Joran Vermeulen (De Valk): “Voor het derde opeenvolgende jaar topscorer worden”

Deelacties:

Ben je op zoek naar doelpunten; dan heb je Joran Vermeulen nodig! De momenteel 23-jarige aanvaller van De Valk scoort overal en altijd. Joran maakte furore in België, werd o.a. als speler van VVV/Helmond Sport topscorer van de Eredivisie en lijkt nu voor de derde opeenvolgende keer topscorer te worden van de 2e Klasse.

(Door Peter Bussers) Prachtige persoonlijke hoogtepunten natuurlijk, maar dat weegt niet op tegen een kampioenschap. Een eerste kampioenschap dat hij mogelijk dit jaar kan gaan behalen met De Valk. De geelzwarten staan momenteel vier punten voor op concurrent Oirschot Vooruit dat wel een wedstrijd minder heeft gespeeld.

Voetbalfamilie
De familie Vermeulen staat in de regio bekend als een echte voetbalfamilie. Vader Huub was een zeer talentvolle voetballer en speelde zijn gehele jeugdopleiding bij FC Eindhoven. Later was hij nog speler van SV Budel en FC Cranendonck. Bij laatstgenoemde ploeg beleefde de inmiddels 54-jarige vervolgens ook zijn vuurdoop als coach. Dag in, dag uit was het voetbal wat de klok sloeg. Huub ademde voetbal en was na FC Cranendonck nog werkzaam bij SV Budel, Heeze, Braakhuizen, De Valk, WODAN, Bladella en Unitas’59. Gedurende de periode bij Heeze en Braakhuizen verrichtte hij  eveneens nog werkzaamheden voor FC Eindhoven en werd hij later ook nog scout van PSV.

Het talent zit in de familie
Dat zijn zoons, Dion en Joran, ook met het voetbalvirus besmet zouden raken, was dan ook eigenlijk geen wonder. Joran: “Ik weet dat ik de hele dag het liefst aan het voetballen was, voor mij bestond er ook niets anders. Ik had geen andere hobby’s en had daar ook geen behoefte aan. Voetbal was en is nog steeds een belangrijk onderdeel binnen ons gezin met een vader die dus altijd gevoetbald heeft en vervolgens bij meerdere elftallen trainer is geweest. Ook mijn broer speelt het spel net als ik sinds wanneer we kunnen lopen.”

Vader Huub was dus een enorm talentvolle speler maar daar deden Dion en Joran beiden niet voor onder.  Zowel Dion als Joran gingen op hele jonge leeftijd onder voetbal en wel bij de club waar ze hedendaags ook voor uitkomen namelijk De Valk.

Beiden wisten indruk te maken en stonden al vrij snel in de belangstelling. Zo genoot Joran, die bij De Valk al snel werd doorgeschoven naar een hogere leeftijdscategorie,  reeds op achtjarige leeftijd interesse van PSV en later van FC Eindhoven.  De stage bij PSV liep jammer genoeg op niets uit maar FC Eindhoven zag wel iets in de jonge aanvaller. Joran: “Een droom natuurlijk. Ik weet nog dat ik via een brief op de hoogte werd gebracht van de belangstelling. Ik mocht op stage komen en kreeg al heel snel te horen dat ik bij FC Eindhoven mocht komen voetballen. Hier was ik natuurlijk erg blij mee omdat ik niks liever wilde dan zo veel mogelijk op het voetbalveld staan.”

Financiële problemen zorgen voor overgang naar België
Het voetbalveld werd zijn thuis. Joran speelde niet meer in het geel-zwart maar in het blauw wit van BVO FC Eindhoven. Waar vele jongeren alleen maar van durven te dromen werd voor Joran werkelijkheid. Er ging een wereld voor hem open. Hij mocht met zijn FC Eindhoven o.a. tegen het grote Ajax spelen. Nee niet op playstation maar ‘gewoon’ op de Aalsterweg. Maar er was veel meer. Zo speelde hij met FC Eindhoven ook regelmatig toernooitjes. Niet alleen in Nederland maar ook in Oostenrijk en Engeland. Een absolute happening en iets om nooit meer te vergeten.

