Hoogeloon-trainer Nik Bierens snapt helemaal niks van de regels bij de KNVB

Deelacties:

Hoogeloon-Reusel Sport in de derde klasse D is verkozen tot wedstrijd van de week. hieronder een interview met Nik Bierens, de Belgische trainer van Hoogeloon.

(Door Willem-Jan Schampers)

“Het is echt een heel vreemd verhaal. ’s Morgens krijg je van de KNVB te horen dat de wedstrijd tegen DBS voor een deel moet worden overgespeeld. Vanwege een foute wissel. We moesten nog elf minuten spelen, bij een 2-2 stand. Pakweg acht uur later is de beslissing weer anders: nog één (!) minuut spelen en de stand is 3-2 voor DBS. Ik zal het als Belg wel niet snappen, maar de KNVB maakt er een potje van!”

Wat is het geval? Afgelopen zondag wisselde DBS-trainer Erik van der Palen in het thuisduel tegen Hoogeloon in totaal vijf spelers. Hij deed dit op vier verschillende wisselmomenten. En dit mag niet volgens de regels. Bierens: “Ik begrijp dat je met de wedstrijd bezig bent en er even geen erg in hebt, maar de reglementen zijn door de KNVB uitgebreid en duidelijk gecommuniceerd. Mijn assistent had het meteen in de gaten. Je mag vijf keer wisselen, maar in slechts drie wisselmomenten. DBS was dus in overtreding, maar wordt hoegenaamd niet gestraft.”

Natuurlijk overtrad Van der Palen niet moedwillig de regels, benadrukt Bierens, maar hij vind wel dat de KNVB strenger mag optreden. “Als je een geschorste speler opstelt, doe je dat misschien ook niet met opzet, maar je verdient wel straf. In Duitsland werd Wolfsburg uit het bekertoernooi gezet, omdat het verkeerd wisselde (trainer Mark van Bommel verving in totaal zes spelers in zijn team, red.). Het verloor reglementair, ondanks een 3-1 overwinning. Een gelijkspel was zondag wel een terechte uitslag geweest, maar nu is het wel extra zuur dat we in de slotfase nog verloren.”

Gekkenwerk
Of de voetbalbond de zaak nog een keer bekijkt en dan wellicht alsnog een andere beslissing neemt, daar wil Bierens niet op vooruit lopen. ‘Uiteindelijk beslist het bestuur, maar ik denk niet dat we voor een minuutje in de auto stappen. Als we voorstonden, was het een andere verhaal geweest, maar dit is écht gekkenwerk!” Hoogeloon richt zijn blik dus op het volgende duel tegen Reusel Sport. De zwartgelen wonnen hun eerste competitiewedstrijd tegen Hapert (1-0) en worden door Bierens gezien als ‘een zeer lastige tegenstander’.

Bovendien heeft Hoogeloon te kampen met enkele blessuregevallen, waardoor de ploeg eigenlijk nog niet echt met een vast elftal heeft kunnen spelen. “We hebben nog niet veel plezier gehad van onze aanwinsten”, zegt Bierens. “Rob Zanders heeft last van een ongewillige enkel en kan eigenlijk maar tien minuten mee doen en Geert Rijnders, zit ook in de lappenmand. De enige routinier die gewoon van de partij is, is Jesse van Gerven, maar hij kan de kar niet helemaal alleen trekken. Als ze straks alle drie weer fit zijn, gaan we er zeker van profiteren, maar nu is het nog even behelpen. We zijn maar een kleine club, waardoor het moeilijk is om jongens in te passen die ook nog eens het niveau aankunnen.”

Realistisch
Voor dit seizoen voorziet Bierens een mooie plek in de middenmoot als het hoogst haalbare voor Hoogeloon. “Ik denk dat we dan, met het huidige spelersmateriaal en de smalle selectie, heel tevreden mogen zijn. Natuurlijk zijn we ambitieus, maar ook realistisch. Komende zondag moeten we vol aan de bak. Reusel Sport speelt eigenlijk een beetje op z’n Belgisch: met veel strijd. Ze zijn weliswaar wel wat spelers kwijtgeraakt, onder wie Jim Daniëls, maar het wordt zeker geen gemakkelijke wedstrijd. Ik kijk er naar uit. Reusel Sport is een leuke club, met leuke supporters. Ik ga trouwens mijn collega Niels Gevers van tevoren wel even vertellen hoe hij moet wisselen…”

© 2021 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.