Koen van der Heijden blijft strijdvaardig

Deel dit bericht via:

Rood Wit V. kent een desastreus begin van de competitie. De ploeg uit Veldhoven staat na acht gespeelde wedstrijden stevig op de laatste plaats met nul punten.  Acht wedstrijden geen punten pakken, betekent voor elke trainer hoofdbrekens.

Koen van der Heijden(35) maakte na drie seizoenen Unitas’59 de overstap naar Rood Wit V. De ambitieuze trainer wilde graag naar een hoger niveau en deze kans werd hem aangeboden door de tweedeklasser. Van der Heijden nam in zijn kielzog Sam Franse, Marijn Franse en Rick van der Heijden mee van Unitas’59. Naast deze drie spelers werden ook Kaan Ünal (FC Anadol B.), Rheda Bekkali (Oisterwijk), Shentley Mathilda (Braakhuizen) en Imad El Bali en Achmed Al Jabar van Wilhelmna’08 toegevoegd aan de spelersgroep.

Van der Heijden dacht een goede selectie te hebben samengesteld. Maar na de eerste periode in de competitie blijkt dat de spelersgroep (nog) niet voldoet. Toch moet gezegd worden dat Rood Wit V. een aantal wedstrijden ongelukkig heeft verloren. Zo ging het, ver in blessuretijd, tegen RKVVO met 1-0 onderuit. Tegen Braakhuizen gaf de ploeg in de slotfase van de wedstrijd een voorsprong uit handen en verloor het met minimale cijfers van Someren (0-1) en Oirschot Vooruit (2-1), alleen in de openingswedstrijd thuis tegen Sparta’25 ging Rood Wit V hard onderuit (1-5).

Als je kijkt naar het doelsaldo, dan zie je dat Rood Wit V. veel moeite heeft om het vijandelijk doel te vinden. De roodwitters wisten in de acht wedstrijden slechts vijf keer te scoren. Zoals gezegd heeft Rood Wit V. een ambitieuze en jonge trainer aan het roer staan. Zoals eerder het geval was met Robbert Verhoeven. Hij deed het in zijn periode als hoofdtrainer heel aardig. Een logische keuze dus, om weer te kiezen voor een jonge trainer.

Crisis
Rood Wit V en SV Tivoli zijn de enige twee ploegen uit de regio die nog op nul punten staan. Voor SV Tivoli lag dit enigszins in de lijn der verwachting, aangezien bijna de gehele selectie vertrok. Bij Rood Wit V. is dat anders. Het zag weliswaar Mark van Doorn (Marvilde), Giovanni van Bladel (Woenselse Boys) en Zakariya Souidi (Nijnsel) vertrekken en ervaren krachten Robert Bettgens en Dion Smulders stoppen, maar met de komst van de nieuwe spelers heeft Rood Wit V. een aardige spelersgroep.

Toch komt dit niet tot uiting en wordt er in de wandelgangen geroepen dat het crisis is bij de roodwitten, Van der Heijden: “Crisis is een zware noodsituatie, waarbij het functioneren van een team ernstig verstoord raakt. Dus nee, er is geen crisis binnen Rood Wit Veldhoven. Dit neemt niet weg dat er een situatie is ontstaan, waarbij het team niet optimaal presteert. En dit heeft meerdere oorzaken.”

Maar waar ligt dan de grondslag? “Laat ik eerst naar mezelf kijken”, zegt Van der Heijden. “Ik heb het groepsproces onderschat en ik heb op tactisch vlak te snel, te grote stappen willen nemen. Daarnaast heb ik de fris- en fitheid van de groep niet goed ingeschat. En als ik naar de spelers kijk, vraag ik me soms af of ze zelf voldoende een steentje bijdragen om het groepsproces te bevorderen. Wil ik beter worden en doe ik er alles aan om fris en fit aan een training of wedstrijd te beginnen? Als de resultaten uitblijven wordt het natuurlijk binnen de club ook onrustig. En dit kunnen we op dit moment natuurlijk niet gebruiken.”

De competitie duurt nog lang, dus is er nog alle gelegenheid om het tij te keren. Ziet Van der Heijden nog perspectief. ‘Ja, want we gaan steeds beter voetballen. Helaas nog geen negentig minuten. Mijn visie is om van achteruit op te bouwen en dit gaat steeds beter. Alleen in de eindfase maken we nog te vaak de verkeerde keuzes. Dit moet beter.” Bij Van de Heijden staat het positiespel centraal. Maar past deze visie wel bij deze spelersgroep?

“Ik merk dat de selectie nog steeds achter mijn speelwijze staat en dat ze geloven dat ik spelers beter kan maken of al beter heb gemaakt. We zitten nu natuurlijk in de hoek waar de klappen vallen, met ongelukkige nederlagen, zoals hierboven beschreven. En als dit eenmaal de goede kant opvalt, kunnen we voor een ommezwaai zorgen. Daarnaast blijft de trainingsopkomst, ondanks de slechte resultaten, optimaal. Dit is fijn werken.”

Kritiek
Rood Wit V. heeft een trouwe aanhang, die kritisch kan zijn als de resultaten tegenvallen. Het is de vraag hoe een jonge trainer als Van der Heijden hier mee om gaat. “Ik krijg veel steun van onze voorzitter René van de Ven, en de club. Dit doet me goed. En zoals ik al zei, ik merk ook nog veel steun vanuit de spelersgroep. Ik ben continue bezig om het groepsproces te verbeteren, evenals het tactische gedeelte en de fris/fitheid van de groep. Ik leer hier erg veel van en neem dit weer mee in mijn trainersrugzak.”

Ondanks alle steun binnen het bestuur, is het altijd maar de vraag of de club achter de trainer blijft staan als de resultaten uitblijven. “Bij de eerste gesprekken die ik bij Rood Wit V. heb gehad, ben ik vanaf minuut 1 duidelijk geweest hoe ik over het spelletje denk en hoe ik als trainer te werk ga. Dan moet ik de selectie, de TC en misschien ook de stafleden overtuigen van mijn visie op het spelletje. Het helpt niet als je nul punten hebt, maar ik heb genoeg aanknopingspunten om daar niet vanaf te stappen. Misschien ‘eigenwijs’, maar ik heb vertrouwen dat dit zijn vruchten gaat afwerpen. Zoals ik hierboven al benoemde, zie ik nog steeds genoeg perspectief binnen de club Rood Wit Veldhoven.”

Zondag gaat Rood Wit V op bezoek bij SV Valkenswaard. 

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?