Joran zou in totaal drie jaar spelen voor FC Eindhoven waarna er een einde kwam aan het prachtige avontuur. De FCE Academy was namelijk noodgedwongen te stoppen met het opleiden van talentvolle spelers vanwege financiële problemen. De twee jaar oudere Dion speelde op dat moment voor het Belgische Lommel en juist dat bood weer perspectief voor Joran. “Je baalt op dat moment natuurlijk dat het allemaal ophield bij FC Eindhoven. Maar gelukkig speelde mijn broer toentertijd inderdaad bij Lommel. Zo ben ik ook in contact gekomen met Lommel en hierdoor was alles ook wat makkelijker te regelen, ook qua vervoer. Nogmaals, natuurlijk was het jammer dat het stopte bij FC Eindhoven, maar het bracht mij wel iets nieuws. Iets onvergetelijks. Ik heb in totaal twee jaar gespeeld voor Lommel, voor de u13 en u 14. Ik heb die periode als iets aparts maar ook als iets moois ervaren.

Wat mij altijd erg is bijgebleven is, is de manier hoe het voetbal leefde daar in België. Hierin zijn de supporters en ouders vaak nog veel fanatieker. Ook waren er destijds nog sportcomplexen waar je een emmer water over je hoofd moest gooien om te douchen. Het was een unieke ervaring met als hoogtepunt dat ik de honderd doelpunten in twee seizoenen wist aan te tikken.”

Topscorer van VVV/Helmond Sport en de Eredivisie
Na twee jaar kwam er ook een voorlopig einde aan zijn tijd bij Lommel. Joran had namelijk, middels zijn honderd doelpunten, zoveel indruk weten te maken in België waardoor er weer belangstelling kwam vanuit Nederland. Joran en zijn broer Dion kregen beiden de kans  om bij de toenmalige jeugdopleiding van VVV/Helmond Sport te gaan spelen. De keuze was dan ook niet moeilijk. Joran: “Klopt, dit was voor ons een unieke kans, niet alleen om in de Eredivisie te mogen voetballen maar ook om voetballend nog beter te kunnen worden.”

Joran ontwikkelde zich ook uitstekend en beleefde zijn misschien wel sterkste periode bij de Eredivisionist. De jonge aanvaller had er in de twee voorgaande seizoenen in België dus al honderd in liggen en ging bij VVV/Helmond Sport vrolijk door met scoren. Sterker nog; Joran mocht zich aan het einde van het seizoen topscorer noemen van de Eredivisie. Joran: “Als we het over dromen hebben is dat er ook één. Het spelen in de Eredivisie was natuurlijk al een ding op zich. We speelden toentertijd onze wedstrijden in het VVV-stadion wat natuurlijk ook een belevenis was. Ja en dan mag je wederom spelen tegen ploegen als Ajax en PSV, en kom je spelers tegen als Justin Kluivert en Sven Botman. En dan ook nog topscorer worden waardoor ik een nog groter hoogtepunt mocht gaan beleven. Ik kreeg namelijk een uitnodiging voor het Nederlands elftal onder 15 jaar. Dat ik het daar uiteindelijk net niet heb gered is natuurlijk jammer maar dan nog; het is iets wat ze mij nooit meer af gaan nemen. Verder mocht ik ook weer een stage bij PSV afwerken maar jammer genoeg werd ik weer niet aangenomen.”

In het tweede jaar bij VVV/Helmond Sport, bij de onder 17, werden de wedstrijden afgewerkt in het stadion van Helmond Sport. De toekomst leek er allemaal zo mooi uit te zien maar opnieuw kwam er een noodgedwongen einde aan het avontuur deze keer bij VVV/Helmond Sport en opnieuw vanwege financiële problemen bij de club.

