'KNVB had protocol moeten maken bij een tweede golf'

Deel dit bericht via:

Poll: ‘opties uitspelen competitie, mochten we langer stil liggen dan 15 november’
Na het stilleggen van de competitie bij de eerste golf (medio maart), stond het amateurvoetbal al op zijn kop. Een maandje later was de pijn nog groter, toen er werd besloten om de competitie in zijn geheel niet meer te hervatten.  Einde seizoen 2019-2020! Geen kampioenen en degradanten, was het devies van de KNVB. 

Een aantal maanden later konden de clubs een aanvraag indienen voor een verzoek om alsnog te promoveren en of te degraderen, mocht er een plaatsje vrijkomen na de herindelingen van de klassen. De aanvragen van EFC, Dommelen, DVS en Pusphaira werden gehonoreerd voor promotie. De aanvraag van Tivoli, om een klasse lager te gaan spelen, werd ook toegewezen. 

Start
In september gingen de competities weer van start. In de eerste speelronde werd er direct al een aantal wedstrijden uitgesteld wegens coronagevallen bij de thuis- of uitspelende teams. Het virus rukte gestaag op en de eerste maatregelen (spelen van wedstrijden zonder publiek) was een feit. Enkele weken later kwam het doemscenario uit. Na vier speelrondes werd het amateurvoetbal voor de tweede keer dit jaar stilgelegd.
De redactie van Amateurvoetbaleindhoven spreekt veel mensen die direct betrokken zijn bij het amateurvoetbal. De meesten zeggen het ‘vooraf aan de competitie 2020-2021’ al zien aankomen dat deze maatregel getroffen zou worden. 

Protocol
Gezien de situatie is het begrijpelijk dat het kabinet deze beslissing heeft moeten nemen, maar... Nu is iedereen in het ongewisse wat er gaat gebeuren in de komende weken. Hoe gaat de KNVB de openstaande wedstrijden inplannen en, als we over een aantal weken weer de velden op mogen, wanneer mogen we dan weer gaan trainen? Er moet eerst getraind worden, voordat er weer wedstrijden kunnen worden gespeeld. 
Met dit alles was het in onze ogen beter geweest dat de KNVB in de zomermaanden een protocol had opgesteld waarin staat vermeld: ‘hoe verder na het ‘tijdelijk’ stilleggen van de competitie in het nieuwe seizoen’. Daarin had de bond duidelijk kunnen maken wat te doen bij het opnieuw het stilleggen van de competitie.

Voorbeeld:
- bij het stilleggen van vier weken, volgt dit scenario
- bij het stilleggen van zes weken of meer, volgt dit plan

Zo zijn er meerdere opties:
- winterstop inkorten
- carnavalsperiode gewoon doorvoetballen
- dubbelprogramma met Pasen, Pinkersteren en spelen op Hemelvaartsdag 
- geen nacompetitie voor promotie en of degradatie. Nummers 1 en 2 promoveren en de nummers laatst en een na laatst degraderen
- mochten we heel lang stilliggen, een halve competitie spelen
- et cetera

Makkelijk
Het is natuurlijk makkelijk om de KNVB af te schieten op dit verhaal. Maar toch had de bond hierop in kunnen spelen. Tegen het einde van dit jaar gaan de clubs ook weer plannen maken voor het voorjaar, zoals jeugdtoernooien en andere clubactiviteiten.  Met een protocol was het al een voorbereidende kennisgeving geweest. Wil niet zeggen dat alles vooraf al beslist kan worden, want je weet immers niet hoe lang we stil gaan liggen.

POLL
We hebben een poll gemaakt met daarin een aantal keuzes, mocht het stilleggen van de competitie verlengd worden.

{{ shortcode_poll, 12 }}

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Frank
27 oktober 8:46
Discipline Structuur & Organisatie is ver te zoeken bij de K.N.V.B en haar onderdelen!
LD
23 oktober 8:43
KNVB toon eens LEIDERSCHAP!!!!!!!
FK
23 oktober 8:27
Vorige post: laatste regel hadden = uw leden.
FK
23 oktober 8:24
Het wordt tijd dat de KNVB met een oplossing komt voor de huidige competitie. Maak een/meer mogelijkheden en leg dit voor aan de verenigingen. Is dit nou zo moeilijk? Wat doen ze nu de hele dag?
1. Wat gebeurt er aan het einde van deze maatregelen, wanneer is dan het vervolg van de huidige competitie enz.
2. Wat als de maatregelen verlengd worden?
Heren van de KNVB regeren is ook vooruitzien en niet alsmaar blijven herhalen wat de regels zijn. Natuurlijk ook belangrijk, maar laat hadden niet in het ongewisse.
@M KRUIMELAAR
23 oktober 8:07
Volledige competitie afmaken gaat niet lukken (er zijn clubs bij die pas 1 wedstrijd hebben gespeeld) programma staat er al, alle clubs gaan de returns spelen en na 13 wedstrijden is de eindstand bepaald.
M Kruimelaar
22 oktober 21:39
Geen winterstop competitie gewoon afmaken wedstrijden hervatten die sinds 17 okt stilliggen geen nieuwe competitie indeling na de winterstop
Kenner
22 oktober 12:24
Competitie uitspelen in een halve competitie vanaf januari,
iedereen start op 0 en speelt 13 wedstrijden
Nr 1 en 2 promoveren en 13 en 14 degraderen