Koploper Oirschot Vooruit beste in fysieke topper tegen De Valk

Scheidsrechter Stan Claassen moest zondagmiddag na de wedstrijd tussen De Valk en Oirschot Vooruit overuren maken om zijn administratie bij te werken. De jonge leidsman uit Deurne strooide immers kwistig met gele kaarten, maar verzuimde soms ook in te grijpen als het écht noodzakelijk was. In deze fysieke tweestrijd was Oirschot Vooruit uiteindelijk de beste ploeg: 3-4.

Door Willem-Jan Schampers

De Valk-aanvaller Appie Azmani kon leven met de nederlaag, maar beklaagde zich na afloop over de scheidsrechter. “Hij is niet de reden waarom wij verliezen, maar ik denk dat hij zo’n tien gele kaarten heeft getrokken, maar niet ingreep als het nodig was. Met name in de eerste helft leken Gideon (Pieschel, red.) en ik soms vogelvrij, maar werd er zelden voor gefloten. Wél vond hij het nodig om geel te geven voor commentaar op de leiding. Beetje flauw, al moeten we natuurlijk ook onze mond dicht houden. Dat valt echter niet altijd mee.”

Opvallend genoeg was Joris Swaanen, aanvoerder van Oirschot Vooruit, het gedeeltelijk met Azmani eens: “Laat ik voorop stellen dat we verdiend hebben gewonnen en dat we na de snelle 2-0 achterstand ons prima hebben hersteld. De rol van de scheidsrechter was echter wel medebepalend voor de sfeer op het veld en het vertoonde voetbal. Hij lette vooral op de bal en zag nauwelijks wat er om hem heen gebeurde. Overtredingen werden hierdoor niet altijd bestraft en er ontstond over en weer irritatie. Met diverse opstootjes tot gevolg. Jammer, want ik had niet het idee dat het een heel harde wedstrijd was.”

Topschutter
De Valk begon uitstekend en dacht al in de 3de minuut op voorsprong te komen. Joran Vermeulen werd diep gestuurd en verscheen alleen voor doelman Roy Ambting van Oirschot Vooruit. Op het moment dat hij de bal wilde binnenschuiven, werd hij teruggefloten voor buitenspel. Het was overigens slechts uitstel van executie, want nauwelijks drie minuten later was de topschutter van De Valk alsnog succesvol. Opnieuw reageerde hij attent op een lange bal van achteruit en nu haalde hij van een meter of twintig schitterend uit: 1-0.

Was doelman Ambting bij dit doelpunt al kansloos; in de 13de minuut kon hij eigenlijk alleen maar applaudisseren toen Vermeulen opnieuw zijn klasse toonde. Een slimme steekpass van Gideon Pieschel belandde bij de Valkenswaardse spits, die zijn directe tegenstander van zich afschudde en vervolgens Ambting klopte met een magnifieke lob. Swaanen hierover: “We weten hoe gevaarlijk hij is en toch letten we twee keer niet op. Op snelheid en één tegen één is hij nauwelijks te houden. Gelukkig hadden we het in de tweede helft beter onder controle en heeft hij geen kans meer gehad.”

Feller
Na de snelle 2-0 achterstand ging Oirschot Vooruit vol in de aanval. De Valk werd achteruit gedrukt, maar het duurde tot aan de 31ste minuut voordat de bezoekers terug in de wedstrijd kwamen. In een wat onoverzichtelijke situatie viel de bal voor de voeten van Daan Hagemeier, die doeltreffend afrondde. De Valk protesteerde bij Claassen, omdat het buitenspel zou zijn geweest. Meer dan twee gele kaarten leverde het de thuisclub niet op: 2-1.

Het duel werd feller en in de 35ste minuut was er een harde overtreding op Pieschel. De scheidsrechter ontging dit en hij liet doorspelen. Tot woede van de spelers, de staf en de supporters van De Valk. “Ik heb het echt niet gezien”, was de lezing van Claassen. De ‘dader’, Koos Gloudemans, kwam hiermee goed weg. Tot overmaat van ramp werd het twee minuten later ook nog 2-2. Robbert Born passeerde ongelukkig zijn eigen doelman, na een scherpe voorzet vanaf links. Verhoeven, al niet okselfris aan het duel begonnen, was geslagen.

Terecht
Na de rust drong Oirschot Vooruit meteen aan. De ploeg van trainer Angelo Timisela voelde dat er meer in zat en zette De Valk redelijk vast op eigen helft. Al moesten de groenwitten wel beducht blijven voor de snelle en balvaardige aanvallers van de thuisclub. In de 54ste minuut kwam Oirschot Vooruit voor de eerste keer op voorsprong. Een afgemeten voorzet van Bram van Straten werd bij de tweede paal binnengeschoten door Tim Neggers: 2-3.