Terugkeer bij FC Eindhoven en debuut in de Eerste Divisie
Dion keerde daarop terug bij De Valk maar voor Joran was het sprookje nog niet ten einde. Sterker nog; Joran zou enkele jaren later zijn debuut maken in het eerste elftal van Eerstedivisionist FC Eindhoven.

Joran begon nog bij de onder 17 van FC Eindhoven. Vanwege de herstart van de FCE Academy begon het team nog op een betrekkelijk laag niveau en wist het eigenlijk logischerwijs ook direct het kampioenschap te pakken. Ondanks de weinig tegenstand wist Joran zich op een bepaalde manier toch te onderscheiden en mocht hij ook regelmatig meetrainen met het eerste elftal. Ook kwam hij destijds wel in aanmerking voor het Nederlands zaalvoetbalteam onder 17 en speelde hij in Portugal met dat team interlands tegen het thuisland, Spanje en Italië.


Het jaar daarop, het seizoen 2017-2018, werd de toen 17-jarige aanvaller definitief aan de selectie toegevoegd. Joran: “Dit was voor mij natuurlijk een erg mooi moment en voelde ook als een beloning voor het harde werken.” Ja… en dan is het wachten op de eerste kans, op de eerste speelminuten of basisplaats. Deze kwam er in speelronde 36, de derde wedstrijd voor het einde van het seizoen. FC Eindhoven stond op dat moment op een zestiende plaats in de Eerste Divisie. Tegenstander toen was het teleurstellend presterende Go Ahead Eagles. Het team uit Deventer stond, voor ruim 5000 toeschouwers, met de rust nog met 1-0 voor. In de tweede helft stelde de Eindhovenaren, met een Branco van den Boomen binnen de gelederen,  echter orde op zaken. Na 56 minuten stond FC Eindhoven met 1-3 voor door o.a. twee doelpunten van Mart Lieder. Twee minuten voor tijd was daar dan het moment voor Joran Vermeulen. Hij mocht invallen voor Elton Kabangu.

Geen goede band met de trainer, vertrek bij FC Eindhoven
Het begin was gemaakt zou je zeggen maar het vervolg kwam er echter niet. Joran zou in totaal nog maar een tiental minuten speeltijd krijgen onder trainer David Nascimento. In het seizoen 2018-2019 mocht Joran in speelronde 14 ongeveer vijf minuten voor tijd invallen in het gewonnen uitduel met FC Dordrecht (0-3 voor ruim 3000 toeschouwers). In de voorlaatste speelronde, thuis tegen Jong AZ (0-1 voor 1700 toeschouwers), kreeg hij ruim drie minuten speeltijd toebedeeld. Jong AZ trad toen overigens aan met een Tijjani Reijnders en een Peer Koopmeiners.

Een teleurstelling! Joran: “Ja dat kun je wel zeggen. Bij FC Eindhoven had ik destijds gewoon geen goede band met de hoofdtrainer. Hierin had ik het gevoel dat ik meer minuten kon maken dan dat ik op dat moment kreeg. Behalve mijn debuut in de Eerste Divisie en het mogen samen spelen met Branco van den Boomen, leverde mij het weinig hoogtepunten op. Het was het net niet allemaal en daarnaast had ik ook nog regelmatig te maken met hamstringblessures.”

Opnieuw teleurstelling, deze keer bij Lommel
Joran vertrok bij FC Eindhoven en keerde in het seizoen 2019-2020 terug bij het Belgische Lommel, dat destijds uitkwam in de Eerste Klasse B (tweede niveau in België). Joran: “Lommel was direct enthousiast over mij en voor mij was  de beslissing dan ook niet moeilijk, zeker gelet op mijn eerdere periode bij Lommel.”

