KNVB: 20% minder instroming jeugdleden. Het wordt tijd om weer eens een normaal potje te voetballen!

Deelacties:

Afgelopen vrijdagmiddag sprak de KNVB met minister Van Ark. Daar vertelde de bond aan haar over de duizenden reacties die de KNVB heeft gekregen naar aanleiding van het openingsplan. De achterban wordt steeds kritischer. Wij hadden allang een normaal potje kunnen voetballen als er echt naar ons was geluisterd. Niet alleen was dat in het belang geweest van de voetbalsport zelf, maar ook voor onze gezondheid. Het is al zo vaak gezegd: door het gebrek aan lichaamsbeweging is Nederland in een gezondheidscrisis gestort. Mentaal en fysiek. Toch heeft deze ontwikkeling bij het kabinet en de Tweede Kamer minder prioriteit gekregen dan het openen van terrassen en winkels. Of zoals men veel te horen krijgt: ‘Wel naar de Primark, niet naar de sportclub’.

Willekeur?
"Gelukkig beseft een meerderheid van de Tweede Kamer dat sporten cruciaal is voor de gezondheid van mensen en clubs een belangrijke functie hebben in de wijk."

Wat daarachter zit, valt alleen maar te raden. Economisch belang? Willekeur? Of is het zelfs politiek gekleurd? Opvallend was in elk geval dat de motie van het uiterst rechtse JA21 van Joost Eerdmans – die ervoor pleitte om te stoppen met de leeftijdsgrens tussen voetballers van 26 en 27 jaar, waarbij de een wel in teamverband mag voetballen zonder 1,5 meter afstand en de ander niet – werd weggestemd door alle partijen. Een soort cordon sanitaire, maar op het volstrekt verkeerde onderwerp.

Alleen de motie van Lisa Westerveld (GroenLinks) werd aangenomen. Kortgezegd komt die hierop neer: de regering moet in gesprek gaan met de sportbonden om specifieke afspraken te maken, waarmee de boel kan worden opengegooid. Gelukkig beseft een meerderheid van de Tweede Kamer dat sporten cruciaal is voor de gezondheid van mensen en clubs een belangrijke functie hebben in de wijk. Uit de aangenomen motie blijkt ook dat men zich zorgen maakt over de toekomst van de sportverenigingen.

Regiocup
Een terechte zorg: het gebrek aan kantine-inkomsten begint zich te wreken en bij de KNVB zien we nu al dat de instroom van nieuwe jeugdleden 20 procent minder is dan voorgaande jaren. Om nog maar te zwijgen van de clubmensen die twijfelen of ze hun lidmaatschap zullen verlengen.

Wat minister Van Ark afgelopen vrijdag concreet aangaf, is het volgende: blijven de besmettingscijfers zich gunstig ontwikkelen, dan kunnen we hoogstwaarschijnlijk in juni wedstrijden organiseren en meteen starten met de Regiocup. Daarnaast zullen de volwassenen dan weer partijtjes tegen elkaar op de club mogen spelen zonder de 1,5 meter.

De voorbereidingen voor het spelen van de KNVB Regiocup worden gestart
Maandenlang was het niet mogelijk; het spelen van wedstrijden tegen gelijkwaardige teams van andere verenigingen. En dat is natuurlijk waar je als voetballer het meeste plezier aan beleeft! Om die reden worden de voorbereidingen voor het spelen van de KNVB Regiocup gestart voor de jeugd op de volgende speelweekenden: 5/6 juni, 12/13 juni, 19/20 juni en 26/27 juni.

Dit betekent dat de KNVB, op basis van de poule-indelingen die al eerder gepubliceerd zijn, nu het wedstrijdprogramma opbouwen. De bond streeft ernaar het programma op maandag 31 mei aan het einde van de dag te publiceren op Voetbal.nl.

Definitief besluit
Zoals het er nu uitziet volgt er op dinsdag 1 juni een persconferentie waar het demissionair kabinet de eventuele versoepelingen van stap 3 van het openingsplan aankondigt. Direct na die persconferentie neemt de KNVB een definitief besluit over het spelen van de KNVB Regiocup voor de jeugd. 

© 2021 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


FB
26 mei 22:46
Mooi, tot begin september dan! Sommige verenigingen hebben niet meer dan wat simpele partijtjes gespeeld, hebben niet doelgericht getraind en daardoor is er een grotere kans op blessures. Zeker in de leeftijdscategorie van 14 t/m 19 jaar is dit het geval. Jeugd staat er nu niet meer om te springen, om wedstrijden te spelen en hebben een andere invulling gegeven in deze periode. Spelers, trainers/leiders hebben bijna het gehele seizoen kunnen door trainen en zijn aan vakantie toe! Daarnaast kunnen/mogen de meeste verenigingen niet meer op hun velden, aangezien het veldonderhoud zal aanvangen, om deze weer goed te krijgen voor de eerste competitiewedstrijden in september. Denk na K.N.V.B en begin in september.
FK
25 mei 18:02
Niet alleen minder instroom maar ook meer uitstroom. Mensen hebben het voetbal op zondag niet gemist, hebben een andere invulling gegeven aan hun vrije tijd.
Dus minder instroom en meer uitstroom = nekslag voor veel verenigingen.