Een terechte voorsprong, want het veldspel van Oirschot Vooruit was gewoonweg beter dan dat van De Valk. De formatie van trainer Nik Bierens kon niet echt meer een vuist maken en Vermeulen, Azmani en Pieschel hadden het vooral druk met het – inderdaad – warrige fluiten van Claassen. ‘Sund’, zoals ze in Valkenswaard zeggen, want hiermee werd wel de angel uit het spel van De Valk gehaald. In de 63ste minuut werd de wedstrijd dan ook voortijdig beslist. Wederom lag Van Straten aan de basis en dit keer was Koen Versteden het eindstation: 2-4.

Beide trainers wisselden nog enkele keren, maar echt van invloed was dit niet meer. In de slotfase zette De Valk nog een keer alles op alles en kreeg loon naar werken. Door een treffer van aanvoerder Aart Verberne werd het 3-4. Verder liet Oirschot Vooruit het niet meer komen, al was Verberne in blessuretijd nog akelig dicht bij de gelijkmaker. Zijn schot zeilde echter rakelings over het doel van Ambting. Koploper Oirschot Vooruit staat nu vier punten voor op naaste concurrent De Valk en zes op Reusel Sport, de nummer 3 op de ranglijst.

OPSTELLINGEN:

De Valk: 1. Dennis Verhoeven, 2. Dion Vermeulen (11. Nigel Kempers), 6. Alberto Puts, 9. Abdelauoli Azmani, 10. Joran Vermeulen, 18. Antonio Balta (8. Koen van Steensel), 21. Luuk Broers, 23. Aart Verberne, 25. Robin Smets, 28. Robbert Born, 93. Gideon Pieschel (17. Brian Vermeer).

Oirschot Vooruit: 20. Roy Ambting, 2. Koen van Heerebeek, 4. Job van Gestel, 7. Bram van Straten, 8. Joris Swaanen, 10. Koen Versteden (6. Mark van Dongen), 11. Max van de Wal (17. Jip Stam), 13. Koos Gloudemans, 15. Daan Hagemeier (9. Fons Meeuwis), 18. Tim Neggers, 19. Harm Ketelaars.

@ex scheids
16 februari 8:25
Het is natuurlijk niet zo dat scheidsrechters voor spelers op het veld staan. Ze doen het omdat ze het leuk vinden. Geen spelers ook geen wedstrijd voor de scheidsrechter als je het zo bekijkt. Wanneer spelers staan te stuntelen gaat het hier ook over, jammer dat het overgrote deel van de scheidsrechter geen enkele kritiek kan hebben. Wel ben ik ook van mening dat het goed zou zijn als meer oud voetballers beginnen met fluiten in plaats van alleen de jongens die weinig gevoel hebben voor het spelletje vanuit de kant van de spelers
@Piet
07 februari 13:03
Mooie stelling Piet en over een paar maanden weten we het, vond in ieder geval de aanvoerder nr 8 de beste speler van het veld. Dus ook daar veel individuele kwaliteiten.
Piet
07 februari 11:07
Het gaat (helaas) alleen maar over de scheidsrechter! Het is leuker om te debatteren over de speelstijl van beide teams. Gaat de valk met individueel de beste spelers en deze speelstijl kampioen worden of zal het collectief van OV de langste adem hebben?
Ex scheids
05 februari 12:13

Je wordt doodziek van die zogenaamde voetbal ,,sterren"' die op het veld rondlopen voor iemand die voor jullie zijn zondag opoffert

Ashraf
05 februari 11:33
Valk was goed, Vooruit is meer goed! Scheidsrechter belachelijk beslissingen.
Neutraaal
05 februari 11:22
Ik hoop in iedere geval dat er iemand was die hem kon beoordelen vanuit de knvb. Hij kan er altijd lering uit halen en progressie eruit halen. Hij blijft een mens met een gevoel. Dus benader zo iemand op een nette manier. Wil jij ook zo behandeld worden?.... Precies!
@aanmelden maar
05 februari 10:33

Precies, aanvoerders vaak ook te bang om hun eigen spelers aan te spreken op gedrag richting scheidsrechters want 'is normaal' of 'hoort erbij' . Ze voetballen niet meer tegen elkaar maar tegen de scheidsrechter.

Aanmelden maar
05 februari 10:15

Zo te lezen zullen de aanmeldingen voor de scheidsrechters cursussen de komende tijd door het dak gaan vliegen. Ga lekker zelf eens fluiten, durf te wedden dat de meeste van jullie het ook niet in de hand weten te houden.

