Jorn Dekkers (Stiphout V): “We kunnen Bertran een mooi afscheid bezorgen en historie schrijven"

Deelacties:

De laatste vijf seizoenen was Stiphout Vooruit telkens terug te vinden in de top van de ranglijst. De tricolores wisten tot driemaal toe een periode te pakken en veroverde twee seizoenen terug zelfs de titel in de 4e Klasse,  waardoor het voor de derde keer in de historie mocht promoveren naar de 3e Klasse.

Een groot succes en een lang verblijf was het nooit maar dit seizoen is alles anders. Stiphout Vooruit is bezig aan een seizoen waarin het absolute historie kan gaan schrijven en mogelijk records gaat verbreken.

Bertran Kreekels
(Door Peter Bussers) ‘De cirkel is rond’ gaf coach Bertran Kreekels eind vorig jaar aan. Kreekers, oud speler van o.a. Helmond Sport en Stiphout Vooruit, begon zijn trainerscarrière bij zijn cluppie in Stiphout. In het seizoen 2007-2008 nam hij, door afwezigheid van coach Peter Verstappen, voor het eerst plaats als trainer op de bank bij het beslissingsduel van Stiphout Vooruit tegen DAW. Stiphout Vooruit won het duel met 1-0 waardoor het zich wist te handhaven in de 3e Klasse en het eerste succes was een feit voor beginnend coach Bertran.

Vele prijzen zouden nog gaan volgen voor de inmiddels 55-jarige Kreekels, die werkzaam is geweest bij Bavos, NWC, Geldrop, RPC en OSS’20. Zo wist hij periodes te pakken met Bavos, RPC en OSS’20 en werd hij met laatstgenoemde ploeg knap kampioen in de Hoofdklasse. Twee jaar later had het er alle schijn van dat er nog een grotere prestatie zou gaan volgen maar het was corona die roet in het eten gooide. OSS’20 stond op dat moment namelijk, met nog tien wedstrijden te gaan, veertien punten voor op de nummer twee Jong ADO Den Haag en promotie naar de 2e Divisie lag dan ook binnen handbereik.

Bertran keerde vorig seizoen terug bij Stiphout Vooruit en is nu bezig aan zijn laatste seizoen als hoofdcoach. Bertran: “ Na 16 jaar actief te zijn geweest als hoofdtrainer is nu voor mij het moment aangebroken om te stoppen. Het zou geweldig zijn om samen met deze groep nog met een promotie af te sluiten.” En dat laatste zou zomaar eens kunnen gaan gebeuren want Stiphout Vooruit is momenteel de trotse koploper in de 3e Klasse C.

Jorn Dekkers
Eén van de belangrijke spelers van het team van Bertran Kreekels is de momenteel 26-jarige goalgetter Jorn Dekkers. Jorn maakte, middels een invalbeurt, op 17-jarige leeftijd zijn eerste minuten voor het vaandelteam van Stiphout Vooruit. Op 30 november 2014,  in het uitduel tegen Bruheze, mocht Jorn vervolgens voor het eerst in de basis beginnen en was hij direct trefzeker (0-1) in een duel dat uiteindelijk in 3-3 zou eindigen.

Het was de eerste van de vele doelpunten die zouden gaan volgen voor de bewegelijke talentvolle aanvaller. Vooral in de seizoenen 2018-2019 en 2019-2020 maakte Jorn indruk met maar liefst 22 en 20 doelpunten. De beloning was een nominatie tot speler van het jaar en interesse van eersteklasser Deurne.

Jorn: “Ja, dat is natuurlijk super mooi dat zo’n vereniging je wil, het streelt zeker je ego. Ik ben daar dan ook op ingegaan, had het gevoel dat het de juiste stap was op het juiste moment en het zou tevens goed zijn voor mijn ontwikkeling. Daarbij is Deurne ook gewoon een hele mooie vereniging.”

Corona en het vertrek bij Deurne
Jorn maakte ook indruk bij Deurne en kreeg direct in zijn eerste competitiewedstrijd (Wilhelmina’08: 3-0) een basisplaats toebedeeld door coach Frank Teeuwen. Hij moest zich echter na 30 minuten, vanwege een blessure, al laten vervangen. De blessure zorgde er voor dat hij in het tweede duel op de bank moest beginnen. Desondanks leek het er allemaal goed uit te zien voor de toen 22-jarige aanvaller, totdat de corona er voor zorgde dat de competitie na vier wedstrijden al werd beëindigd.

