Kom van je klachten af met shockwave therapie

Deelacties:

Shockwave, wellicht dat je er ooit van hebt gehoord via een fysio- of podotherapeut. Zij zetten deze therapie vaak in bij de behandeling van achillespeesproblemen, hielpijn en andere aandoeningen aan het bewegingsstelsel. Weet jij hoe die kleine stroomstootjes werken? Of zijn het geen stroomstootjes? Lees hieronder meer:

Wat is shockwave therapie?
“Extracorporeal shockwave therapie” afgekort ESWT, wordt vaak ingezet bij aandoeningen aan het bewegingsstelsel. Veel mensen denken dat hier gebruik wordt gemaakt van stroomstootjes, maar niks is minder waar. Het woord shock in shockwave staat namelijk niet voor stroom, maar letterlijk vertaald staat er schokgolf. Dit zijn akoestische schokgolven. Er worden dus eigenlijk geluidschokgolven het lichaam ingestuurd. Deze schokgolven stimuleren de aanmaak van groeifactoren. Hierdoor kunnen weefsels zoals pezen herstellen. Daarnaast verlicht de shockwave therapie ook de pijn.

Voor welke blessures kan je shockwave therapie inzetten?
De meest voorkomende blessures waarbij shockwave wordt gebruikt zijn achillespeesblessures en peesplaatontsteking onder de hiel (hielspoor). Verder wordt het ook ingezet bij blessures zoals een tenniselleboog

Wanneer en hoe vaak een shockwave therapie?
Shock wave therapie wordt niet direct gezien als een losse behandelmethode. Het wordt vooral aanvullend gebruikt. Dat kan dus zijn als aanvulling naast bijvoorbeeld oefentherapie of zooltherapie. Shockwave wordt over het algemeen in wekelijks toegepast. Dat betekent dat er iedere week een shockwave sessie plaatsvindt. De hoeveelheid sessies die een persoon nodig heeft kan veel variëren tussen personen. Als er geen positief effect wordt waargenomen tussen de 3 à 5 sessies, heeft verdere sessies meestal geen nut.

Veilig?
Het is een veilige therapie en er zijn eigenlijk niet veel nadelen van een behandeling bekend. Het grootste nadeel is dat de behandeling vaak als pijnlijk wordt ervaren. De huid kan ook wat rood worden en heel soms een kleine blauwe plek ontstaan. Verder zijn er wel een paar gevallen wanneer shockwave therapie niet ingezet mag worden bijvoorbeeld bij een ernstige afwijkingen bij de bloedstolling. Het is belangrijk om altijd contact op te nemen met een shockwave specialist.

Shockwave therapie kosten
Shockwave therapie is dus een veilige therapie die gebruik maakt van geluidsschokgolven. De therapie kan het beste als aanvulling op een behandeltraject worden toegevoegd. Een behandeltraject kost doorgaans zo'n 150 tot 450 euro. Voor verdere informatie bekijk: https://rondompodotherapeuten.nl/wiki/shockwave

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?