Jeugdopleiding RKSV Nuenen begint vruchten af te werpen

Deelacties:

Uit de voetbalkrant van februari 2022. 
Al diverse jaren spelen de jeugdselectie-elftallen van RKSV Nuenen op hoog niveau. ‘Minimaal divisie’, is het devies, niet in de laatste plaats om de mogelijke doorstroming naar het eerste elftal zo goed mogelijk te laten verlopen. Vandaar dat ook bewust is gekozen voor het opzetten van een O23, waarin de talenten kunnen ‘rijpen’.

Door Willem-Jan Schampers
“Die jonge gasten spelen nu tegen teams als Kozakken Boys, Dongen, AWC en Blauw Geel’38”, vertelt John Heijster, sinds eind 2020 Hoofd Opleidingen van RKSV Nuenen. “En ook op dat niveau draaien we heel goed mee. Voor de ontwikkeling van onze jeugdige talenten is dit natuurlijk uitstekend. Als ze straks hun debuut maken in het eerste elftal, is de stap veel minder groot. Onze huidige hoofdtrainer heeft dus de beschikking over waardige vervangers, mocht het nodig zijn om jongens door te schuiven. Kijk, mocht een speler uit JO19-1 er al klaar voor zijn, kan dat natuurlijk ook, maar via deze ‘tussenstap’ is de kans op slagen ons inziens nóg groter.”

Het streven is om in het eerste elftal zoveel mogelijk eigen jongens op te stellen. Heijster: “Spelers die hier een opleiding hebben genoten en bekend zijn met de sfeer en mentaliteit binnen de club. Het klinkt misschien wat sentimenteel, maar we willen jongens, die er trots op zijn om de groenwitte kleuren te mogen dragen. Geen voorbijgangers, die binnen enkele jaren weer zijn vertrokken.” Heijster, oud-profspeler van onder meer Helmond Sport, richt zich vooral op de selectie-elftallen bij de jeugd, alsmede het eerste mannenelftal, JO23-1, het eerste en tweede vrouwenteam en MO17-1. “Ik leg hierbij nadrukkelijker de verbinding met de recreatieve elftallen, zodat de hele vereniging gebruik kan maken van de kennis en kunde van de Technische Commissie.”

In zijn taakomschrijving is te lezen dat Heijster leiding geeft aan de TC en verantwoordelijk is voor het selectiebeleid, maar ook voort het doorontwikkelen van het reeds in gang gezette opleidingsplan en het bewaken van training- en speelwijze. “En dat allemaal met het doel om nóg meer Nuenense jongens én meisjes nóg beter te leren voetballen. Want vergeet onze vrouwen niet, die ook gewoon op hoog niveau spelen. Overigens doe ik dit alles niet alleen. Samen met Theo Hermens, Manager Voetbalzaken en voorzitter van de TC, heb ik het afgelopen jaar de organisatiestructuur van de Technische Commissie verder vorm gegeven.”

Welkom
De aantrekkingskracht van Nuenen ligt voornamelijk aan de oostkant van Eindhoven, erkent Heijster. “Jongens van clubs als Tongelre of Woenselse Boys, die het op een hoger niveau willen proberen, melden zich bij ons aan. Iedereen is welkom, maar dit wil niet zeggen dat je ook meteen in aanmerking komt voor een selectieteam. Het mag sowieso niet ten koste gaan van onze eigen spelers en iemand moet zich eerst maar eens bewijzen. Wie talentvol is en de juiste mentaliteit en inzet laat zien, krijgt bij Nuenen echt wel een kans. Het is echter geen vanzelfsprekendheid. Zoals we ook geen spelers meer halen. Zeker niet bij andere amateurverenigingen.”

Het eerste elftal speelt al jaren in de hoofdklasse en met dit niveau is iedereen zeer tevreden, zo blijkt uit de woorden van Hermens. “Als je met eigen jongens speelt, dan is hoofdklasse echt een heel behoorlijk niveau. Kijk, als we een keer meedoen voor promotie, is dat leuk, maar in de hoofdklasse (nu 4e divisie genaamd) blijven, is eigenlijk wel het doel. En we moeten niet vergeten dat we twee seizoenen geleden ook zomaar hadden kunnen degraderen. Toen heeft corona ons eigenlijk ‘gered’. Er staat nu echter een hechte groep, waarmee we goed kunnen meedoen in de hoofdklasse.”