Jorn: “Ja dat was inderdaad enorm zonde. Ik had het goed naar mijn zin, speelde vanaf het begin in de basis en leerde veel van de trainingen en wedstrijden. Maar ja die corona…..We mochten geen wedstrijden meer spelen en mochten toen alleen nog maar trainen met de spelers jonger dan 28 jaar. We moesten na het trainen meteen naar huis, de kantine was ook gesloten en zodoende werd het dan ook lastig voor mij om echt mijn plek te vinden. Ik besloot daarop, ondanks dat Frank Teeuwen graag wilde dat ik bleef, Deurne wederom in te ruilen voor Stiphout Vooruit. Ik miste ook gewoon het spelen van wedstrijden met mijn vrienden.”

Kampioen met Stiphout Vooruit
Jorn keerde in het seizoen 2021-2022 terug bij zijn vrienden en bij Stiphout Vooruit. Het werd een gedenkwaardig seizoen. Stiphout Vooruit, dat sinds midden jaren zestig voornamelijk uitkwam in de 4e Klasse, wist namelijk pas voor de vierde keer in haar historie (opgericht 1935) een kampioenschap te pakken. Na twee eerdere titels in de onderafdeling (1963 en 1987) pakte het voor de tweede keer de titel in de 4e Klasse. En hoe!

Stiphout Vooruit pakte een record aantal zeges in één seizoen (19 van de 26, 73%) en scoorde maar liefst 87 keer, wat tevens een record betekende voor de Stiphoutenaren. Zo won het bv met 1-7 bij Mifano en Lierop en versloeg het de nummer laatst SJVV met 10-0 en 0-7. De rol van de teruggekeerde Jorn was overigens klein. De aanvaller speelde de eerste twee wedstrijden maar raakte vervolgens geblesseerd.

Jorn: “Ja dat was wel balen. Ik keerde pas rond de winterstop terug van mijn blessure. Het duurde daarna nog even tot ik weer aan spelen toekwam, wij waren namelijk in de winning mood en zoals ze altijd zo mooi zeggen; never change a winning team. Gelukkig kwam ik tegen het einde van de competitie wel weer aan spelen toe en speelde ik ook de kampioenswedstrijd tegen Bavos welke wij met 2-0 wisten te winnen. Geweldig en wat hebben wij het gevierd!!”

Opnieuw Bruheze als één van de concurrenten

Stiphout Vooruit keerde dus voor de derde keer in de clubgeschiedenis terug in de 3e Klasse. De nummer twee van dat jaar, Bruheze, promoveerde eveneens maar dan via de nacompetitie en schreef zodoende historie.

Stiphout Vooruit had het de jaren dat het uitkwam in de 3e Klasse altijd vrij lastig. Het eerste verblijf in die 3e Klasse duurde ‘slechts’ vier jaar. Het eerste jaar was er nog een zevende plaats maar de tricolores zakten per jaar verder af op de ranglijst. Zo kon het zich in het derde jaar dus nog handhaven via de nacompetitie maar viel in het vierde jaar, in het seizoen 2008-2009 het doek.

Twee seizoenen later keerde het terug in de 3e Klasse maar was er ook meteen directe degradatie. De vraag was nu dan ook; hoe zou Stiphout Vooruit het deze keer gaan doen in de 3e Klasse? Het antwoord: goed! Meer dan goed zelfs. Het team van de toen nieuwbakken coach Bertran Kreekels begon met een nederlaag uit bij Bruheze (1-0) maar bleef vervolgens acht wedstrijden op rij ongeslagen. Stiphout Vooruit boekte daarin zeven overwinningen en had daarbij al bijna het record aantal zeges in één seizoen te pakken in de 3e Klasse.

De resultaten werden nadien wel wisselvalliger maar desondanks bleef het in de top meedraaien en strijden voor een prijs. Toch kon Stiphout Vooruit een goed seizoen, het beste seizoen in de 3e Klasse ooit, niet bekronen met een prijs. Met nog één duel te gaan, bij koploper Handel, had het aan een gelijkspel genoeg om de nacompetitie in te mogen. Stiphout Vooruit verloor echter met 4-1 waardoor Handel kampioen werd, Bruheze tweede en Excellent derde. Stiphout Vooruit werd vierde.

Jorn: “Ja allemaal heel dubbel. Natuurlijk was het een prima prestatie om vierde te worden maar wel balen dat we overal naast grepen en dat de nummers twee, drie en vijf de nacompetitie in mochten en wij als nummer vier niet. Persoonlijk was het voor mij ook niet het beste seizoen. Ik geraakte na de winterstop geblesseerd aan mijn lies wat er voor zorgde dat ik heel wat wedstrijden moest missen. Ik kwam zelf ook maar tot zeven doelpunten.”

