Hoop voor het amateurvoetbal met ‘plan B’ van de KNVB

Deel dit bericht via:

De KNVB komt volgende week met plan B, een 'coronaproof voetballandschap.' Dat zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB. "Willen we de unieke Nederlandse sportinfrastructuur met het voetballandschap behouden, dan moet er snel een ander vooruitzicht geboden worden. Weer voetballen, zoals voetballen bedoeld is”

Rek is eruit
Van der Zee benadrukt dat er meer noodsteun nodig is voor de clubs, in elk geval tot het einde van het jaar. "Het zal in de huidige situatie niemand verbazen dat we bij de KNVB voor het eerst merken dat ondanks het enorme aanpassingsvermogen de rek eruit is bij verenigingen. Steeds vaker speelt de vraag: hoe gaan we onze leden behouden? Liet je tot en met de zomer je club niet in de steek, nu komen de opzeggingen binnen. Het is tijd voor duidelijkheid en een nieuw perspectief."

Vraagtekens
De amateurclubs in Nederland zijn niet blij met de huidige maatregelen. Immers is niet bewezen dat de buitensport extra besmettingen oplevert. Bepaalde individuele sporten mogen wel binnen uitgeoefend worden met 30 personen en de buitensport mag alleen maar in groepjes van vier personen trainen. Van der Zee zegt de dilemma's van het kabinet te begrijpen. "Toch mag je je vraagtekens plaatsen bij een aantal beslissingen die de amateursport onevenredig hard treffen. Het frustreert en demotiveert miljoenen buitensporters.”

Essentieel
"Het kabinet weet dat sporten essentieel is voor de fysieke en mentale weerbaarheid", vervolgt Van der Zee. "Geen overbodige luxe in deze tijd. En natuurlijk kun je wel gaan fitnessen of hardlopen, maar de meeste Nederlanders sporten liever in teamverband in de buitenlucht en snakken naar de gezelligheid op de club."

Alleen de jeugd onder achttien mag op dit moment 'normaal' trainen, zonder beperkende maatregelen. Ze mogen onderlinge wedstrijden binnen de eigen club voetballen, maar niet in competitieverband uitkomen.

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Dieter van Laar
01 november 16:12
Beste heer Van der Zee,

Naar aanleiding van uw ‘plan B’ betreffende de grote problemen waarmee het amateurvoetbal momenteel worstelt, heb ik een brief richting De Telegraaf gestuurd en deze is vrijdag jl. geplaatst. Echter, de WUZ-redactie heeft de tekst behoorlijk uit zijn verband getrokken door wat eigenhandig wijzigingen aan te brengen waardoor de strekking totaal niet over kwam. Deze brief plus de reactie van mijn kant zal ik u sturen.
Ik ga volkomen met u mee met deze verschrikkelijke problematiek en hoop, dat het plan een heel grote kans van slagen heeft.
Ik worstel alleen met het feit, dat mijn inziens de competitie 2019-2020, terwijl er tweederde van het aantal gespeelde wedstrijden, niet stil had moeten leggen, maar het resterende eenderde deel had naar het seizoen 2020-2021 overgeheveld moeten worden. Nu is het zo goed als zeker, dat de competitie 2020-2021 weer niet uitgespeeld kan worden.
Hopelijk ziet de regering zo spoedig mogelijk in dat er weer gevoetbald zal moeten worden om alle problemen met de verenigingen te voorkomen.

Inmiddels verblijf ik met vriendelijke sportgroeten

Dieter van Laar
Oud-secretaris IJ.V.V. Stormvogels en erelid
Mailadres: dietervanlaar@quicknet.nl

