Koen Bloks: ''ik denk zelfs Virgil van Dijk en Lionel Messi een aantal % beter te kunnen maken''

Deelacties:

Misschien is bij velen de film Moneyball (2011) wel bekend. De film, het waargebeurde verhaal, gaat over de 'Oakland Athletics'. Een Baseball Team uit Californië. Billy Beane, in de film gespeeld door Brad Pitt, wordt manager van de club die op dat moment met hevige geldproblemen kampt.

(Door Peter Bussers) Hij gebruikt vervolgens wel een heel onorthodoxe manier om resultaten te halen. Hij gebruikt, samen met zijn assistent namelijk een compleet door computer gegenereerde analyse om zijn spelers te vinden en zo een team vast te stellen voor de World Series. Een soortgelijk verhaal speelt zich niet alleen in Californië af maar sinds enige tijd ook in Heeze. Waar Koen Bloks de professionele voetbalwereld meer en meer weet binnen te dringen.

Talentvolle voetballer
De inmiddels 30-jarige geboren en getogen Stiphoutenaar had net als zoveel jongens een grote droom: profvoetballer worden. Koen was elke minuut van de dag met voetbal bezig. En weet je; hij was er ook nog goed in ook. Een zeer talentvolle speler waar zijn cluppie’ en veelal vierdeklasser Stiphout Vooruit zomaar heel veel plezier van zou kunnen beleven.

Koen speelde telkens in het hoogste elftal van elke leeftijdscategorie en kwam, met twee medespelers, op een gegeven moment in de belangstelling te staan van het ‘grote’ Gemert. Na enkele gesprekken met Stiphout Vooruit bleef Koen aan boord en maakte zich op voor zijn debuut: op 17-jarige leeftijd uit tegen Herpinia (3 mei 2009). Na de zomer wist Koen - in zijn tweede wedstrijd - voor het eerst te scoren, uit in de derby tegen ASV’33. Vanaf dat moment was er een basisplek voor de talentvolle voetballer weggelegd.

Van blessure naar nieuw doel
Voetballen in zijn eigen jeugdelftal deed hij ook nog steeds. Vrijdagavond fitnessen, zaterdagochtend werken, 90 minuten voetballen, zaterdagavond stappen met zijn vrienden en op zondag weer in de basis bij het eerste. Koen was een enorm talent maar hij kreeg ook steeds meer met blessureleed te maken. ”Er was op een gegeven moment geen trainer meer die op mij kon bouwen. En die het met mij aandurfde. Het werd zo’n enorm grote frustratiebron voor mij dat het mede door die blessures er maar niet uit kwam. Wat ook speelde: mensen geloofden gewoon niet meer dat ik een blessure had. Dat deed mij veel pijn.”

Koen liep van blessure in blessure en was daardoor ook weer vaker speler van het tweede elftal van Stiphout Vooruit. ‘’Ik werd gek van die blessures. Ik ben twee keer zonder succes geopereerd aan het chronisch compartimentsyndroom. Nu blijkt het een chronische peesplaat blessure. Misschien wel door die zware weekenden. Ik baal er dan ook van dat er geen enkele fysio mij daar ooit op gewezen heeft. Al kon ik eerlijk gezegd ook niet zo goed verwoorden wat het probleem was”. Op 25-jarige leeftijd kwam er een einde aan het tijdperk van spelen voor Stiphout Vooruit 1.

Van Twitter naar PSV
In januari 2018 startte Koen het twitteraccount LaptoptrainerNL. Aanleiding hiervoor was natuurlijk zijn interesse in voetbal, maar de grootste beweegreden was een nare en trieste gebeurtenis. Vanwege onverwacht overlijden van zijn toenmalig schoonvader zocht Koen naar afleiding. Zo begon het analyseren van voetbalwedstrijden op Twitter. Een uitlaatklep.

Koen legde - of misschien beter gezegd: legt - heel zijn ziel en zaligheid erin. Zijn eigen ‘voetbalcarrière’ zat er dan misschien op, maar dat wil niet zeggen dat hij niets meer in het voetbal kon gaan doen. ‘’Ik had niet het idee dat ik een analytisch talent was. Ik vond het gewoon leuk en een enorme afleiding. Maar het aantal volgers groeide. En Voetbalprimeur en Thijs Matla (toendertijd PSV) stuurden mij een bericht.’’ Koen ging analyses maken voor Voetbalprimeur en kreeg een steeds groter podium. Een van deze volgers was Matla. Die vroeg Koen om na de zomer van 2018 jeugdtrainer bij PSV Onder 10 te worden. Dat gebeurde.

