Amateurscheidsrechters moeten beter begeleid worden om incidenten te voorkomen

Deelacties:

De KNVB moet ook in de spiegel kijken, als het om het toegenomen aantal incidenten op de amateurvelden gaat. Dat stellen bezorgde scheidsrechters in een interview in de De Volkskrant.

De scheidsrechters Jeroen van Rossem (61) en Haico Hellemons (35) zijn bezorgd over het niveau van de arbitrage in het amateurvoetbal. De KNVB zit met een tekort aan spelleiders, zodat de eisen te veel zijn gedaald in hun ogen. ‘Er zijn niet genoeg scheidsrechters met goede competenties’, aldus Van Rossem. ‘Maar als je daarvan iets zegt, klinkt al snel de roep dat we blij moeten zijn dat er een scheidsrechter is.’

In een hotel in Eindhoven somt het duo problemen op. Te weinig begeleiding vanuit de bond. Gebrekkige conditie bij arbiters door vrijblijvende fitheidstesten. Van Rossem: ‘Terwijl conditie het belangrijkst is, om het spel van dichtbij te volgen en acceptatie voor beslissingen te vergroten.’ Het fluiten vanuit de middencirkel komt te vaak voor, met alle gevolgen. Bij aanstellingen komt volgens hen vriendjespolitiek kijken en de spelregeltoetsen zijn fraudegevoelig. ‘Dat is tegenwoordig een digitale toets, die kandidaten klassikaal maken.’ Dan ook nog: gebrek aan transparantie. Te weinig kansen om te promoveren. Het vervangen van rapporteurs, met wie persoonlijk contact normaal was, door begeleiders die beoordelingen per computer afhandelen.

‘Veel van de wanordelijkheden op het veld ontstaan door scheidsrechters zelf. Bij het voetbal lijkt alles te kunnen’, stelt Van Rossem, de spreekbuis van de twee. ‘En dat terwijl het voetbal behoefte heeft aan goede managers op het veld, want de hele bevolking komt bij elkaar, van alle kleuren, uit alle standen. Om dat proces goed te laten verlopen, moet je investeren. Waarderen. Koesteren.’

Onvrede
De onvrede zit ze hoog. De Limburger Hellemons is onlangs gestopt met fluiten, uit frustratie, omdat hij het plezier in zijn hobby is kwijtgeraakt, en omdat hij ondanks goede beoordelingen te horen kreeg dat hij te oud was om hogerop te komen. Hij kreeg een koel briefje bij zijn afscheid. ‘Alles gaat via de computer.’ De Brabander Van Rossem fluit onder meer bij jeugd onder 19 van de betaalde clubs. Maar het afglijden van de arbitrage in zijn totaliteit gaat hem aan het hart.

De KNVB berichtte in september over het fors toegenomen aantal incidenten op de amateurvelden. Veel meer rode kaarten, opvallend meer gestaakte wedstrijden. Het seizoen 2023-2024 gaf een stijging van tien procent te zien in stakingen en zware tuchtzaken ten opzichte van een jaar eerder. De KNVB zet in op meer respect en sportiviteit en spreekt over maatschappelijke problemen als oorzaak van de verruwing. Kortere lontjes bij de bevolking, het naijlende effect van corona, het afnemen van onderling respect.

Ook besteedde de bond aandacht aan het grote tekort aan scheidsrechters in het amateurvoetbal, door een wervingsactie met een tekst op de rug van de arbiters in het betaald voetbal, gedurende een speciaal uitgeroepen week van de scheidsrechter: ‘word scheidsrechter’, stond op het shirt. Van Rossem: ‘In diezelfde week haalde trainer Peter Bosz van PSV verbaal uit naar scheidsrechter Makkelie, maar werd zijn schorsing in een tuchtzaak omgezet in een voorwaardelijke straf. Dat heeft toch niets meer te maken met een voorbeeldfunctie. Dat is toch geen milieu waarin jonge mensen zeggen: ja leuk, ik ga lekker wedstrijden fluiten. Het is eenrichtingsverkeer, terwijl we in een negatieve spiraal zitten.’

