Kennismaken met: Patrick Cissen nieuwe hoofdtrainer Hoogeloon

Deelacties:

"Het vertrek van Van Gerven en De Laat is niet zomaar op te vangen"

Patrick Cissen staat dit seizoen aan het roer als hoofdtrainer van VV Hoogeloon. De 32-jarige trainer uit Veghel komt over van vierdeklasser VOW uit Zijtaart en heeft voor twee seizoenen getekend bij de derdeklasser. Cissen volgt Nik Bierens op die na vijf seizoenen zijn geluk gaat beproeven bij De Valk.
Patrick Cissen is voor de meeste onder ons een onbekende naam in de regio en met de onderstaande vragen willen we hem nader aan u voorstellen.

Stel je even nader voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek
Er zit een verschil in de mens Patrick en de trainer Patrick. Als mens geniet ik veel van mijn gezin en vrienden. In mijn vrije tijd speel ik padel of tennis. Verder geniet ik van een hapje en een drankje en sta ook soms zelf in de keuken. Als trainer ben ik enorm fanatiek, op trainingsdagen is er ruimte voor een grapje maar op zondag verwacht ik veel tijdens de wedstrijd.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben filiaalmanager van Diepvriesspecialist in Veghel. Hier ben ik verantwoordelijk voor de sfeer, planning, inkoop en omzet. We hebben in Noord-Brabant 3 filialen (Veghel, Deurne en Helmond)

Hoe ben je in het trainersvak beland en welke clubs heb je ondertussen al gediend als trainer?
Vanuit mijn opleiding aan het ROC Eindhoven sport en bewegen en later de Fontys sporthogeschool heb ik voor vele groepen gestaan. Vanuit Blauw Geel’38 -waar ik toen nog speler was- werd gevraagd of ik de jeugdselectie wilde gaan trainen. Toen heb ik het trainerschap niet meer losgelaten en was ik 6 dagen in de week op de club te vinden. Eerst bij de jeugdselectie elftallen op landelijk niveau en later kreeg ik de kans om mezelf te ontwikkelen bij de senioren (Blauw Geel’ 38 2 en 1). Na het behalen van UEFA C en B diploma ben ik gaan kijken naar andere verenigingen omdat ik uit mijn vertrouwde omgeving wilde stappen. Toch ben ik nooit echt weggeweest want ik kreeg een functie aangeboden binnen de jeugdopleiding van de club.

Andere clubs waar ik ervaring heb opgedaan:
Unitas 59 1 (assistent trainer o.l.v. Koen van der Heijden)
Avesteyn 2 (Avesteyn 1 als assistent bij thuiswedstrijden)
UDI’19  onder 23 Hoofdtrainer (eerste divisie landelijk)
VOW1 Hoofdtrainer (4de klasse)

Oprichter van Meliani Voetbalschool in Veghel

Vanwaar de keuze om op jonge leeftijd hoofdtrainer te worden van een club?
Met jeugd ben je voornamelijk aan het ontwikkelen van techniek en geef je ze bepaalde spelprincipes mee. Het resultaat is dan wat minder van belang. De aandacht en de emotie van het willen winnen en beter worden beleef ik meer bij standaard elftallen. Daarnaast werden wij als jeugdtrainers ook niet echt vaak beloond voor onze inzet. Voor jeugdspelers zijn de kansen minimaal om in te stromen op  3e of 4e  Divisie niveau landelijk. De enkeling die het wel haalt, daar ben je enorm trots op. Maar ik haalde hier te weinig voldoening uit vandaar dat ik zelf hoofdtrainer wilde zijn. Zelf brak ik op mijn 21e jaar mijn been vanuit een duel in de wedstrijd. Hiervan ben ik nooit goed hersteld om selectie voetbal te spelen. Dit gaf misschien ook wel de kans om eerder te starten als trainer.

Hoe werk je als trainer?
Ik sta tussen de groep en er boven bij belangrijke momenten. De spelers wil ik leren kennen zodat ik mezelf ook in hun situatie kan in leven. Om de spelers verder te ontwikkelen kan ik wel direct en eerlijk uit de hoek komen. In balbezit van de tegenstander eis ik veel van mijn spelers. In eigen balbezit zal ik de spelers helpen in de juiste ruimtes aan te vallen. Hierin kan zoveel fout gaan, zoals iedere avond op tv te zien is. Ik ben nooit teleurgesteld in de mens maar wel in de speler. Stuk voor stuk komen ze met de goede intenties, 3x in de week naar het sportpark maar binnen een selectieteam horen bepaalde verwachtingen en verantwoordelijkheden.

Spelers kunnen van mij trainingen verwachten met veel variatie met daarin altijd wel een spelprincipe wat ik graag terug wil zien.

