheidsrechter erbij kan halen. Helaas heb je dan nog geen oplossing voor alle aanvallen die alleen al afgevlagd worden, maar het is een begin. Met een beetje geluk loopt zo een onsportieve vlagger zelf eens tegen de lamp. Misschien beter om zonder vlagger te gaan spelen en de scheidsrechter het gewoon te laten beoordelen.