Joran begon nog hoopvol aan het seizoen, maar opnieuw liep het zoals bij FC Eindhoven uit op een teleurstelling. De toen 19-jarige aanvaller kwam niet verder dan het tweede team. Joran: “Mijn tweede periode in Lommel bleek uiteindelijk niet zoals ik het in mijn eerste periode had ervaren. Hierdoor had ik het al snel gezien en wilde ik graag weg. Ik miste op dat moment echt het plezier in het spelletje en heb toen de keuze gemaakt om lager te gaan voetballen. Gemakkelijk was die keuze echter niet. Op het moment dat ik besloot om terug te keren bij De Valk vond ik het namelijk wel erg lastig dat ik het niet heb gered in het betaalde voetbal. Maar dat was toen. Nu zoveel jaren later ben ik heel erg trots dat ik mijn debuut in het betaald voetbal heb mogen maken. Ook heb ik door het voetbal hele mooie ervaringen op gedaan en veel leuke mensen leren kennen.”

De juiste keuze en het plezier terug
In de winterstop van het seizoen 2019-2020 keerde Joran terug op het oude nest, bij de club waar het allemaal begon voor hem: De Valk. De geel-zwarten waren in het voorgaande jaar gedegradeerd uit de 1e Klasse en kwamen dus voor het eerst sinds het seizoen 2008-2009 uit in de 2e Klasse. Een voor De Valk begrippen misschien wel te laag niveau daar het vanaf 2010 zelfs vier jaar uitkwam op Hoofdklasse niveau.


De Valk was het seizoen ook niet bijster goed begonnen in die 2e Klasse met ‘slechts’ vijftien punten uit dertien wedstrijden. De Valk bezette bij de winterstop een gedeelde achtste plaats ,was zeker nog niet zorgenvrij en was ook al uitgeschakeld voor de beker. De komst van Joran zou dan ook een kwaliteitsimpuls moeten gaan geven aan de selectie van De Valk. Joran begon in ieder geval ijzersterk. In zijn eerste (oefen)duel met de middenmoter van de 3e Klasse C RKSVO (8-2 winst) wist de goaltjesdief driemaal te scoren. Joran voelde zich weer happy!

Joran: “Achteraf bleek de stap terug naar De Valk ook precies de juiste stap voor mij te zijn op dat moment. Ik kreeg al snel echt het plezier terug in het spel. Hierin speelde ik ook meteen met gasten die ik ook buiten het veld zie. Ik zie De Valk verder ook als een warme vereniging waarin je met iedereen een praatje kunt maken en waar iedereen het beste met elkaar voor heeft. Ook worden de jongens van buitenaf altijd goed opgevangen waardoor die zich snel thuis kunnen voelen. Dit alles zorgde er voor dat ik mij thuis voelde, ik weer plezier kreeg en uiteindelijk ook weer ging presteren.”

De uitslagen na de winterstop werden ook beter voor De Valk. Of dit met de komst van Joran had te maken valt moeilijk te zeggen maar het feit was wel dat De Valk tien punten wist te pakken uit vijf wedstrijden. Zo won het de derby tegen Valkenswaard, wist het subtopper RKVVO te verslaan en bezorgde het de nummer drie Mierlo Hout haar tweede thuisnederlaag van het seizoen. Doelpuntenmaker/matchwinnaar van dat duel was Joran Vermeulen.

Corona
De Valk had zich door de goede resultaten opgewerkt op de ranglijst en bezette een zesde plaats. Jammer genoeg werd daarna de competitie stilgelegd vanwege de corona. Ook het daaropvolgende seizoen was de corona de spelbreker en werd de competitie reeds begin oktober afgebroken. Joran: “Ik had na een moeilijke periode bij zowel FC Eindhoven en Lommel mijn plezier dus terug gevonden. Lekker weer tegen het balletje kunnen trappen, minuten kunnen maken. Ja en toen kwam ineens die coronaperiode. Zoals voor iedereen was dit voor mij ook een lastige periode. Het trainen en spelen van wedstrijden wordt als iets vanzelfsprekends gezien. Op het moment dat je dat niet meer kunt doen dan besef je pas hoe erg je het mist.”

