Is gokreclame in Belgiƫ straks echt verboden?

Het was al bekend dat Vincent van Quickenborne, vicepremier en minister van Justitie van België, een persoonlijke aversie heeft tegen online gokken. Dat maakte hij nogmaals duidelijk via een bericht op LinkedIn waarin hij aangaf dat er toestemming was van de Raad van State, Europa en de regering om tot een verbod te komen van reclame voor gokbedrijven.

Opmerkelijke uitspraak in gereguleerde markt
Van Quickenborne sprak in het bericht over ‘niet buigen voor de gokmaffia’. Dat is een opmerkelijke uitspraak, omdat het gaat over bedrijven die zich volledig houden aan de wet en onder toezicht staan van de Kansspelcommissie. De minister ging nog verder en vergeleek gokreclame met een verwoestende tsunami. Hij gaf aan dat 40% van de winst van gokbedrijven afkomstig is van mensen met gokproblemen. Het cijfer van 40% werd niet verder onderbouwd, maar klinkt extreem hoog indien dit wordt vergeleken met schattingen in andere landen. In Nederland gaat men bijvoorbeeld uit van minder dan 5% gokkers die geconfronteerd worden met problemen door het gokken.

Hoe zien de maatregelen tegen de gokreclame er in de praktijk uit?
Vanaf 1 juli 2023 is gokreclame verboden via tv, radio, bioscoop, tijdschriften of kranten, internet, sms, post of reclame in het straatbeeld. Daarmee wordt dus het grootste deel van de reclame aan banden gelegd. Vanaf 1 januari 2025 wordt ook iedere vorm van reclame voor het gokken verboden in sportstadions. Een uitzondering wordt tijdelijk gemaakt voor een klein logo op een sporttenue. Ook dit moet uiteindelijk verdwijnen in 2028. Vanaf dat jaar is iedere vorm van gokreclame taboe. De gevolgen zullen zich met name in het betaalde voetbal behoorlijk doen voelen. De Jupiler league wordt gesponsord door gokbedrijven en dat geldt ook voor de meeste teams die op het hoogste niveau spelen.

Nederland roept op tot matige van gokreclame tijdens WK
Ook in Nederland hoor je enkele geluiden omtrent gokreclames en het toepassen van verdere restricties voor het maken van reclame voor gokken. In Nederland is sinds 1 oktober 2021 de kansspelwetgeving veranderd en is het sindsdien mogelijk legaal bij vergunninghouders te online gokken.

Vooraf aan het WK 2022 voetbal toernooi werd door enkele politieke partijen nog flink gewaarschuwd en verzocht niet alle remmen los te gooien als kansspelaanbieders. Over de hele breedte werd dit vanuit de industrie goed gehonoreerd en was er weliswaar gokreclame tijdens het WK, maar geen overkill waarvoor gevreesd werd vanuit zowel industrie als de beleidmakers.

Opvallend tijdens het WK was ook dat vergelijkingssite Voetbalgokken.nl – met een voor Nederland beschikbaar legaal aanbod van bookmakers – een TV reclame rondom het evenement heeft ingekocht. De vergelijker richtte zich met een televisiereclame op alle WK specialisten van Nederland en wees op het veilige aanbod van legale bookmakers, in bezit van licentie vanuit de Kansspelautoriteit Nederland. Deze aanbieders zijn door een strenge procedure geweest en worden constant aan controles onderheven. Hiermee voorziet de toezichthouder voor een beschikbaar en veilig aanbod voor het plaatsen van WK weddenschappen.

Achtergrond van de maatregelen
De Belgische regering baseert zich bij deze maatregelen op een rapport uit 2017 van de Hoge Gezondheidsraad. Hierin werd een reclameverbod als effectieve preventieve maatregel tegen gokverslaving genoemd. De zorgen van de regering met betrekking tot gokproblemen zijn ook met name gericht op jongvolwassenen.

De leeftijd waarop wettelijk is toegestaan om te gokken zal om die reden worden verhoogd van 18 tot 21 jaar. Door deze combinatie van de diverse maatregelen hoopt de regering erop dat burgers alleen nog in aanraking komen met gokbedrijven indien ze er bewust naar op zoek gaan. Slechts de toekomst zal leren in hoeverre er een juiste keuze is gemaakt.

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Willy Durdin
21 februari 10:13
En wat met LOTTO ???