Ongelooflijk
05 februari 10:10
Toch wel weer triest om te lezen dat een scheidsrechter volledig kapot wordt gemaakt in het verslag en de reacties daaronder. Als spelers/trainers eerst eens zelf in de spiegel kijken, dan zullen ze zien dat zij zelf proberen op allerlei manieren proberen de scheidsrechter te manipuleren. Als ze daarnaast ook nog eens zouden beseffen dat zowel de scheidsrechter als zijzelf geen professionals zijn, maar hobbyisten.
Valkman
05 februari 7:54

Laat ik voorop stellen dat OV verdient gewonnen heeft.Een tip voor scheidsrechter Claassen,doe jezelf een plezier en stop met fluiten,je verziekt niet alleen de zondagmiddag van de 2 teams en supporters maar ook die van jezelf.OV proficiat.

Voetbalfan
05 februari 7:43
Als neutrale voetballiefhebber keek ik uit naar een mooie topper, een mooie wedstrijd in een spannende competitie. 2 fantastische doelpunten in een vroeg stadium van de wedstrijd. Jammer dat dan de wedstrijd helemaal kapot gaat. Ik keek uit naar een spannende topper maar heb helaas de wedstrijd niet uitgekeken en ben vroegtijdig huiswaarts gekeerd. Een topwedstrijd ging jammerlijk kapot.
04 februari 21:37
Zeker buitenspel. Waar een zuivere goal van de valk wel werd afgekeurd..
@@neutraal
04 februari 21:25

Het was duidelijk buitenspel

@Frank
04 februari 21:23
Als OV fan ben ik het volledig met je eens. Twee fenomenale treffers van Vermeulen. Naar mijn inzicht dan ook zeker de beste spits van de competitie.
@Neutraal
04 februari 21:20
De grensrechter van de Valk probeerde dan ook volkomen onterecht een goal af te keuren.
Frank
04 februari 21:16
Mooi weergegeven verslag van een wedstrijd waar OV de beter was. Wel weer twee fraaie treffers van Vermeulen. Wat een spits is dat. Jammer dat de 2-0 voorsprong alsnog uit handen is gegeven. OV proficiat!
Supporter
04 februari 21:09
Scheidsrechter heeft de wedstrijd kapot gefloten, schandalig optreden.
Neutraal
04 februari 21:02
Deze scheidsrechter verdient zijn premies met het trekken van kaarten volgens mij. Mist de belangrijke zaken en was alleen maar bezig om te laten zien dat hij de “baas” was. Schandalig! Die zien we denk ik niet snel weer een wedstrijd fluiten op dit niveau. Dit kwam de wedstrijd ook niet ten goede. OV wel het betere veldspel laten zien waar de Valk betere goals maakte.
@neutraal
Hij heeft bij 2 doelpunten de grensrechter van de Valk genegeerd.
Ov
Haha lach maar , wij kiezen elke week ons veld natuur of kunstgras en Claassen handden we netjes in onze zakdoek. Wedstrijd tegen Wilhelmina uit hebben we thuis naar de 1ste periode gewisseld! Netjes toch kampioenen haha 😛
@@Neutraal
04 februari 21:01
Ben het met je eens dat het praten ook zeker niet goed is. Echter zorgde deze scheidsrechter daar ook wel volledig zelf voor. Duidelijke overtredingen die hij niet zag en voor de Valk overal een gele kaart. Voor zo een wedstrijd kan er beter iemand staan met veel ervaring. Deze kan beter eerst nog de jeugd fluiten.
Mee eens
04 februari 20:57
Als je telkens de fout mag maken en de valk krijgt meteen geel zoals ze aan de f’ jes geven dan is het ook makkelijk om beter te zijn en elk duel te mogen winnen, sloeg helemaal nergens op knvb
@neutraal

Te lezen aan het verslag heeft de scheidsrechter geen enkele rol gespeeld bij de doelpunten dan wel eventuele penalty situaties. In het verslag heeft de scheidsrechter een hoofdrol te pakken, 80% hiervan komt omdat de (amateur)spelers , die zeggen voor plezier te voetballen, hunmond nie kenne houden. Niemand gaat vrijwillig een halve zondag opgeven om te luisteren naar al gemor van spelers/trainers

Mee eens
04 februari 20:53
Ov was de terechte winnaar speelde beter dan De Valk maar deze scheids was wel echt een drama en had erg veel invloed op deze wedstrijd, verslag is wel prima verwoord.
Scheidsrechter
04 februari 20:52
Ongelofelijk wat voor show hij ervan maakte
@neutraal
04 februari 20:51
Helemaal correct , knvb ingrijpen en de scheids naar de 5de klasse of de jeugd downgraden
Neutraal
04 februari 20:46
Leuke pot maar wat een drama van een scheidsrechter. Oirschot kwam hiermee wel erg in voordeel. Zo een hoort thuis in de 5e klasse.