HVV Helmond - RKGSV: 2-0

De wedstrijd tussen HVV Helmond en RKGSV was voor vandaag een onverwachte topper in de 4e klasse G. Wie had dat voor een aantal weken terug verwacht. Dat heeft mede te maken met de wisselende resultaten van HVV. De best voetballende ploeg heeft nogal eens moeite om stug verdedigende ploegen te verslaan.

Na de winterstop ging het onderuit bij ASV’33, Rood Wit’62 en afgelopen zondag tegen SPV. RKGSV verslikte zich ook in ASV’33 en SPV maar ondanks dat nam RKGSV afgelopen zondag na een ruime 5-0 overwinning op De Braak de tweede plaats in op de ranglijst met twee verliespunten meer dan koploper HVV.

De belangen waren dus groot voor beide ploegen. Als HVV Helmond zijn draai weet te vinden in deze wedstrijd dan heeft de ploeg van Pierre van den Eeden zijn handjes vol. In de thuiswedstrijd werden de groenwitten van de mat getikt en gingen de Helmonders met een 0-3 overwinning huiswaarts.

Kwaliteiten
De zon was volop aanwezig op het sportpark Houtsdonk en ook de supportersschare van beide clubs waren goed vertegenwoordigt. Alle ingrediënten waren aanwezig om er een mooie voetbalmiddag van te maken.

Een gehavend RKGSV trad aan met drie spelers van het vijfde team gezien sterkhouders Daan de Loo, Joey Maes en Romano Terlinden afwezig waren wegens blessures. Toch wist RKGSV zich in de eerste helft goed staande te houden. Met een compact verdedigingsblok kon de thuisploeg geen vuist maken en waren de kansen dan ook op een hand te tellen. Met Ilyasse Adda als regisseur op het middenveld en de technisch vaardige aanvaller Said Azarfane probeerde HVV Helmond keer op keer spits Tom Hertogs te bereiken.  De bonkige spits is een balvaste speler en sterk in het duel, maar Joey van den Berk en Marco Raaijmakers wisten hem goed in bedwang te houden.

HVV was voortdurend aan de bal maar RKGSV kwam er een aantal keren gevaarlijk uit. Met name de snelheid van Daan van Erp bracht HVV enkele keren in verlegenheid. Na ruim een half uur spelen en zonder echte grote kansen te hebben gecreëerd kwam de koploper dan toch op een 1-0 voorsprong. Uit een corner kwam de bal in scrimmage voor de voeten van Tom Hertogs die de bal achter doelman Van den Gevel wist te krijgen. Even later was HVV dichtbij een tweede treffer nadat een verdwaalde voorzet van Hertogs op de lat belandde.

Strijdwijze
Na rust hield trainer Van den Eeden vast aan zijn tactiek. “ondanks we in de eerste helft te weinig aan voetballen toekwamen zijn we de tweede helft met dezelfde strijdwijze in gegaan, omdat ik vond dat het op zich wel goed uitgevoerd werd” De keuze pakte in de tweede helft ook goed uit. Voetballend gezien kreeg RKGSV meer grip op de wedstrijd en had het betere van het spel, maar tot echt grote kansen kwamen ze niet. HVV consolideerde de voorsprong en kwam er sporadisch nog wel gevaarlijk uit maar tot echt grote kansen kwamen de manschappen van Yahia niet.

Beslissing
Het vervolg van de wedstrijd werd voornamelijk op het middenveld uitgevochten en ook in de tweede helft waren de kansen voor beide ploegen minimaal. Toch gooide HVV de wedstrijd in de 78e minuut definitief op slot. Een vrije trap vanaf 20 meter van het doel werd op fraaie wijze door Said Azarfane in de kruising gekruld en de wedstrijd was gespeeld.

Pierre van den Eeden was na afloop trots op zijn ploeg: ”We stonden de hele wedstrijd goed, we waren in de tweede helft zelfs de betere ploeg, alleen dwongen we te weinig kansen af. Het is net niet genoeg op sommige momenten. Het is jammer dat we door twee spelhervattingen met 2-0 hebben verloren. We zijn door een kampioenselftal niet van de mat gespeeld. Ik denk dan ook dat de gelukkigste vandaag heeft gewonnen.”

RKGSV kan zich hoogstwaarschijnlijk gaan opmaken voor de nacompetitie. “het zou mooi zijn dat we dat gaan bereiken gezien het 75-jarig bestaan van de club. De groep is in de afgelopen maanden sterk gegroeid en mochten we de nacompetitie halen dan gaan we deze met vol vertrouwen in.” Aldus Van den Eeden.

Opstellingen

HVV Helmond: 2. Daoud Farah, 3. Metchel Schalks, 4. Maikel Verkoelen, 5. Larbi Kerkaze, 7. Tom Hertogs, 8. Ilyasse Adda, 9. Giovanni van Beek (6. Johan van der Laak), 10. Said Azarfane, 14. Jamal Echaaibi, 21. Kadir Sahin, 23. John Nelissen

RKGSV: 1. Tommy van de Gevel, 3. Richard van Malten, 4. Marco Raaijmakers, 5. Tom van den Berk, 7. Daan van Erp, 8. Bjorn Kreemers (9. Milos Milosevic) 12. Willem Verweij, 14. Gijs Vorstenbosch, 16. Joey van den Berk, 17. Martijn van Rooij (10. Mike van den Berk), 20. Coen Jansen