Mark van Bommel en Jurgen Dirkx
In oktober kreeg het twitteraccount twee nieuwe volgers die hem de wenkbrauwen deden fronsen. Het waren allereerst coach Mark van Bommel en daarna assistent Jurgen Dirkx. Het maakte hem trots en blij. ‘’En dat terwijl het account een pseudoniem (@LaptoptrainerNL) was. Het was pure toeval dat Mark en Jurgen aanklopten bij mij, terwijl ik dus al jeugdtrainer van PSV was.’’ Hij werd gevraagd om een analyse te maken van zowel FC Barcelona als Feyenoord. Vervolgens kreeg hij ook de vraag of hij deze dan zou willen presenteren.

Koen: “Ik kwam aan op De Herdgang en werd vervolgens naar een videoruimte gebracht. Een zaal met schoolbanken die omhoog liepen. Daar kreeg ik te horen van de video-analist dat ik mijn laptop kon aansluiten en mijn presentatie kon voorbereiden. Ik dacht: deze zaal gaat zometeen toch niet volstromen? En jawel hoor... ik zag ze één voor één binnenkomen: Mark van Bommel, Jurgen Dirkx, Boudewijn Zenden, Ruud Hesp, drie analisten, enzovoorts.... wauw.’’ In de avond die volgde werd Koen gevraagd om het restant van het seizoen analyses voor PSV 1 te maken. ‘’Een jongensdroom!’’

Einde PSV, Willem II op het vinkentouw
Eindelijk in het wereldje waarvan hij altijd heeft gedroomd. Koen besloot zodoende in 2019 te stoppen bij de jeugd van PSV en zich - met een PSV contract op zak - helemaal te richten op zijn nieuwe taak. PSV bleef in de eerste negen wedstrijden van 2019-2020 ongeslagen maar vanaf eind oktober werden de resultaten minder en minder. In slechts twee van de zeven wedstrijden wist PSV de winst te pakken wat resulteerde in een ontslag voor Mark van Bommel.

Koen: “Ik vroeg mij af wat dit voor mij zou betekenen. Maar dat werd snel duidelijk: PSV wilde niet met mij verder want aan Ernest Faber hoefde ik niet te laten zien wat ik kon. Helaas. Maar gelukkig bood Willem II mij in het seizoen 2020-2021 een nieuwe kans in de voetbalwereld. Maar ik was tegelijkertijd wel al bezig met het uitwerken van plannen. Ik besefte namelijk dat een tactisch analist in veel gevallen (te) afhankelijk is van anderen. Ik wilde daarom mijn eigen voetbalwereld creëren en daarom ben ik begonnen aan een nieuwe en spannende uitdaging: Tactical Base.“

Video platform en werken met profspelers
Koen wist dus heel goed wat hij wilde, had het geloof in zichzelf en zijn tactische voetbalkennis. Hij besloot dan ook om in februari 2022 zijn baan als SEO Specialist bij The Underdog op te zeggen. En als investering verkocht hij zelfs zijn auto. Dat was nadat hij in 2021 al startte met zijn platform vol tactische voetbalclips (Tacticalbase.nl). Een inspiratie platform voor zowel de startende- als professionele voetbaltrainer om de eigen voetbalvisie te verrijken. 

Koen: ‘’Ook ben ik me vanaf eind 2021 gaan focussen op het ontwikkelen van individuele profspelers (Tactical-Base.com). Inmiddels durf ik wel te stellen dat ik zelfs profspelers als Virgil van Dijk en Lionel Messi een paar procent beter kan maken. En daarmee zeg ik ook dat ik elke speler een betere voetballer kan maken. Dat klinkt heel arrogant, wat ik niet ben, maar het heeft te maken met wat ik dagelijks voorbij zie komen. Overigens vertel ik een speler nooit wat hij moet doen. Ik ben niet coach nummer 20. Ik daag een speler uit om na te denken over zijn spel. Mijn vragen leiden tot meer besef, betere en snellere keuzes en een verbetering van zijn uitvoering van een bepaalde keuze. En dat leidt weer tot betere prestaties!’’

Deze manier van werken heeft ervoor gezorgd dat Koen samenwerkt met meer dan 10 professioneel voetballers. Van enkele spelers van Ajax tot een WK-revelatie in Qatar en van Rick Ketting (VVV-Venlo) en Thomas Marijnissen (NAC Breda) tot spelers in de Bundesliga, Serie A en de MLS. De service is voornamelijk op anonieme basis. ''Maar sommige spelers vinden het geen probleem als ik ze noem, gelukkig.''

De toekomst van Tactical Base
Hoewel het niet gemakkelijk is om aan nieuwe spelers te komen, ziet Koen de toekomst rooskleurig in. ‘’Steeds meer spelers zien het belang van individuele tactische coaching.’’ Volgens Koen ligt de focus bij clubs teveel op teamtactiek. ‘’Terwijl de individuele uitvoering bepaalt hoe goed de teamtactiek werkt. Maar geen club gaat 11 keer een wedstrijd individueel coderen, 11 sessies voorbereiden en 11 gesprekken voeren. Per week. Maar dat is juist waar je impact mee vergroot.’’