Topscorer van de 2e Klasse
Tot vreugde van iedereen en alles werd na bijna een jaar het voetbal weer hervat. Eindelijk weer die wei in en de geur van het vers gemaaide gras tegemoet. De bal kon en mocht weer gaan rollen. Joran zelf had dus lastige jaren achter de rug, maar eindelijk mocht ook hij weer. Na lange tijd weer de negentig minuten vol kunnen maken, in een eerste elftal en op zoek naar iets waar hij altijd zo goed in was; namelijk doelpunten maken.

Het seizoen 2021-2022 was nog zeker niet het jaar van De Valk maar wel het jaar van goalgetter Joran Vermeulen. De Valk eindigde in dat seizoen, waarin Marvilde kampioen werd en buurman Valkenswaard tiende, op zevende plaats. De Valk scoorde 49 keer en kreeg er 41 tegen. Joran was verantwoordelijk voor bijna de helft van de totale productie van De Valk met tweeëntwintig doelpunten. Zo scoorde de toen 21-jarige aanvaller o.a. vier van de in totaal vijf doelpunten tegen Valkenswaard en stond hij met nog één duel te gaan met twintig doelpunten op de eerste plaats van de topscorerslijst. In het laatste (thuis)duel tegen Oirschot Vooruit (2-1) nam Joran vervolgens beide treffers voor zijn rekening. De concurrent om die topscorerstitel Youri van Brussel van NWC, scoorde echter drie keer in het uitduel tegen Valkenswaard waardoor beide op de eerste plaats eindigde.

Een gedeelde eerste plaats dus maar vorig seizoen was die titel dan toch echt wel voor Joran. Joran kwam deze keer tot drieëntwintig doelpunten en bleef zodoende ‘concurrent’ Bram van Straten van Oirschot Vooruit maar liefst tien doelpunten voor. Ook De Valk zelf draaide een prima seizoen en zette de beste prestatie neer sinds het seizoen 2012-2013 waarin het kampioen werd in de 1e Klasse. De Valk werd uiteindelijk vierde, verloor slechts drie wedstrijden, maar wist zich desondanks niet te plaatsen voor de nacompetitie. Joran: “Wat betreft vorig seizoen wil ik allereerst even kwijt dat Valkenswaard ook gewoon de terechte kampioen was door de knappe reeks die zij hebben weten neer te zetten. Echter was het inderdaad wel teleurstellend dat we desondanks de vele punten die we hadden behaald niet eens een plek in de nacompetitie wisten te bemachtigen. Ik denk dat als we de nacompetitie hadden bereikt we een goede kans hadden gemaakt om dit seizoen in de eerste klasse uit te komen.”

Kampioenschap en topscorer worden
De doelstelling voor dit seizoen was dan ook al snel duidelijk bij het team uit Valkenswaard. Joran: “Onze doelstelling was bij het begin van het seizoen inderdaad snel duidelijk en dat is het kampioenschap in de tweede klasse. Dit hebben we vanaf het begin af aan uitgesproken. Daarnaast heb ik zelf overigens ook nog een persoonlijke doelstelling en dat is om ook dit seizoen voor de derde achtereenvolgende keer topscorer te worden van de tweede klasse.”

Beide doelstellingen zouden ook zomaar kunnen worden behaald dit seizoen. Oirschot Vooruit was lange tijd de koploper in de 2e Klasse D en kwam ook sterk uit de startblokken in de tweede seizoenshelft. Zo won het bij De Valk en versloeg het op eigen veld FC Eindhoven/av met 5-1.  Vanaf midden februari werden de resultaten echter minder bij Oirschot Vooruit en verloor het bij, het eveneens uitstekend presterende, Reusel Sport en degradatiekandidaat Hilvaria. Ook kwam het bij NWC niet verder dan een gelijkspel.

