Jeroen van der Schoot na zeven seizoenen Braakhuizen: 'Ik ben nog steeds hongerig.'

Deelacties:

Jeroen van der Schoot zal komend seizoen voor het achtste jaar plaats nemen op de bank van Braakhuizen. Ondanks dat het op dit het moment onmogelijk is om te trainen en wedstrijden te voetballen, heeft de ervaren trainer zijn contract in Geldrop verlengd. “Ik ben nog steeds hongerig en heb er nog ontzettend veel plezier in.”

(Door Nick Dierkx)
Acht seizoenen op rij bij dezelfde club actief zijn op de Brabantse amateurvelden: Het is tegenwoordig voor weinig clubs en trainers meer weggelegd. Toch ziet Jeroen van der Schoot, hoofdtrainer van Braakhuizen, zijn prestatie niet als uniek. “Als ik eenmaal ergens mee bezig ben en ik het goed naar mijn zin heb, kan ik bij een club blijven hangen. Dat komt ook omdat ik mezelf steeds probeer te vernieuwen met bijvoorbeeld nieuwe oefenstof. Ik heb zeven jaar bij Helmondia gezeten en zes jaar bij HVV Helmond.”

Alleen bij Maarheeze bleef Van der Schoot maar één seizoen, al had dat een andere reden. “Ik ben daar maar één jaar geweest omdat Braakhuizen toen langskwam. Ik heb daar helaas mijn klus niet afgemaakt, wat jammer is want het was een leuke club. Maar, Braakhuizen ligt in mijn woonplaats en ik ken er veel mensen.”

En dus gaat Van der Schoot na de zomer op voor zijn achtste seizoen bij Braakhuizen, actief in de tweede klasse. Daar voetballen ze inmiddels al drie seizoenen, en dat is een knappe prestatie volgens de trainer. “Het is uniek dat wij het met Braakhuizen in de tweede klasse volhouden. Het is hard aanpoten. Het geheim is dat er een hele goeie lichting aankwam toen we promoveerden.” En die jonge lichting van toen is nu actief in het eerste elftal. “Ryan Maas is doorgestroomd naar het eerste, net als Niek Bekkering. Ook Oisin van Lier is direct ingestroomd en staat nu op zijn achttiende in het eerste. Dat is wel leuk natuurlijk. Maar toch is de spoeling eigenlijk net te dun om het in de tweede klasse vol te kunnen houden. Daarom zijn er wat jongens van buiten gekomen die echt in het team passen.”

Contractverlenging
De verlenging van het contract van Van der Schoot was zeker geen formaliteit. “Ik heb een paar voorwaarden aangekaart en het bestuur heeft ook wat dingen voorgelegd. We hebben er lang over gepraat.” De wrijving zat voornamelijk in het jeugdbeleid. Volgens Van der Schoot is het broodnodig om de bovenbouw van de jeugdafdeling naar een hoger niveau te tillen. “Er moeten daar echt meer mensen de kar gaan trekken om alles eruit te halen. Braakhuizen heeft zoveel mogelijkheden, maar door een niet maximale kaderbezetting laten we helaas mogelijkheden liggen. Dat is echt zonde, want we zijn een fantastische club die in de omgeving erg aanspreekt.”

Na veel overleggen hebben Van der Schoot en het bestuur van Braakhuizen besloten om de samenwerking te verlengen. “Ik heb in feite een contract voor onbepaalde tijd. Zolang als ik er zin in heb en Braakhuizen heeft nog zin om met mij verder te gaan, maakt het niet uit hoelang ik ergens al zit.”

Daarmee zijn er ook ideeën op tafel gekomen om het jeugdbeleid te gaan verbeteren. “We zijn daar de ideeën voor aan het uitwerken. We moeten goede mensen vinden die daarin wat kunnen betekenen. We moeten de jeugd wat te bieden hebben en de jeugd moet hier op een goed niveau willen en kunnen voetballen. We hoeven met de jeugd echt niet in de tweede of derde divisie te voetballen, maar eerste klasse of hoofdklasse met de bovenbouw is wel het streven.”

Door de jeugd op een hoger niveau te krijgen, moet de stap van de jeugd naar de selectie kleiner worden. “Ze krijgen nu ook al de kansen, maar ze moeten er hard voor werken en beseffen dat vanuit de jeugd naar de tweede klasse niet zo makkelijk is. In de jeugd hebben de betere voetballers, die in potentie het eerste kunnen halen, het veel te makkelijk op het huidige niveau.”

Ook de uitstroom naar bijvoorbeeld Geldrop en Nuenen kan verminderd worden als de jeugd van Braakhuizen op een hoger niveau acteert, al is Van der Schoot trots op de jongens die uiteindelijk bij Geldrop en Nuenen terechtkomen. “Zodra wij een paar goede voetballers hebben, zitten Nuenen en Geldrop daar bovenop. Zij acteren op een hoger niveau en kunnen betere randvoorwaarden aanbieden. De afgelopen twee, drie jaar zijn wij wel zes of zeven spelers aan hun verloren die een stapje hogerop willen. Wij zijn wat dat betreft een ideale springplank om je als speler verder te ontwikkelen. Dus vinden we het alleen maar leuk dat jongens de stap hoger kunnen of mogen maken. Als ze dat gewoon eerlijk en open spelen, moet je daar als Braakhuizen trots op zijn.

Van der Schoot staat te popelen om met zijn Braakhuizen weer aan de slag te gaan. “We hebben een hele fijne selectie dit jaar. In de jaren dat ik hier heb gezeten heeft het nog nooit zo goed geklikt als in dit jaar. Je mag het misschien niet meetellen, maar we hebben dit seizoen zeven punten gehaald uit de vier gespeelde wedstrijden. Dat heeft niet alleen met de kwaliteit te maken, maar ook met de onderlinge omgang van de jongens. Ook daarom heb ik er nog ontzettend veel plezier in.”

© 2021 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Dirk
15 februari 23:07
Topper!
Roland
15 februari 9:30
Fijne collega en tot volgend jaar!!
Servo
15 februari 8:45
Mooi interview! Helemaal mee eens dat de basis om door te groeien bij de jeugd is. Potentieel is dat mogelijk maar wel met de schouders er flink onder.