Kabinetsplannen 'mokerslag' voor het amateurvoetbal. "Deze maatregelen zijn een brug te ver."

Deelacties:

Onbegrip bij sportclubs en bonden over QR-code: 'Maatregel werkt polariserend'
Amateursporters van 18 jaar en ouder die geen QR-code kunnen overleggen mogen vanaf zaterdag niet langer deelnemen aan georganiseerde wedstrijden en andere vormen van sportbeoefening. Dat is één van de maatregelen die demissionair minister-president Mark Rutte dinsdag aankondigde. De verplichting om een corona-toegangsbewijs te kunnen overleggen, die al gold in het betaalde voetbal, geldt nu tevens voor toeschouwers in het amateurvoetbal. Ook hier geldt een leeftijdsgrens van 18 jaar.

Onbegrip
Zowel sportkoepel NOC*NSF als de KNVB heeft vol onbegrip gereageerd op de aankondiging.
"Dit is het paard achter de wagen spannen", aldus Marc van den Tweel, de algemeen directeur van NOC*NSF. "Het verplicht stellen van het bezitten een QR-code om georganiseerd te mogen sporten is onverstandig, moreel niet te verkopen en bovendien praktisch volstrekt onuitvoerbaar." Van den Tweel benadrukt dat bewijsvoering aangaande het terugdringen van de coronacijfers door middel van het tonen van een QR-code ontbreekt. "Dit is een politiek besluit."

"Bij de sportbonden merk ik vooral onbegrip en toch ook wel boosheid" Directeur Marc van den Tweel van sportkoepel @nocnsf is niet te spreken over het invoeren van het coronatoegangsbewijs bij sportactiviteiten.

KNVB
"Een mokerslag", noemt Jan Dirk van der Zee de plannen van de regering. "De chaos op de Nederlandse sportvelden is hiermee komend weekeinde compleet. Dit is een farce." De directeur amateurvoetbal van de KNVB is stellig: "Dit is typisch zo'n plan uit de koker van mensen die werkelijk niets van sport begrijpen." Nederland telt vijf miljoen mensen die, verdeeld over 77 bonden en 25.000 verenigingen, wekelijks georganiseerd sporten. "In eerste gesprekken met meerdere vertegenwoordigers van sportbonden stuitten we op onbegrip en boosheid", bemerkte Van den Tweel.

Aanmoedigen, niet beperken
"Onderzoek heeft uitgewezen dat sporten niet leidt tot een groter aantal besmettingen. Het is geen 'spreading event'. Integendeel, sporten leidt tot meer weerbaarheid bij de beoefenaars. De regering zou sporten en bewegen om die reden moet aanmoedigen in plaats van beperken." Hij vervolgt: "Mensen belemmeren om te gaan sporten helpt ons niet uit de coronacrisis. Deze maatregelen gaan ten koste van de vitaliteit van de Nederlander."
"Op deze manier worden mensen uitgesloten van de sport. En dat is het laatste dat je in deze tijden wilt bereiken", zegt Van der Zee. "Niemand wordt ziek van sporten. Toch worden we door dit kabinet met deze maatregelen in een hoek geplaatst waar we absoluut niet willen zijn."
Ook andere bonden, zoals de hockeybond en de volleybalbond, reageerden teleurgesteld op de nieuwe maatregelen.

Stellig: "We verkeren in een gezondheidscrisis, iedere Nederlander is het afgelopen anderhalf jaar gemiddeld vijf kilo zwaarder geworden. Als ik deel zou uitmaken van dit kabinet, zou dat me ernstig zorgen baren. Maar in plaats daarvan wordt sport en bewegen blijkbaar niet gezien als gezonde bezigheid."

Zowel Van den Tweel als Van der Zee noemt de plannen bovendien "praktisch totaal onuitvoerbaar." Geen club in Nederland beschikt over zoveel vrijwilligers dat zeven dagen in de week iedereen die een sportpark of sporthal betreedt naar een QR-code kan worden gevraagd, benadrukken beiden. "Want vergeet niet dat je volgens dit kabinet ook moet controleren of alle spelers van het zevende elftal dat dinsdagavond om 21.00 uur traint over een QR-code beschikt"", stelt Van der Zee.

De hoogste baas van Nederlandse amateurvoetbal voorziet ook andere problemen. "Teams zullen onvolledig op het veld staan of zich uit de competitie terugtrekken, met alle gevolgen van dien. Ik snap dat de regering maatregelen wil treffen, begrijp me goed. Maar wentel het probleem niet op de sporter af."
"Anderhalf jaar lang hebben wij als KNVB keihard gevochten voor onze sport. En dan krijg je dit. Deze maatregelen zijn een brug te ver."

Hoop
Van Tweel rest slechts de hoop dat de Tweede Kamer woensdag niet akkoord gaat met de kabinetsplannen. Eerder ving hij namens NOC*NSF al bot bij het kabinet. "We staan in voortdurend contact met de overheid. Maandag hebben we een brief gestuurd waarin we duidelijk hebben gemaakt dat dergelijke plannen moreel niet te verkopen zijn. We zullen er woensdag in de Tweede Kamer op aandringen dat sport te allen tijde laagdrempelig moet zijn."

