KNVB heeft een groot probleem, er is een tekort aan scheidsrechters.

Deelacties:

Bij de start van deze competitie groeit een joekel van een probleem: het tekort aan scheidsrechters. Of de kwestie voldoende wordt onderkend in het amateurvoetbal, blijft de vraag.

De KNVB is daarom begonnen met een grootschalige ondersteunings- en wervingscampagne. Want telde het amateurvoetbal in 2016 circa 34.000 scheidsrechters, nu zijn dat er ruim 30.000. Hiervan zijn circa 27.000 KNVB-leden actief als clubarbiter en 3.500 geregistreerd als bondsofficial.

Het verschil tussen de twee is het soort wedstrijden dat ze fluiten. KNVB-scheidsrechters leiden de ontmoetingen in de A-categorie en een scheids van de club doet dat voor de meeste andere wedstrijden. Met 32.000 duels per speelweekend is dat een gigantische operatie, waaruit ook meteen de uitdaging blijkt: structureel komt het amateurvoetbal nu al tussen de 1.000 en 1.500 arbiters tekort.

Een droog, nietszeggend getal misschien, maar als er op vrijdagavond een afmelding binnenkomt van een zieke scheids, van welk niveau dan ook, ontstaat er een probleem dat zich meteen laat gelden in alle lagen van het amateurvoetbal. Er moet namelijk van onderaf naar boven worden gestuwd. Met als gevolg dat teams op de bodem van de B-categorie steeds vaker zonder scheidsrechter aan de aftrap staan.

'Clubtrainers zouden veel meer bij de selectie van scheidsrechters betrokken moeten worden door talent eruit te pikken'

Oorzaak
Deels het resultaat van anderhalf jaar corona, waarin scheidsrechters wel uitstroomden, maar niet binnenkwamen, omdat het fysiek volgen van lessen hiervoor niet was toegestaan, en deels het gebrek aan beleid bij clubbesturen voor het werven, opleiden en begeleiden van scheidsrechters, want daar begint het, iedere KNVB-official is als clubscheids begonnen.

Toch wordt de oorzaak van het tekort aan scheidsrechters niet zelden in de verkeerde hoek van het voetbal gezocht. Alsof het fluiten van een wedstrijd door de emoties op het veld minder aantrekkelijk zou zijn. Niets is minder waar. Natuurlijk zijn er incidenten, ook nu weer, dat wordt keihard aangepakt, maar het overgrote deel van alle wedstrijden verloopt plezierig.

Zelfs het beeld dat in het voetbal heerst over een scheids - een gemankeerde voetballer – blijkt voor aanstormende scheidsrechters geen belemmering. Sterker nog; volgens Werner ter Avest, hoofd arbitrage- en bestuurszaken bij de KNVB, is dat een kans: “Clubtrainers zouden veel meer bij de selectie van scheidsrechters betrokken moeten worden door talent eruit te pikken. Zij kunnen invloed uitoefenen op spelers en met ze meedenken of het een geschikte rol voor ze kan zijn.”

Grootste uitdaging
Goed, zijn we gelijk bij de grootste uitdaging. Veel clubs hebben weliswaar een scheidsrechtercoördinator aangewezen, maar in de praktijk komt die rol vooral neer op het compleet krijgen van de lijsten op vrijdagmiddag. Van echt beleid, zoals die er is voor de jeugd, accommodatie, sponsors en vrijwilligers, is nagenoeg geen sprake. Slechts 100 van de ruim 3.000 verenigingen heeft het ARAG Fair Play Certificaat, een bewijs dat je het als club goed voor elkaar hebt. Denk aan CSV’28 uit Zwolle. Hun clubscheidsrechters fluiten nu zelfs wedstrijden van de jeugdteams bij PEC Zwolle. Met trots wordt dat uitgedragen. Net als iedere keer, wanneer één van hun clubscheidsrechters KNVB-official wordt.

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Wim Mennen.
04 oktober 15:42
De KNVB kan het tekort aan scheidsrechters wel bij de clubs neerleggen. Maar de KNVB moet eerst maar eens de hand in eigen boezem steken! De reden dat ik, in het verleden, ben gestopt als bondsofficial heeft als te maken met de manier waarop de KNVB met de scheidsrechters om-ging/gaat. En nergens anders mee.
Carolus
29 september 12:13
Ik denk dat de knvb ook aan zelfreflectie moet gaan doen; iets wat ze van de scheidsrechters ook verlangen. Als een scheidsrechter stopt krijgt men een standaard mailtje. ALS men al een mail ontvangt. Haast nooit word er geinformeerd naar de reden gevraagd of men iets kan betekenen zodat men toch behouden blijft. Slechte zaak. Ook stoppen er veel oudere scheidsrechters die haast nooit meer in aanmerking komen voor promotie omdat men de jeugd liever omhoog brengt. Er zijn meer trajecten zoals OTS en diverse talententrajecten dan dat er capabele jonge gasten/vrouwtjes zijn. En vooral vrouw is belangrijk. Allemaal leuk en aardig maar ook daar stoppen er weer veel als ze zien dat ze het beoogde niveau niet halen. Onder het mom van druk met school en werk. Maar die staan wel doodleuk bij hun club te fluiten. Ik zou zeggen; werk eerst maar ook eens wat meer aan behoud. Werven kan sowieso nog!!
John Ooms
29 september 8:59
Even een aanvulling. Ook dames en meiden zijn volgens mij capabel om een wedstrijd te fluiten. Ook zij zijn welkom.
John Ooms
29 september 8:57
Als het scheidsrechteren in je bloed zit en je wil af van de groepsindeling, reisafstanden enz. ga dan eens informeren bij je lokale voetbalvereniging. 100 % van de verenigingen kunnen nog clubscheidsrechters gebruiken, zelfs ze zitten er om verlegen. Je hebt dan geen groepsindeling en reisafstanden meer. Iets om over na te denken? Tot ziens als clubscheidsrechter.
Paul
29 september 4:29
Van echt beleid, zoals die er is voor de jeugd, accommodatie, sponsors en vrijwilligers, is nagenoeg geen sprake voor club scheidsrechters. ik ben er klaar mee bij mijn V.V. Oorzaak? Deels het resultaat van anderhalf jaar corona, waarin scheidsrechters wel uitstroomden, maar niet binnenkwamen, omdat het fysiek volgen van lessen hiervoor niet was toegestaan, en deels het gebrek aan beleid bij clubbesturen voor het werven, opleiden en begeleiden van scheidsrechters, want daar begint het, iedere KNVB-official is als clubscheids begonnen. gedeelte tekst overgenomen van; Column Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal.
Wouter
28 september 21:54
Dat is niet alleen met regels, ook met de indelingen, en straks het vrijwillig kunnen switchen van zondag naar zaterdagvoetbal. Was alles maar zoals het ooit was met echte derby’s
Jan v Herk
28 september 21:30
Ik zou zeggen laat de spelregels nou eens voor jaren hetzelfde ieder jaar komen er weer nieuwe regels en maak het niet zo ingewikkeld de oudere scheidsrechters (ook ik ) kunnen het niet meer bijhouden die veranderingen.