Strengere normen
Het zou goed zijn als de normen strenger waren, en als de goede scheidsrechters ook meer waardering krijgen. Dat ze bijvoorbeeld een nieuw tenue krijgen uit het budget van de KNVB, of dat ze meer kilometervergoeding ontvangen, om in elk geval uit de kosten te komen. De bondsscheidsrechter dient over meerdere tenues te beschikken, in afwijkende kleuren, hetgeen aardig in de kosten loopt. Of dat ze bijvoorbeeld een abonnement op een sportschool krijgen, om fit te blijven.

Van Rossem laat foto’s zien van armoedig geklede arbiters. ‘Een pastoor leidt de mis toch ook niet in een overall. Die draagt een net kazuifel. Voor sommige scheidsrechters zijn de kosten van hun hobby nauwelijks te dragen, terwijl je al met 1-0-voorstaat als de scheidsrechter een goede uitstraling heeft. Het is belangrijk dat de KNVB eens in de spiegel kijkt, om te ontdekken waarin de bond tekortschiet. Wij missen nadrukkelijk de zelfreflectie. Het huis van de KNVB is niet op orde.’

(Bron: De Volkskrant)

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Scheidsrechter
10 december 20:12
Ik sta 2x per week in de sportschool,ben 57 jaar en vond mijzelf best wel fit,ik ben het er mee eens dat de aanstellingen vaak vriendjespolitiek is,scheidsrechters die veel contact hebben met de aanstellers krijgen vaak de mooie affiches,mij maakt dat weinig uit want juist die scheidsrechters(veelal 60+)zijn vaak de oorzaak dat het uit de hand loopt,op 2e en 3e klas niveau moet je dat soort scheidsrechters niet willen hebben. Komend voorjaar is er de fitheidstest,ik kijk er naar uit echter er zal weinig mee gedaan worden,maar dit is juist een middel om het kaf van het koren te scheiden. De assistenten van de club moet je mee stoppen wat betreft buitenspel,ik heb in mijn lange loopbaan nog geen 5 assistenten meegemaakt die het eerlijk doen,ik ben makkelijk,als ik het zeker weet dan neem ik de beslissing en ga dan niet op de assistent af en dan overrule ik hem. En bij gezeik zijn het vaak de trainers die olie op het vuur gooien,maar die hebben weinig zelfreflectie. En toch blijf ik het leuk vinden,nog nooit een wedstrijd hoeven te staken en 99 van de 100xga ik tevreden het veld af….en dat houd mij fit.
Ex scheids
08 december 1:17
Vooral doorgaan alle schuld op de scheidsrechter te schuiven heb je straks niets meer over, geloven ze dat scheidsrechters na de wedstrijd ook wel lol hebben over die sukkels die vinden van zichzelf dat ze zo geweldig kunnen voetballen, mensen kijk allemaal eens in de spiegel voor je iemand afkraakt en zijn of haar hobby kapot maakt en met nadrukHOBBY!!
Supporter
06 december 21:10
De grensrechters van Bergeijk en Beerse Boys kunnen er ook wat van!
Berry
05 december 20:38
Hoofdklasse 19-1 al vele malen wedstrijden gehad met scheidsrechters van echt zeer hoge leeftijd die het niet meer kunnen bij benen. Dit geeft ook zoveel irritatie aan beide kanten wat het allemaal niet ten goede komt. We moeten blij zijn dat ze er zijn en eens kijken hoe we jonge gasten kunnen motiveren om wedstrijden te gaan fluiten.
En wat te denken van
05 december 18:27
De talloze onterechte beslissingen van scheidsrechters die ONTERECHT een TERECHT vlagsignaal negeren waardoor een buitenspelgoal onterecht wordt goedgekeurd. Ook dit gebeurt aan de lopende band!
@@martin
05 december 12:38
Hier denk ik dus precies het zelfde over
@Martin