De eerste periodetitel ooit in de 3e Klasse
Vaak zie je dat een tweede seizoen wat lastiger verloopt. Het eerste jaar ben je namelijk nog de soort van onbekende ploeg. Desondanks zette Stiphout Vooruit hoog in. Jorn: “Ja, onze doelstelling was duidelijk; we wilden hoe dan ook de nacompetitie in.”

Stiphout Vooruit begon voortvarend aan de competitie met vier overwinningen in de eerste zes wedstrijden. Er was één ploeg die het echter nog beter deed, namelijk de eeuwige concurrent Bruheze. Met nog twee wedstrijden te gaan had het team uit Brouwhuis twee punten voorsprong op het team van Bertran Kreekels. Titelkandidaat Bruheze verloor echter met 2-6 van HVV Helmond waardoor Stiphout, middels een 0-2 overwinning bij MVC’19, de koppositie overnam. Op 19 november wist Stiphout Vooruit haar doelstelling reeds te realiseren en historie te schrijven. Stiphout Vooruit boekte de grootste zege ooit in de 3e Klasse (8-0 op Melderslo), mede door drie doelpunten van Jorn Dekkers, en pakte voor het eerst een periode in de 3e Klasse en de zesde in de historie van de club.

Jorn: “Ja heerlijk natuurlijk als je al zo snel een prijs weet te pakken en wat voor manier dan ook nog! Het vertrouwen was al groot maar werd op dat moment alleen maar groter.”

Beste eerste seizoenshelft ooit
Stiphout Vooruit bleef ook daarna uitstekend presteren. Zo won het de lastige uitwedstrijd bij Sparta’18 (0-1) en hield het ‘angstgegner’ Bruheze op een gelijkspel. Stiphout Vooruit had namelijk haar drie voorgaande wedstrijden tegen Bruheze allemaal verloren. Ook het duel tegen Excellent (in het voorgaande jaar verloor Stiphout tweemaal van de ploeg uit Oploo), de laatste voor de winterstop, werd in winst omgezet. Zo sloot Stiphout Vooruit haar eerste seizoenshelft af zonder nederlaag en zette het een record neer met de minste verliespunten ooit (2023-2024: W:8-G:2-V:0, 2010-2011: W:7-G:3-V0)

Het was dan ook een grote verrassing dat Stiphout Vooruit in haar eerste wedstrijd na de winterstop onderuit ging tegen degradatiekandidaat SV United. Een incident want na dat duel pikte het team van Bertran Kreekels gewoon weer de draad op en bond het de ene na de andere ploeg aan de zegekar. Zo werd o.a. het moeilijke uitduel tegen HVV Helmond, op dat moment kanshebber op de 2e periode, winnend afgesloten. Stiphout Vooruit eindigde vervolgens ook in de 2e periode bovenaan. Doordat Stiphout dus al een periode had gewonnen ging de tweede periode naar de grootste concurrent Bruheze.

Stabiele en brede selectie
Afgelopen zondag nam Stiphout Vooruit het op tegen de huidige nummer drie SV Blerick, dat bij winst op drie punten zou kunnen komen en waardoor de titelstrijd ook weer helemaal open zou zijn. Het team van Bertran Kreekels pakte echter een punt en zag tot grote genoegdoening ook Bruheze gelijkspelen bij middenmoter FCV Venlo.

Jorn: “Kijk die doelstelling bij het begin van het jaar is natuurlijk bijgesteld. We zijn gewoon heel erg goed bezig, krijgen weinig goals tegen en hebben een heel stabiele en brede selectie. Moeten we een wissel doorvoeren dan worden wij er ook niet zwakker op. Nee, het vertrouwen is gewoon heel erg groot.

Afgelopen zondag was het de eerste helft niet best van ons, Blerick was feller en strafte onze fouten af. Maar in de tweede helft lieten wij weer zien waarom wij bovenaan staan. We kwamen terug in de wedstrijd en begonnen deze ook te domineren met de 1-1 als gevolg. Gelet op de tweede helft had er misschien nog iets meer in gezeten maar was het gelijke spel uiteindelijk wel terecht. Ja… en dan is het afwachten wat Bruheze had gedaan. Je kunt wel voorstellen dat we uiteindelijk zeer tevreden waren  toen we hoorden dat ook Bruheze gelijk had gespeeld.”