Op de vraag of de georganiseerde sport komend weekeinde overgaat tot protestacties moet Van den Tweel het antwoord schuldig blijven. "Daar zijn de sportbonden zelf verantwoordelijk voor. Als dat gewenst is, kunnen wij ze in dezen wel adviseren."
(Bron NOS.nl)

 

© 2021 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Helaas
03 november 21:24
Gelukkig is het al van de baan!
@@verantwoordelijke
03 november 20:36
Prima dat mensen met een negatieve test komen maar het gaat erom dat de niet gevaccineerde thuis moet blijven. Je wil als verpleegkundige in het weekend toch aan naar je club. O nee, dan kan niet, die moeten overwerken, ziekenhuizen liggen namelijk vol met ongeveer 90% niet gevaccineerde die hiermee ook de reguliere zorg belemmeren! Ik werk niet in de branche en weet ook waar ik over praat.
@ verantwoordelijke
03 november 19:46
Blijf jij dan maar lekker thuis. Juist de gevaccineerde hoeven zich zogenaamd niet te testen terwijl ze het wel door kunnen geven en niet gevaccineerde moeten zich testen en dus is het 100% safe. Dus de niet gevaccineerde zijn juist veilig. Hoe dom ben je serieus? Maar ik neem het je niet kwalijk, veel zoals jij en moedertje zijn al gebrainwasht door de media. Doe zelf je research en schakel niet zomaar naar ned.1. Ik werk in de branche dus ik weet waar ik over praat.
Teletekst
03 november 19:26
De Tweede Kamer lijkt in meerderheid tegen een coronatoegangsbewijs voor de amateursport.D66 en het CDA wijzen erop dat de clubs problemen voorzien bij het controleren van de maatregel.SP en PvdA noemen de maatregel onuitvoerbaar.
Verantwoordelijkheid nemen
03 november 19:10
Gewoon de gevolgen dragen. Ken er meerdere die al lange tijd stoer roepen dat ze zich niet laten vaccineren. Prima, maar dan lekker thuisblijven!
De analist
03 november 15:29
Ik denk dat @moeder nog last heeft van zwangerschapshormonen. Anders komt ze niet met zo'n opmerking. Triest.....
Qr onzin
03 november 15:06
Ze moeten maar strenger controleren in de kantines klaar. Maar laat de spelers met rust! Mensen zeggen dat dit oke is zijn zelf niet helemaal op de hoogte van alles. Bijv een simpel voorbeeldje. Die weten niet hoe belangrijk dit is voor de mentale gezondheid om te blijven sporten. Dit houdt toch geen stand na vandaag. Geen zorgen.
Voetballerke
03 november 14:33
Ik weet niet wat ze hier nou mee willen bereiken. Of misschien toch wel: alle verenigingen “ over de rooie!”. Want iemand die gevaccineerd is kan gewoon (over)drager van Corona zijn en iemand die niet gevaccineerd is hoeft niet besmet te zijn. Buiten sporten wordt zo inderdaad wel heel erg lastig gemaakt, terwijl het altijd zo gezond leek. Het kan zomaar eens druk worden buiten de poorten, met spelers, ouders en supporters die niet “binnen “ mogen. :-) Maar wat ze voorstellen kunnen ze de vele vrijwilligers, waar wij allemaal afhankelijk van zijn, niet aandoen!
@janus
03 november 14:09
Controleren in de kantine moet al..... In de buitenlucht is toch al vastgesteld dat het virus niet overdraagzaam is of nihil..... zie een jaar geleden. Dus dit is onzin. Als je het goed wilt doen, dan moet je iedereen laten testen voor ze naar een evenement willen gaan. Iemand met vaccinatie kan ook corona hebben. Maar laat iedereen gewoon in de buitenlucht sporten
Janus
03 november 13:57
Knvb heeft altijd commentaar, maar zelf met oplossingen komen Ho maar. Het virus moet ingedamd worden, dus iedereen controleren. Tegenpartij geen qr code of testbewijs, niet meespelen!!! Wat als er niet gecontroleerd wordt en die spelers van de tegenpartij gaan de kantine in (kunnen besmet zijn, weten we niet. Als we dit niet goed doen spelen we na de winterstop helemaal niet meer.
Martin
03 november 13:49
Dit is echt gekke werk..... wie gaat er vanaf 7.30 in de ochtend tot 19.00 uur in de avond controleren? Niet alleen de zondag, maar ook de zaterdag. Sportparken met meerdere ingangen.... Ga je ouders of tegenstanders weigeren? fijn vooruitzicht voor die ene vrijwilliger ( en er zijn al zo weinig vrijwilligers) Belachelijk daar in Den Haag, niet uitvoerbaar en te handhaven!!
John Ooms
03 november 13:01
Wat te doen met de speler (s) van de tegenpartij die bij de controle bij de ingang van het complex geen QR code kan overleggen.
Wouter
03 november 12:58
@moeder, ga jij het controleren? En het gaat niet om ergens wel of niet naar binnen gaan, maar om buiten sporten. Heb je het wel gelezen?
John Ooms
03 november 12:52
Op grote, multifunctionele, sportparken met meerdere ingangen en vrije doorloop is dit niet te controleren en te handhaven. Voor de verenigingen niet te doen.
Moeder
03 november 12:16
Terecht iedereen moet zich aan dr regels houden En niet gevaccineerd dan ook nergens binnen