05 december 11:54
Meestal is het zo dat een scheids de vlagger eerst 10x gelijk geeft en in de 85e min 1x niet. Dan heeft de vlagger al weer genoeg verdiend die middag (zo zal de vlagger dan denken). Een scheidsrechter is vaak ook te bang om de assistent te vaak te laten staan want dan is het hommeles op het sportpark en daar heeft de scheids ook geen zin in. Met club assistenten zal het nooit eerlijk gaan worden ben ik bang...
Martin
05 december 11:05
In onderstaande berichten lees ik van de bijdragers dat de club assistenten in veel gevallen de oorzaak zijn van problemen in wedstrijden mede in de hand gewerkt door oneerlijk gedrag bij de waarnemingen. Goede en duidelijke afspraken maken door scheidsrechters met de club assistenten kan in veel gevallen wel helpen hun gedrag eerlijker te doen zijn. Als de afspraken niet worden nagekomen door deze assistenten en de scheidsrechter constateert dit dan heeft hij mogelijkheden om dit gedrag een gunstige wending te geven. Een vermaning of verwijdering bij oneerlijk gedrag zijn de oplossingen die de scheidsrechter van dienst ter beschikking staan.
De supporter
05 december 9:23
Tuurlijk moet je blij zijn dat er vlaggers zijn, dat snap ik ook nog wel. Clubs hebben prachtige borden hangen over, normen en waarden, sportiviteit en ga zo maar door. Maar zodra het over een overwinning of verlies gaat zijn al die borden voor de bühne. KNVB moet veel meer langs gaan bij de clubs kunnen in een paar zinnen vertellen wat een grens wel moet doen en wat niet, geld ook voor club scheidsrechters. Allemaal mensen van goede wil ben ik van overtuigd maar de KNVB moet meer gaan begeiden en handvaten geven en die mensen wegwijsmaken dat er bepaalde situatie’s voor kunnen doen dat als je dat doet de zaak uit de hand loopt. Bewuster maken heet zoiets. Als iedereen na de wedstrijd tevreden is is het voor hun ook leuker om te doen.
@@de supporter
04 december 18:59
''Je moet al blij zijn dat er vlaggers zijn'' Wat wil je hier mee zeggen? Dat ze zomaar altijd alles mogen vlaggen en stiekem gewoon doelpunten of punten ontnemen van de tegenstander? Dit is letterlijk al jaren zo dat daardoor sommige wedstrijden uit de hand lopen.
@De supporter
04 december 18:52
De scheids had kunnen zeggen dat hij niet meer meegaat in het veel te late vlagsignaal en dat het vlagsignaal tot stand kwam na dringend advies en niet op eigen initiatief. Zo moeilijk is dat toch niet? En vlaggers naar een KNVB cursus? Je moet al blij zijn dat er vlagers zijn, of denk je dat je die zo gek krijgt om in hun vrije tijd ook nog een cursus te laten doen?
@DE SUPPORTER Reactie van METEN MET 2 MATEN
04 december 16:19
Dat is dus wat ik bedoel desnoods moeten de desbetreffende vlaggers allemaal een KNVB cursus volgen of wat dan ook. Het word ook helemaal niet meer leuk zo op zo'n manier. En dat bedoelde ik ook meten met 2 maten ;) Maar indd ik ken veel meer verenigingen in de regio Eindhoven die zulke vlaggers hebben.
De supporter
04 december 14:55