Bruheze zwaarder programma maar waken voor de ‘kleintjes’
Met nog acht wedstrijden te gaan heeft Stiphout Vooruit momenteel een voorsprong van één punt op Bruheze, zes punten op Blerick en zeven punten op HVV Helmond. De strijd is in principe ook nog helemaal open zij het niet dat Stiphout Vooruit op papier misschien wel het meest gunstige programma heeft.

Zo heeft Stiphout Vooruit Blerick en HVV Helmond reeds twee keer gehad. Bruheze daarentegen, dat op 28 april op eigen veld zal aantreden tegen Stiphout Vooruit, moet nog op bezoek bij Blerick en bij HVV Helmond. In de laatste wedstrijd van het seizoen moet het ook nog op bezoek bij de nummer vijf Sparta’18. Daarbij lijkt Bruheze momenteel misschien ook wel in een iets mindere fase te zitten. Zo verloor het bijna een maand geleden bij laagvlieger Hegelsom, kwam het dus bij de nummer zeven FCV Venlo niet verder dan een 1-1 gelijkspel en wist het tegen de huidige nummer tien SV United met de grootste moeite te winnen (1-0).

Jorn: “De strijd om het kampioenschap gaat waarschijnlijk tussen ons en Bruheze. Het verschil met zowel Blerick als HVV Helmond is niet heel groot maar ik denk dat ze dat niet meer goed kunnen maken. Gezien het programma kan er nog veel gebeuren maar ik denk dat de druk momenteel vooral bij Bruheze ligt. Zeker met wedstrijden zoals tegen HVV en Blerick. Maar we moeten in ieder geval niet denken dat wij er al zijn. Voor ons worden het eveneens lastige wedstrijden, ook tegen de ‘kleintjes’ die ook haar punten nodig hebben in strijd tegen degradatie.”

Historische promotie en records verbreken
Mocht Stiphout Vooruit inderdaad de titel in de wacht slepen dan schrijft het in ieder geval opnieuw historie. De eerste periodetitel ooit in de 3e Klasse is namelijk al een feit, sterker nog de eerste twee periodetitels. Daarnaast kan het ook nog enkele records verbreken.

Een kampioenschap zou betekenen dat het voor het eerste in haar clubbestaan zou promoveren naar de 2e Klasse. Verder zou het ook het record minste aantal tegendoelpunten in een seizoen kunnen verbreken. Stiphout Vooruit heeft momenteel slechts zeven doelpunten tegen in achttien wedstrijden. Stiphout Vooruit is hiermee de minste gepasseerde ploeg van Zuid I en Zuid II (Avesteyn 8 doelpunten in 16 wedstrijden, Tholense Boys 9 doelpunten in 16 wedstrijden)

In het seizoen 2010-2011, het beste seizoen tot nu toe, kreeg Stiphout Vooruit slechts zestien doelpunten tegen in tweeëntwintig wedstrijden. Destijds had al zeven doelpunten tegen na negen wedstrijden en elf na elf wedstrijden.

Ook het aantal minste verliespunten in één seizoen zou men kunnen verbreken. In het seizoen 2010-2011, waarin het kampioen werd in de 4e Klasse, verloren de tricolores slechts twee keer en speelde het zes keer gelijk. In totaal dus achttien verliespunten. Momenteel staat Stiphout Vooruit op elf verliespunten met dus nog acht wedstrijden te gaan.

Verder kan het team van Bertran Kreekels ook nog het aantal overwinningen in één seizoen verbeteren en de beste thuisresultaten. Het hoogste aantal overwinningen in één seizoen staat momenteel op 19. Op eigen veld wist Stiphout Vooruit, in ieder geval in de eenentwintigste eeuw, nooit ongeslagen te blijven. Zo verloor het in haar beste seizoen ooit, 2010-2011, op eigen veld eenmaal (Vorstenbossche Boys 0-2) en speelde het eenmaal gelijk (Venhorst 0-0).  

Leuke statistieken maar het belangrijkste is natuurlijk die titel, de promotie naar de 2e Klasse. Jorn: “Inderdaad, het zou in ieder geval een hele mooie beloning zijn voor het mooie jaar dat we draaien. En weet je… mochten wij inderdaad promoveren dan denk ik dat wij, mits wij de groep bij elkaar kunnen houden, niet zouden misstaan in de 2e Klasse. Kijk maar eens hoe kampioen Handel het doet in de 2e Klasse.”

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Ard van Dalen
22 maart 11:50
Mooi stuk, ik ben trots dat ik bij veel spelers mijn bijdrage in hun opleiding mogen geven
Mark Relou
21 maart 22:10
Mooi stuk Peter! Trots op onze club.