Hoogeloon wint Kempische derby van tandeloos Bladella

Hoogeloon heeft op een nagenoeg leeg Sportpark de Smagtenbocht met 1-3 gewonnen van Bladella. De manschappen van Nik Bierens waren simpelweg feller en efficiënter dan de thuisclub, dat na een sterke start een kleine terugslag kent.

Door Nick Dierckx

De bezoekers startten fel en met de neus naar voren, wat resulteerde in enkele speldenprikjes voor het doel van Bladella-goalie Stan van den Berg. Toch was het Bladella dat in de eerste helft de grootste kans liet noteren. Vanaf de rechterflank werd de bal door een ongelukkig spelende Huib Liebregts voor het doel van Hoogeloon geslingerd. Niels Krekels kopte de bal richting de linkerbenedenhoek, maar de sterk keepende Twan Peters wist de bal nog net te verwerken tot een corner.

Rommelig
Het spelbeeld bleef in het eerste halfuur gelijk: beide teams probeerden te voetballen, maar waren slordig met veel balverlies op en neer. Hoogeloon groeide steeds beter in de wedstrijd, kwam steeds vaker voor het doel van Bladella. Het veldoverwicht leidde echter niet tot grote of goed uitgespeelde kansen. In de 26e minuut was het Yannick Sol die Hoogeloon op voorsprong zette. Nadat een vrije trap van Sol enkele minuten daarvoor op de lat viel, trof hij ditmaal wel doel. Vanaf een meter of achttien van het doel joeg hij de bal in de verre hoek voorbij doelman Van den Berg.

Op deze toch al frisse middag begon het ook nog eens te regenen in Bladel en dat leek ook effect te hebben op het veldspel van beide teams. Veel ballen werden ingeleverd of verdwenen over de zijlijn. Het spel ging op en neer, maar kansen bleven uit voor beide teams. Met een 0-1 ruststand gingen de teams aan de thee.

Bladella kwam fel uit het kleedlokaal om een tweede verliespartij op rij te voorkomen. In de eerste tien minuten van de tweede helft speelde de wedstrijd zich dan ook af op de Hoogeloonse helft. De formatie van Jurgen Elbers klopte op de deur maar kwam niet tot uitgespeelde kansen. Nadat de aanvallende drang van Bladella iets was teruggenomen, probeerde Hoogeloon verder van de goal af te gaan voetballen. De eerste kans voor de bezoekers in de tweede helft kwam pas in de zestigste minuut op naam van Sol na een prachtige vooractie van Sjoerd de Laat. Sol stuitte echter op Stan van den Berg die de bal met een knappe redding langs zag gaan.

Acht minuten later – minuut 68 – viel de 0-2 alsnog. Een schot van De Laat werd door doelman Van den Berg niet goed verwerkt, waardoor Hans van der Heijden simpel het tweede doelpunt voor Hoogeloon kon binnentikken. Direct na het doelpunt bracht Bladella een extra spits in. Joris Hermans kwam in het veld en verving Liebregts. In de 75e minuut was het diezelfde Hermans die na een schiettent voor het Hoogeloonse doel de paal raakte. In diezelfde aanval schoten Wouters en Krekels op doel, maar zij konden doelman Peters niet passeren. De blauwwitten appelleerden nog voor een strafschop bij scheidsrechter Ton Verkoeijen, maar hij luisterde – niet voor het eerst deze middag – niet naar het appel voor een strafschop. Het optreden van de scheidsrechter leidde zeker aan de zijde van Bladella tot onvrede, al zal dat mede met frustratie van de achterstand te maken hebben gehad.

Paal
Enkele minuten na de scrimmage voor het doel van Hoogeloon was het wederom Hermans die de paal raakte. Na een goede voorzet van Krekels kopte hij de bal binnenkant paal, waarna een verdediger van de in het zwart spelende bezoekers de bal kon wegwerken. Waar Hermans de paal raakte, kopte invaller Niels Luyten in de 86e minuut aan de andere kant wel raak. Een vrije trap van de uitblinkende Sol werd door Luyten in de verre hoek ingekopt.

De hoop van Bladel op misschien nog een punt was hiermee de kop ingeslagen. Een eretreffer maakte de thuisclub nog wel, diep in de blessuretijd van de tweede helft. Een voorzet vanaf links werd door invaller Cas Vosters met het hoofd teruggelegd waarna Hermans zijn sterke invalbeurt met een doelpunt bekroonde. Scheidsrechter Verkoeijen maakte niet veel later na deze eretreffer een einde aan de wedstrijd op Sportpark de Smagtenbocht. Op het scorebord stond een 1-3 uitslag in het voordeel van Hoogeloon. Een verdiende overwinning, vond ook trainer Bierens na de wedstrijd. “Een zeer terechte en verdiende overwinning. Na een zeer goede start heeft Bladella een kleine terugslag gehad, terwijl wij juist aan een uitstekende serie bezig zijn. Daarnaast is het toch Bladella tegen Hoogeloon; als we hier niet gewonnen hadden, was dat ook heel normaal geweest. We hadden geluk dat Krekels die bal in de eerste helft niet binnenkopt, want dan was het een stuk lastiger geworden.”

Met deze driepunter wipt Hoogeloon over Bladella en PSV/AV heen, waardoor de formatie van de Belgische trainer nu een derde plaats in het klassement bekleedt. In tegenstelling tot het eerste seizoen in de derde klasse, waarbij handhaven het voornaamste doel was, kan Hoogeloon nu juist omhoog kijken. Te ver vooruit en omhoog kijken wil hij echter niet. Bierens: “Afgelopen zomer hebben we er enkele spelers bijgekregen (Jesse van Gerwen, Geert Rijnders) die zeker een meerwaarde zijn voor het team. We blijven het van wedstrijd tot wedstrijd bekijken.”

Bladella: 1. Stan van den Berg, 2. Jesper van Erkel (7. Cas Vosters), 3. Geert van Overbeek (14. Luuk de Bruijn), 4. Rob Schilders, 6. Thijn Schoenmakers, 8. Stijn Wouters, 9. Niels Krekels, 10. Anel Selimovic, 11. Huib Liebregts (12. Joris Hermans), 15. Kelvin van Lierop, 16. Tom Maas

Hoogeloon: 1. Twan Peters, 2. Jordy Bruininx (15. Geert Rijnders), 3. Rik Michielse, 4. Koen Appels, 5. Jesse van Gerwen, 6. Sam de Laat, 7. Sjoerd de Laat (14. Niels Luyten), 8. Yannick Sol, 9. Tom de Laat, 10. Tom Michielse, 19. Hans van der Heijden