Helemaal mee eens de grensrechter kan de scheidsrechter maken en breken. Mooi voorbeeld bij de wedstrijd Diessen _Terlo van afgelopen zondag. Doelpunt Terlo in blessuretijd scheids keurt hem goed grens vlagt niet, hij stond voor mij. De trainer van Diessen loopt het veld in!!!!! En protesteert bij de scheids dat hij naar de grens moet gaan. Hij doet dat en keurt de treffer af, schandalige praktijken en onsportiviteit van de bovenste plank. De grens werd beknuffeld en men vond het ook nog nodig om zich denigrerend naar de tegenstander uit te laten.Letterlijk werd er gezegt we hebben jullie mooi genaait. Voorbeeld van hoe een grensrechter de zaak kan beinvloeden en de scheids in zijn hemd kan zetten. En niemand van Diessen tot aan de voorzitter toe die zegt “ dit kan eigenlijk niet dit willen wij niet in onze vereniging”. Want als het een club goed uitkomt vinden ze het allemaal wel best, maar o wee als het tegen ze is dan heeft de scheids het gedaan. Deze scheids liet zich ompraten met alle gevolgen van dien want het was niet gezellig na afloop.
@meten met 2 maten
04 december 14:25
Dat zorgt voor veel frustratie maar dan moet je bijna buitenspel gaan afschaffen... je krijgt een heel ander spel doordat je vaak weet dat je wordt afgevlagd. zwaar frustrerend
meten met 2 maten
04 december 14:04
Dan zul je ook moeten kijken naar alle (eerlijke) vlaggers bij de clubs. Vaak ontstaan daardoor ook incidenten omdat zij ook zo ''eerlijk'' vlaggen.
Piettie
04 december 13:49
Knvb moet gewoon is harder optreden tegen die excessen, vaak bij dezelfde clubs.
Wil Rombouts
04 december 12:58
Wil even een reactie geven omdat een aantal zaken achterhaalt zijn of gewoon feitelijk niet kloppen wat niet wil zeggen dat ik niet geheel oneens ben met het stuk. Wat tussen haakjes staat haal ik letterlijk uit de test er achter mijn opmerkingen. • (Gebrekkige conditie bij arbiters door vrijblijvende fitheidstesten.) Met ingang van dit seizoen komt er weer een fitheidstest waarbij er punten gescoord kunnen worden die mee genomen worden in de beoordeling. • (De spelregeltoetsen zijn fraudegevoelig. ‘Dat is tegenwoordig een digitale toets, die kandidaten klassikaal maken) Is vanaf vorig seizoen niet meer klassikaal. • (Het vervangen van rapporteurs, met wie persoonlijk contact normaal was, door begeleiders die beoordelingen per computer afhandelen.) De begeleiders zijn over het algemeen dezelfde als de voormalige rapporteurs. Fluit ongeveer 30 jaar nog maar 3 keer persoonlijk contact gehad met een rapporteur. • (En omdat hij ondanks goede beoordelingen te horen kreeg dat hij te oud was om hogerop te komen.) Volgens mij heeft promotie niets met leeftijd te maken maar met rapportages, beschikbaarheid en punten bv bij spelregelkennis of fitheidstesten
Voetbalconditie vs Scheidsrechterconditie
04 december 11:57
Iedereen is natuurlijk blij dat we tegenwoordig nog scheidsrechters hebben. Conditie wordt vaak genoemd. Spelers hebben vaak 3 momenten in één week waarop ze voetballen en daardoor een bepaalde conditie opbouwen die nodig is om te kunnen presteren. Is dat voor scheidsrechters ook het geval? Trainen die ook 2 keer per week op wedstrijdniveau om zodoende in het weekend conditioneel aan de voorwaarden te kunnen voldoen om als scheidsrechter zo goed mogelijk te presteren?
De spijker op zijn kop
04 december 10:44
Goed dat zelfs scheidsrechters erkennen dat het niveau en de conditie van de scheidsrechters vaak te laag is en zo idd vaak agressie ontstaat ( hetgeen natuurlijk nooit goed te praten valt) Het niveau is niet achteruit gehold maar gesprint. Blijft natuurlijk wel de waardering voor de scheidsies die er elke week toch weer staan, voor velen tegen beter weten in en gelukkig af en toe ook eens een positieve uitzondering