Toch verwacht Koen in de toekomst bij elke club een individueel tactisch specialist aan boord. ‘’Dat scheelt dure en onnodige transfers. En als het aan Sven Swinnen (ex-hoofdtrainer van Helmond Sport) lag had ik mijn eerste samenwerking met een club al gehad. Maar hij kreeg het intern niet voor elkaar. Drie weken later stroomden de inkomende transfers bij Helmond Sport binnen. Ik snap het wel hoor, maar clubs grijpen te snel naar nieuwe spelers. Terwijl je huidige spelers nog zoveel beter kan maken. Je kan een voorhoede speler 5 doelpunten extra laten maken per seizoen, een verdediger 5 tegendoelpunten laten voorkomen. En nog zoveel meer positieve invloed bewerkstelligen.’’ 

Zoals elk team en elke speler heeft Koen natuurlijk een doelstelling. ‘’Ik hoef niet meer terug de marketing in. Dat zou absoluut geen straf zijn. Maarja.. die droom hè. Slagen in de voetbalwereld. Ik ben er nog lang niet, maar wel op de goede weg.’’ Koen wil in de toekomst - samen met een team van individueel analisten - in elk voetballand één club helpen met individuele analyses. ‘’En daaromheen met individuele spelers samen nog meer progressie boeken. Dat is mijn droom!’’

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


@HAHAHA
07 januari 8:21
Je hebt gelijk: het gaat erom hoe je jezelf op het veld ontwikkeled. Maar.. NADAT je precies weet waar je aan moet werken d.m.v. gedetailleerde video coaching. En juist omdat het “makkelijk terugkijken is” is dat juist iets wat je zou moeten doen. Denk je echt dat een speler nog weet dat hij in een bepaalde situatie te ver gekanteld stond, over de verkeerde schouder keek of de verkeerde kant omdraaide naar het doel? Een speler maakt 1.000 keuzes en dus ook uitvoeringen per wedstrijd. Dit pak je dus heel gestructureerd aan met inderdaad video-analyse. Maar je hoeft er niet mee eens te zijn! 😁
@HAHAHA
07 januari 0:52
Dus je wilt zeggen dat goede trainers op het veld de juiste oplossing is? Wat versta jij dan precies onder een goede trainer? Dit concept is puur voor ontwikkeling van een speler en of team waarbij er extra aandacht is voor de details. Volgens mij kunnen die goede trainers hier niet altijd een oogje op hebben. En hoe vaak worden er trainers ontslagen na een paar rondes als de resultaten niet naar behoren zijn? Dan krijg je weer een trainer met een andere kijk erop waardoor de ontwikkeling plotseling een andere wending zal nemen. Dus kort maar krachtig denk ik dat dit concept zeker kans van slagen heeft omdat er hier juist wel extra aandacht wordt gelegd op specifieke aspecten binnen een ontwikkeling. Wat je zegt klopt over dat het op beeld makkelijker is maar dat is toch ook wat je wil realiseren? Vaak zat gehoord dat spelers het niets eens zijn met hun trainers en hun kijk erop. Door dit juist op beeld te hebben sta je sterker in je schoenen waardoor beide partijen zich meer bewust zijn de ontwikkeling en kan er enige onduidelijkheid door middel van een gezonde discussie worden opgepakt!
Hahaha
06 januari 23:15
investeren doe je op het veld met goede trainers, daar ligt het probleem. Je kunt zoveel video's terug kijken wat je wilt ! Het gaat erom hoe je op het veld ontwikkeld ! op beeld is het makkelijk terug kijken ! het gaat om de praktijk !!! zorg nou voor goede trainers !!!!!!!
Voetballiefhebber
06 januari 23:08
Klasse bezig! Jammer dat zoals je zelf al aangeeft bepaalde clubs ervoor kiezen om grote bedragen uit te geven in plaats van te investeren in de toekomst. Tegenwoordig is het maken van teamanalyses cruciaal maar individuele analyses blijven vaak achter. Ik zou zeggen: ZET DEZE GEWELDIGE CONCEPT VOORT!
Koen
06 januari 21:26
Dankjewel @ de reacties hieronder! 🤝
Peter
06 januari 20:25
Geweldig. Dit helpt spelers meer dan menig over het paard getilde bvo-trainer. Hopelijk staan clubs en trainers jou niet in de weg. Suc6!
Marc Post
06 januari 18:07
Interessant verhaal! Succes met al je toekomstplannen Koen.