Marij Hannon
31 oktober 13:29
Voor mij mag het amateurvoetbal weer beginnen. Binnen dat voetbal zijn geen besmettingen.
Eric
31 oktober 11:18
Buiten voetballen is wel veilig.Met name langs de lijn en in de kantine worden de regels niet nageleefd. Dit heb ik als scheidsrechter duidelijk geconstateerd. Je kunt niet verwachten dat een vrijwilliger als politie gaat optreden.Het begint met eigen gedrag
Carl Vlasveld
31 oktober 11:17
Gewoon doorgaan MET voetballen EN MET publiek.dus ánders gáán ER veel clubs ter ziele. EN voetbal IS een geloof en,geloof mag toch?
Dirk
31 oktober 8:55
Amateurvoetbal moet gewoon kunnen. Als het betaalde voetbal kan spelen dan ook amateurs.
Rick
30 oktober 21:17
Ja veiligheid gaat boven alles alleen begrijp ik niet waarom betaald voetbal wel mag spelen en het amateur niet
Wat is het betaald voetbal meer dan de amateurs
Ik wil ook weer fluiten en bezig zijn
Nu zijn wij als scheidsrechters gebonden net als de spelers
En ja bij een wedstrijd staan er niet veel mensen
En ja ook de horeca zal dan zeggen dan mogen wij ook open
En ik kan de regering wel begrijpen dat ze geen risico willen maar laat het buiten sporten gewoon door gaan
Wim Vermeulen
30 oktober 18:43
Belachelijk laat de jeugd tm 18 jaar gewoon hun competitie spelen zonder ouders alleen trainers leiders scheidsrechters
Buiten sporten is gezond
Dus rutte kom op hef die blokkade op laat de jeugd gewoon voetballen
Michaël, leider JO-19
30 oktober 16:56
Competie mag niet, onderling oefenwedstrijden binnen de club mag wel... En de kleine verenigingen dan met maar 1 team per leeftijdscategorie? Die kunnen niets.... Ook niet eerlijk ivm met eventuele herstart competitie. De kleine clubs zijn weer de dupe. En idd..... individueel binnen sporten in een hal met 30 personen mag wel.... Buitensporten is gezond en verhoogd je weerstand! De KNVB moet trouwens straks maar een jaar bondscontributie terugbetalen aan de leden....
Chris
30 oktober 16:06
En zo worden we geleefd door de overheid zoals ze dat graag willen. Het ongelofelijk dat je niet kan voetballen in de buitenlucht terwijl je in de sportschool wel kan sporten dat is lekkere een plek om corona te verspreiden pfff. Echt belachelijk RUTTE groetjes trainer MO17
Hans
30 oktober 14:33
Als dit nog lang duurt gaan er door de maatregelen van Rutte en zijn kornuiten
clubs naar de filistijnen
Ook vele blessures zijn het gevolg van lang niet voetballen
Cornelis
30 oktober 14:01
Het is te gek voor woorden dat sporten in de open lucht niet zou kunnen, want je kunt geen besmettingen oplopen in open lucht.
John Kazmierczak trainer JO19
30 oktober 13:11
De meeste spelers van mij zijn 18 of jonger.
Ze mogen wel samen naar school, of met een groep naar de efteling en s'avonds bij de baas naast elkaar vakken vullen, maar 1 1/2 uurtje ballen met elkaar mag niet.
Jacques geurts
30 oktober 12:47
Hopelijk snel weer amateur voetbal!
Jan
30 oktober 12:27
Waarom niet gewoon voetballen bij de amateurs met supporters er staan gemiddeld 150 toeschouwers verplicht een mondkapje en je kan gewoon dan kijken
Henri
30 oktober 12:19
Heeft alles te maken met tv-rechten en geld!
Ook ons kabinet en de KNVB doen hierdoor graag consessies m.b.t. de volksgezondheid.
Peter
30 oktober 8:52
Betaald is toegestaan, Amateur voetbal mag niet dat kan ik niet begrijpen, waarom dat verschil.
Hanny
30 oktober 8:17
Gewoon voetballen
Als je binnensport kun je net zo goed een wedstrijd spelen
Binnen loop je mer risico als buiten
Ron
30 oktober 7:13
De knvb moet niet drammen net als de horica. Juist in de samenkomst van bekende bij elkaar geeft een schijn-gevoel van veiligheid daar schuilen de gevaren van besmettingen. Wat moet dat moet, veiligheid eerst.
Peter Heijsteeg
30 oktober 4:13
BUITEN sporten lijkt mij juist wel veilig !!!!!!