‘Met eigen jongens in de hoofdklasse (4e Divisie) blijven is ons doel’

Werving
Om gezond te blijven en ook in de toekomst te kunnen putten uit een arsenaal van talentvolle spelers, is het volgens Hermens noodzakelijk dat er van onderuit spelertjes en speelstertjes bij blijvenkomen. Vandaar ons project ‘Sport & Spel’, dat we draaien met een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Het loopt fantastisch. We zijn van pakweg 35 naar ruim zeventig kinderen gegaan. Die hebben we gewoon nodig voor de toekomst van de club. Het is nu eenmaal zo dat het makkelijker kiezen is uit een grote groep spelers, dan uit een kleine. De kans dat er een aantal talenten tussen zit, is dan veel reëler. En iedereen moet de mogelijkheid krijgen om te worden uitgekozen.”

In samenwerking met Voetbalschool Total Control, onder leiding van Nyron Wau (ex-PSV, Helmond Sport en FC Den Bosch, red.) kunnen spelers en speelsters van Nuenen ook deelnemen aan meer individuele trainingen. “Het doel van de voetbalschool is jongeren – door extra voetbal- of keeperstrainingen op ons sportpark – individueel te ontwikkelen, om zo het niveau van onze jeugdelftallen te verhogen. Wij hebben al enkele jaren een prima verstandhouding met de voetbalschool, die ook vestigingen heeft in Eindhoven, Mierlo én Hongarije.”

Op zoek…
En dan is er nog de scouting, die binnen de eigen vereniging op zoek is naar jongens in de recreatieve teams, die (toch) de kwaliteiten blijken te hebben om door te stromen naar een selectieteam. “Daarbij moet je rekening houden met allerlei factoren”, zegt Hermens. “Het kan een speler zijn die graag bij zijn vriendjes speelt of pas net lid is. Maar het komt ook voor dat een (te) fanatieke trainer hem graag voor zijn eigen team wil behouden. Dan moet je met zo’n jongen, met zijn ouders – en de trainer – gaan praten. Uiteindelijk moet de speler natuurlijk zelf willen.”

In tegenstelling tot de lokale functie bij de jongens, heeft de club bij de vrouwen en meisjes een regionale functie. Talenten uit de regio spelen in MO17-1 (hoofdklasse). Vrouwen 1 en 2 spelen op landelijk niveau, respectievelijk in de hoofd- en eerste klasse. Daarnaast hebben we natuurlijk ook oog voor de recreatieve speelsters die binnen de club actief zijn.”

© 2022 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Eerlijk spelers ( ters ) werven
02 augustus 15:47
Onder het kopje geen spelers meer halen bij andere amateurverenigingen .... Daarom geven ze bij nuenen zichzelf een bepaalde status en proberen ze spelers (ters) te halen op een slinkse manier, die elke club onwaardig is. Zonder op de juiste manier contact te zoeken met desbetreffende clubs
Willem-Jan Schampers
27 juli 18:56
@Martin: artikel is uit de wintereditie van de AVE-Voetbalkrant. Toen heette het nog hoofdklasse… 😉
Evert
27 juli 17:48
Ik bedoel geen vergoedingen aan 1e elftalspelers!
Servo
27 juli 17:25
Ik heb er totaal geen probleem mee als een jeugdspeler er voor kiest om het op een hoger niveau te spelen en het dan probeert bij Nuenen Wel als ze worden gevraagd om te komen spelen bij Nuenen.
Servo
27 juli 17:20
Ik heb het over jeugdspelers. En ik heb het niet over voorheen.
Martin
27 juli 13:42
De HOOFDKLASSE heet vanaf het komende seizoen 2022-2023 4' DIVISIE
@ @SERVO
27 juli 12:56
Het is sowieso te gek voor woorden dat vergoedingen aan jeugdspelers gegeven worden om bij een club te spelen.
@servo
27 juli 12:07
Dat was voorheen het geval. Met het nieuwe beleid is dat niet meer aan de orde. Of spelers moeten zichzelf aanmelden. Er worden ook geen vergoedingen meer gegeven!
Servo
27 juli 11:30
Het is fijn voor Nuenen dat het zo goed gaat alleen jammer dat ze veel spelers benaderen van andere amateurclubs in de omgeving.
Klasse
27 juli 9:39
Heel goed Nuenen! Dit moet de standaard worden bij elke vereniging!