KNVB: Ontwikkelingen amateurvoetbal. ‘Moeten er nog 14 teams per poule blijven?’

Deelacties:

Na veertien maanden alleen maar praten over Covid-19, kunnen we het weer gewoon over voetbal hebben en zijn wedstrijden met publiek weer toegestaan.

Competities aantrekkelijker
De KNVB neemt daarom al een doorkijkje naar het komende seizoen. Om te kijken of ze de competities in het jeugdvoetbal nog aantrekkelijker kan maken, gaat zij in twee regio’s (West 1 en West 2) testen of verschillende vormen van het 'fasenvoetbal' ook bij de junioren vanaf 13 tot 19 jaar (een leeftijdsgroep die makkelijk afhaakt) aanslaat. Net zoals bij de pupillen, wordt daar met ingang van 2021-2022 niet meer gewerkt met twee seizoenshelften (voor- en najaar), maar in vier fasen. Om zo bij iedere fase, op basis van data uit de Wedstrijdenzaken-app en Teamindex, een meer gelijkwaardige competitie-indeling te organiseren.

De tweede verandering voor het komend seizoen is een beleidsmatige keuze van de KNVB, waarmee verenigingen hun eerste elftallen horizontaal kunnen overschrijven van de zondag- naar de zaterdagamateurs. Voortaan mag dit ieder jaar vóór 1 oktober worden aangegeven, met als ingangsdatum het volgend seizoen (geldend voor de duur van vijf jaar). De KNVB heeft hiertoe besloten, omdat het zondagvoetbal al jarenlang terugloopt en er in diverse regio’s in Nederland grote behoefte is aan overschrijving.

Voetbalpiramide toekomstgericht
Dit najaar werd een breed KNVB-onderzoek opgezet met de centrale vraag: hoe maken we de voetbalpiramide toekomstgericht? Want door een terugloop van het aantal verenigingen, zijn er aan de onderkant van de piramide steeds minder teams. Daarnaast wil de KNVB nóg meer regionale wedstrijden, meer derby’s en een betere aansluiting tussen de districten en de landelijke competities. Kortom, meer aantrekkelijke wedstrijden! Bovendien wordt onderzocht of er nog wel veertien teams per poule moeten blijven. Is de opzet van de nacompetitie nog wel van deze tijd en zouden play-offs niet veel beter werken?

 

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


binnenkantpaal
25 juni 17:05
12 teams per poule betekent 22 wedstrijden. Da's 5 maand voetballen in een jaar van 12 maanden. Nou, voor overbelasting hoeven we niet bang te zijn. Gewoon augustus en september gebruiken om weer op niveau te komen na 2 corona jaren en dan starten met competitie. Tijd zat. Dus 2 maand voorbereiding, 2,5 maand voor de winterstop spelen, 1 maand winterstop, 2,5 maand spelen na winterstop en dan 4 maand uitbollen in de vakantie.
@CLUBKE
25 juni 11:21
Wat is dat, gras?
Clubke
24 juni 19:23
Gewoon weer terug naar 12 teams per poule. Dan kunnen we alles gewoon op zondagen afwerken en hoeven we in mei/juni geen doordeweekse capriolen uit te halen. Want voetballen doe je gewoon op gras en gras kan net na de winterstop wel eens ooit onbespeelbaar zijn. En omdat we toch al laat beginnen met de competities is 12 per poule perfect.
Trainer
23 juni 12:54
Nog minder wedstrijden we liggen al 2 jaar stil. 24 weekjes voetballen wat voorbereiding, 30 weken. Doe je 22 weken niets. Zeer dom voorstel.
@knvb
23 juni 9:55
Maak poules van 12 teams = - Minder belasting en rust na corona jaar. - werk met play offs voor promotie - meer derby's en wedstrijden dichterbij