Valkenswaard doet zichzelf te kort in matig duel tegen Nuenen

De klok stond al op negentig minuten en bij de supporters van SV Valkenswaard groeide de hoop dat er drie punten aan het nog magere conto van de Bosuilen konden worden toegevoegd. De hoekschop vanaf rechts werd echter knap ingekopt door Nuenen-verdediger Tim Ketelaars en liet Valkenswaard achter in treurnis: 2-2. “Een beetje het verhaal van dit seizoen”, oordeelde Yannick Lacroix na afloop.

Door Willem-Jan Schampers

De jonge middenvelder van Valkenswaard, aanvoerder na het vroege uitvallen van Jordy Maes en een van de spelers die kon terugkijken op een zeer acceptabel optreden, baalde zichtbaar. “We mogen het eigenlijk niet meer afgeven. Na de 0-2 drongen zij wel aan en werden ze een stuk gevaarlijker. Maar die eerste tegentreffer is een weggevertje en bij de gelijkmaker staan we niet goed opgesteld. Bovendien hadden we daarvoor gewoon de 1-3 moeten binnenschieten. Dan is het over en sluiten. Heel erg zonde dat we zo de overwinning nog weggegeven.”

Tim Ketelaars kon wel leven met de analyse van Lacroix. “We hebben het punt zeker niet gestolen, want ik vond ons bij vlagen – zeker in de tweede helft – de betere ploeg. Maar als je met 0-2 achter komt, is het moeilijk om nog op gelijke hoogte te komen. We kregen niet echt veel kansen en moesten oppassen voor de snelle counters van Valkenswaard.” In de 81ste minuut had invaller Martin Puskás de beslissende 1-3 op zijn schoen, maar hij stuitte op een verdediger. Heel Valkenswaard schreeuwde om een strafschop vanwege hands, maar scheidsrechter Luuk Hendrix gaf geen krimp.”

Kalm
In de 12de minuut was de leidsman ook al resoluut geweest, toen hij een vermeende overtreding op Jordi van Meurs wegwuifde. In de vierde minuut na de rust kon Hendrix er echter niet omheen en legde hij de bal wél op de stip, toen Sem van Ham over de knie ging van een Nuenen-verdediger. Youri van Brussel bleef ijzig kalm vanaf elfmeter en liet doelman Remco Wilbers kansloos. Het betekende de 0-2, want aan het slot van de eerste helft was Lacroix met het hoofd doeltreffend, na een afgemeten hoekschop van Mike van Dooren.

Het was het slotakkoord van een zeer slechte eerste helft, waarin beide ploegen grossierden in het balverlies. Er werd weliswaar aanvallend gespeeld, maar van goed voetbal was nauwelijks sprake. Als schouwspel viel de wedstrijd dan ook ronduit tegen. Slechts enkele malen veerde het publiek op. Miro Ionnidis rukte in de 27ste minuut namens Valkenswaard mee op naar voren, maar kwam na  een een-twee met Van Dooren net te kort om Wilbers te verschalken.

Vervolgens schoot Tim Ketelaars in de 41ste minuut de bal van grote afstand op de lat boven Valkenswaard-doelman Youri Roulaux. En in blessuretijd waren eerst Sem van Ham en daarna Youri van Brussel en Pieter Maranus aan de andere kant dicht bij het openingsdoelpunt voor Valkenswaard. De hoekschop die volgde, leidde uiteindelijk de 0-1 van Lacroix in.

Aanvallende kwaliteit
De achterstand bij de rust noopte Nuenen-trainer Edwin Slagboom om wat meer risico te gaan nemen. Zeker nadat Valkenswaard vrijwel onmiddellijk na de rust op 0-2 kwam. Hij bracht met Saad Laazizi en Wael Nasser wat meer aanvallende kwaliteit in de ploeg en dit uiteindelijk ook resultaat. De bezoekers werden verder achteruit gedrongen en toen Maranus zich in de 58ste minuut te makkelijk liet aftroeven door Jasper van Oosterhout, zorgde Jorg van der Maat voor de aansluitingstreffer.

Valkenswaard schrok, maar herstelde zich snel. Drie minuten later was het bijna 1-3, toen Maranus, uit een hoekschop van Van Dooren, de bal op de lat kopte. Nuenen drong nu verder aan en Slagboom bracht nog drie verse krachten. Ook zijn collega Maurice Hendriks wisselde. Hij bracht Puskás voor Sem van Ham en in de slotfase ook nog de pas 18-jarige Ries Middelkoop voor Van Dooren. De overwinning leek over de streep te worden getrokken, maar in de absolute slotminuten knikte Ketelaars alsnog de 2-2 binnen.

OPSTELLINGEN:

Nuenen: 25. Remco Wilbers, 4. Max Verkuijl, 8. Borus Ploegmakers (9. Sem van den Broek), 13. Daan Velthuis (5. Janic Teunissen), 18. Berkay Taskent (11. Saad Laazizi), 28. Jorg van der Maat, 29. Jasper van Oosterhout (32. Wael Nasser), 30. Tim Ketelaars, 37. Dylano Adriana, 38. Geoff Zoethout (10. Glenn de Ronde), 40. Roy Kouwenberg.

SV Valkenswaard: 1. Youri Roulaux, 2. Chris Trouwborst, 3. Miro Ionnidis, 4. Jordy Maes (14. Pieter Maranus), 5. Rick Brom, 6. Joep Raaijmakers, 7. Sem van Ham (Martin Puskás), 8. Yannick Lacroix, 10. Mike van Dooren (16. Ries Middelkoop), 11. Jordi van Meurs, 17. Youri van Brussel.