VOW had graag met je verder gewild, maar je kiest toch voor het avontuur VV Hoogeloon?
Dat is niet helemaal waar. Eind Oktober vorig jaar belde een vereniging of ik interesse had om mee te doen in hun selectieprocedure voor het hoofdtrainerschap. Dit had ik VOW direct netjes laten weten. Oktober is trouwens wel enorm vroeg, maar er waren toch wel een aantal dingen die ik miste bij VOW. Vandaar dat ik toen ben gaan praten. VOW wilde ook direct aan tafel om duidelijkheid te hebben, het eerste gesprek verliep goed. Na het gesprek met de andere club had ik meer vertrouwen om meer voorwaarde te eisen bij een club waar ik wil trainen. VOW had ook een aandachtpunt voor mij als we verder met elkaar zouden gaan. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om niet met elkaar verder te gaan omdat we niet het vertrouwen hadden om aan elkaars verwachtingen te kunnen voldoen.

Uiteindelijk koos de andere club voor een ervaren trainer die al aardig wat mooie clubs achter zijn naam had staan. Een jaar geen hoofdtrainer was voor mij ook een optie, mijn zoon Sef is in maart 2023 geboren en wat extra tijd met hem doorbrengen zou ook fantastisch zijn. Toen VV Hoogeloon vrijkwam vond ik het niveau wat ze speelde erg aantrekkelijk. Jezelf meten met grote verenigingen en trainers met meer ervaring zag ik als een uitdaging. De voorwaarde bij VV Hoogeloon zijn goed en hierdoor kan ik mezelf ook beter ontwikkelen als trainer. Spelers zullen meer aandacht krijgen want we hebben een grote staf. Zowel op medische gebied, als de trainers die op het veld staan.

Het bestuur van VV Hoogeloon heeft uiteindelijk de keuze op Patrick Cissen laten vallen. Wat is de motivatie van de club?
Voor VV Hoogeloon is het fijn dat ze een trainer hebben gevonden die de regio en de club niet goed kent. Iemand die op een andere manier naar de selectie kijkt en waar spelers misschien wel gaan voor een nieuwe kans. Ook op bestuurlijk gebied zijn er dingen veranderd. VV Hoogeloon eist duidelijke communicatie richting spelers. Ze zien in mij wel een toegankelijk persoon die durft te handelen waar nodig.

Hoogeloon kende onder Bierens veel succes, met twee promoties richting de tweede klasse. Helaas daalde de club na één seizoen weer af naar de derde klasse, en het zag sterkhouders Jesse van Gerwen en Sam de Laat vertrekken naar EFC, daarnaast is Sjoerd de Laat gestopt als selectiespeler. Wat was je eerste indruk toen je kennis maakte met de spelersgroep?
Ik begrijp goed dat VV Hoogeloon de laatste jaren succesvol is geweest met Heren 1 en 2. De spelers zijn fit en hebben voetballende kwaliteiten om het verschil te maken in wedstrijden. Het vertrek van de hierboven genoemde spelers is niet zomaar op te vangen. Het zal een tijdje duren voordat spelers het spel naar zichzelf toe durven trekken en ook in de coaching hun verantwoordelijkheid nemen. Als ik naar spelers van VV Hoogeloon 1 kijk zijn er 7 á 8 spelers zeker van hun plaats in de eerste elf. 10 spelers kunnen vechten om die andere plaatsen. Sommige zijn in de bereidheid nog niet ver genoeg en sommige hebben minuten nodig om in de kwaliteit beter te worden.

Wat is je doelstelling dit seizoen bij VV Hoogeloon?
Zelf zou ik zo lang mogelijk willen meespelen voor een prijs. Dat zijn periodes of in de beker.

VV Hoogeloon past bij mij als trainer omdat?
Het een club die bereid is om het maximale uit een vereniging te halen. Zowel prestatief als op recreatief gebied. De sfeer en de humor bevalt mij altijd wel van een dorpsclub. De faciliteiten en voorwaarde zijn goed voor een trainer om zich te kunnen focussen op het voetbal. Enige wat er misschien aan ontbreekt is een kunstgrasveld (al zijn er veel spelers geen voorstander van). We verwachten van elkaar ook niet een verblijf van 5 jaar. We willen beide elkaar helpen om door te kunnen ontwikkelen.

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Mike
29 augustus 10:51
Succes! Maar gaat helemaal mooi worden. Altijd een lastig seizoen ná een degradatie.
Jeroen Vermaas
28 augustus 19:53
Veel succes Patje, maar er samen wat moois van bij dat mooie clubje.
Koen
28 augustus 19:33
Succes Patje
@Toon
28 augustus 16:40
Idd zeer vreemd dat beide partijen in dit stadium al besproken hebben voor geen lange termijnrelatie.
Toon
28 augustus 13:27
Veel succes en een mooie uitdaging. Jammer dat nu al besproken is dat er geen lange termijnrelatie in zit. Prijzen zitten er misschien wel weer in na een lastig vorig seizoen.
Myron Jourdain
28 augustus 13:01
succes maatje maak er wat moois van.
Willie van der Heijden
28 augustus 11:46
Mooi verslag Patrick,veel succes bij hoogeloon.👍⚽
Tim Jansen
28 augustus 8:48
Succes Patrick aankomend seizoen!