Kennis maken met: Nyron Wau nieuwe hoofdtrainer Braakhuizen

Deelacties:

Nyron Wau staat dit seizoen aan het roer als hoofdtrainer van Braakhuizen. De 40-jarige trainer uit Geldrop volgt Jeroen van der Schoot op die na negen seizoenen als hoofdtrainer van de club 'voorlopig' afscheid neemt van het trainersvak.

Wau is voor de meeste onder ons geen onbekende, de oud-speler van Braakhuizen heeft een verleden als betaald voetballer. Hij kwam tijdens zijn spelersloopbaan uit voor PSV, MVV, PAOK Saloniki, RBC Roosendaal, AGOVV, FC Den Bosch, Lutlommel, Dunajska Streda (Slowakije) en Nea Salamina Famagusta (Cyprus). Na zijn betaald voetbalcarrière speelde Wau nog een aantal seizoenen voor Braakhuizen.

Wau is momenteel Hoofd Jeugdopleidingen bij Helmond Sport en gaat deze functie combineren met het hoofdtrainerschap bij Braakhuizen. Met de onderstaande vragen willen we Nyron Wau nader aan u voorstellen.

Stel je even nader voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek:
Na deze intro valt er niet veel meer te zeggen. Zoals aangegeven 40 jaar, geboren en getogen in Geldrop. Samenwonend met mijn gezin. Vrouw, 2 kinderen en opgegroeid in een echte sport/ voetbalgezin. Met een broer die ook een lange carrière heeft gehad in het betaald voetbal hebben we heel wat velden gezien.

Ben je fulltime in dienst bij Helmond Sport als HJO?
Ja, het zijn lange dagen die ik draai. In de ochtend trainen de O13 en O14 deze starten om 08:00 uur en gaan aansluitend naar school. De O15, O16 en O18 trainen in de middag vanaf 15:00 uur, tel daarvoor en daarna de uren op die je maakt, dan kom je al een heel eind.

Hoe ben je in het trainersvak beland?
Zoals heel veel andere trainers denk ik. Het begint bij een zoon die als klein mannetje zijn eerste stappen zet op het veld achter een bal met zijn vriendjes. Het mooie is dat dit alles ook bij Braakhuizen is begonnen. Voordat je het weet ben je trainer en vervolgens technisch coordinator etc. vandaar uit 13 jaar geleden gestart met een voetbalschool wat een uit de hand gelopen hobby is geworden. Met meerdere vestigingen en in de piek tijden meer dan 200 kinderen. Sinds kort besloten om Voetbalschool Total Control over te dragen aan nieuwe mensen. Na mijn actieve carrière ben ik me bewust gaan ontwikkelen als trainer en ben via RKSV Nuenen en het behalen van mijn trainersdiploma weer teruggekeert bij Helmond Sport waar de jeugdopleiding weer opnieuw zelfstandig is gestart. Daar heb ik me vervolgens verder ontwikkelt en mijn UEFA A diploma gehaald. Nu een aantal jaren en functies verder ben ik nu al 3 jaar als HJO actief binnen Helmond Sport.

Vanwaar de keuze om naast je job als HJO bij Helmond Sport ook hoofdtrainer te worden van Braakhuizen?
Toen het bekend werd dat Jeroen van der Schoot zijn contract niet meer ging verlengen kwam de vraag of ik Braakhuizen via mijn netwerk kon helpen aan een geschikte opvolger. Kort daarna kwam de vraag of ik het zelf niet wilde doen. Ik heb er eigenlijk niet lang over na moeten denken gezien mijn passie ligt bij het ontwikkelen van spelers. Braakhuizen heeft, net als PSV en Helmond Sport, een speciale plek in mijn hart. Het speelde ook mee dat er enkele jongens die nu in de selectie zitten als jongen spruiten zelf nog heb mogen trainen.

Hoe werk jij als trainer?
Ik probeer de jongens op een luchtige manier te helpen om zichzelf te ontwikkelen. Wetende dat we niet in een prof omgeving werken, maar ik wil ze daar toch iets van meegeven. Dus alle oefenstof die we doen moet aansluiten op de visie zoals we willen spelen. Dit probeer ik te doen om enkele 'duidelijke'voetbalprincipes te hanteren. Uiteindelijk probeer ik de spelers hierin mee te nemen zodat het niet iets van de staf word maar van de gehele selectie. Om dit te versnellen probeer ik zoveel mogelijk trainingen en wedstrijden te filmen en met ze te delen.

Het bestuur van Braakhuizen heeft uiteindelijk de keuze op Nyron Wau laten vallen. Wat is de motivatie van de club?
Waarom de keuze op mij is gevallen zou je aan het bestuur moeten vragen. Voor mij zou de taak er bij Braakhuizen op zitten als de club weer in bloei is met een eerste elftal dat weer in de tweede klasse actief is. De jeugdelftallen weer gevuld zijn in alle leeftijdscategorieën, de mensen de weg weer weten te vinden naar de kantine met de gezelligheid en warmte die bij deze club past.

Er zijn veel ervaren spelers cq sterkhouders vertrokken bij Braakhuizen. Heb je voldoende vertrouwen in de spelersgroep en wat is je indruk tot nu toe?
Ik heb zeker vertrouwen in deze groep. Het is een jonge groep die bereid is te werken en alles absorberen wat ze wordt aangereikt. Ik besef me ook dat we tijd nodig hebben als team om het voetbal te spelen dat we voor ogen hebben. Met het binnenhalen van oud-prof Ayhan Evren denk ik dat we deze stappen nog sneller kunnen maken. Daarnaast spreekt de club ook een bepaalde ambitie uit.

Clubicoon Jeroen van der Schoot heeft de nodige successen gekend met Braakhuizen. Een lastige opgave om hem op te volgen:
Jeroen heeft het inderdaad een lange tijd op zijn manier goed gedaan maar ik ben er niet mee bezig om hem op te volgen. Ik doe mijn ding waar ontwikkelen van spelers en speelwijze belangrijker is dan het resultaat op korte termijn en dat doe ik vervolgens weer op mijn manier. Het zal wel mooi zijn als Jeroen behouden blijft voor de club. Ik heb deze vraag neergelegd bij het bestuur, hopelijk gaan ze hier op korte termijn mee aan de slag en kunnen samen bouwen om de ambities waar te maken.

Wat is je doelstelling dit seizoen bij Braakhuizen?
Zorgen dat de jonge jongens zich op een plezierige manier en in een veilige omgeving maximaal ontwikkelen en dat onze tegenstanders een goed voetballende ploeg tegenkomen. Een zondag tegen Braakhuizen moet gewoon een lastig vooruitzicht zijn.

Braakhuizen past bij mij als trainer omdat?
Omdat we allemaal weten wat ons te doen staat en waar de uitdagingen liggen. De club wil zich richten op de jeugd en zijn bereid hierin te investeren. Voeg daaraan toe dat ik de club van binnen en van buiten ken. Met mijn achtergrond, ervaring en de drang om met jonge gasten te werken moet het een goede match zijn.

 

© 2023 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Ed Pielage
07 september 23:30
Succes Nyron
Myron Jourdain
07 september 12:44
succes ermee maak er wat moois van
Patrickel Meinhardt
05 september 19:10
Heel veel succes Nyron, maar dat zal wel goedkomen.
Hans bonnema
05 september 14:49
Top trainer Hij Is Eerlijk en betrouwbaar Nyron Het gaat jou zeker lukken Succes
Marco van den Braken
05 september 14:41
Ny, veel succes bij Braakhuizen.... gaat je zeker lukken!
mg
05 september 9:33
nyron veel succes bij braakhuizen