De Valk daarentegen presteerde, na de verloren wedstrijd tegen Oirschot Vooruit, uitstekend en wist dus optimaal te profiteren. De Valk, met een veel scorende Joran (inmiddels op 19 doelpunten),  won vijf wedstrijden op rij en passeerde het team uit Oirschot Vooruit. Voor afgelopen zondag bedroeg het verschil tussen beide ploegen dan ook al zeven punten, al had De Valk wel een duel meer gespeeld. Voor velen leek de titelstrijd dan ook al beslist maar het tegendeel is waar.

De Valk ging afgelopen zondag namelijk onderuit bij de nummer drie Reusel Sport terwijl Oirschot Vooruit met groots gemak wist te winnen van Bladella. Het verschil bedraagt nu dus nog wel vier punten maar Oirschot Vooruit heeft wel een wedstrijd minder gespeeld. De nummer drie Reusel Sport volgt op acht punten achterstand. De eerstvolgende wedstrijd moet De Valk op bezoek bij het lastige Geldrop terwijl Oirschot Vooruit afreist naar Heeze om daar te gaan spelen tegen de plaatselijke RKSV, dat haar laatste drie wedstrijden wist te winnen en momenteel vijfde staat. Volop spanning dus.

Joran: “Het is inderdaad weer spannend geworden. Reusel doet het goed maar de strijd gaat dit jaar denk ik inderdaad tussen ons en Oirschot Vooruit. Hierin hebben we thuis ook terecht verloren van een sterk Oirschot vooruit. Echter hebben wij op dit moment nog alles in eigen hand met 4 punten voorsprong. Het is hierin zaak om wekelijks ons niveau te halen en scherp te blijven en dan heb ik er alle vertrouwen in dat wij het kampioenschap gaan pakken. Met dit team kunnen wij trouwens ook zeker mee op 1e klasse niveau. Het team blijft ook grotendeels intact voor het komende seizoen. Mijn toekomst ligt voorlopig ook zeker bij De Valk. Ik heb weliswaar al wel interesse gehad van clubs uit Nederland en België, wat natuurlijk een compliment naar mij toe is, maar voor nu zit ik goed op mijn plek.”

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Anoniem
30 maart 9:07
Maar de beweeglijkheid heeft Joran, van zijn moeder!
Bladella fan
29 maart 19:43
Joran je wel iets weg van je vader huub doe hem maar de groeten
Supporter Heeze
29 maart 16:18
Mooi artikel Joran en je bewijst al een paar jaar dat je een goede spits bent. De Valk wordt kampioen heeft de beste voetballers en is rijp voor de top 3 in de 1e klasse. Succes verder
Geel Zwart DNA
29 maart 15:05
Prachtig mooi verhaal over Joran. Ik ben blij dat hij terug is op het Valkennest. Hopelijk wordt hij dit seizoen met De Valk kampioen. Het is hem van harte gegund. Hoop dat hij nog vele jaren op de Leenderweg zal blijven voetballen.
Ave fan
29 maart 14:05
Weer een mooi diepgaand artikel. Gr. Peter Bussers fanclub
Duitsland
29 maart 13:29
Dit is een geweldenaar. Staat altijd op de goede plek voor het doel. Je ziet hem soms de hele wedstrijd niet maar dan ineens is hij er en maakt doelpunten als warme broodjes. Van wat ik hoor is het ook een gezellige gozer die zijn steentje bijdraagt aan het behalen van de omzet in de kantine. Ga zo door topper!
De Valk
29 maart 12:50
Mooi dit, leuk stukje van een TOP spits. En mooi dat het team volgend seizoen bij elkaar blijft.
Brian
29 maart 11:38
Mooi verhaal. Hij maakt ze kampioen!!!
Valk Supporter
29 maart 11:37
Joran, een top speler en super persoon!
Piettie
29 maart 8:50
Mooi verhaal weer Peter en leuk om te lezen dat Joran weer plezier in het voetballen heeft gekregen bij de Valk, dat sowieso in de 1e klasse thuis hoort met dit team, als schwalbekoning Gidi ook zijn best doet, moet het goed komen dit jaar, succes mannen,