Trots bij Hoogeloon versus ‘hoop en vrees’ bij Dommelen (Update)

Door een 2-3 overwinning op Dommelen heeft Hoogeloon zich geplaatst voor de nacompetitie in de derde klasse D. De ploeg van trainer Nik Bierens staat hiermee aan de vooravond van een mogelijke historische prestatie. Nog nooit speelde de club in de tweede klasse. Hoogeloon begint het ‘toetje’ komende zondag met een uitwedstrijd bij EVVC uit Vinkel.

Door Willem-Jan Schampers

“Een prachtige prestatie”, erkende ook Yannick Sol, zondag een van de sterkhouders bij Hoogeloon. De middenvelder was overal op het veld te vinden en vormde met Jesse van Gerwen, Sam de Laat en Tom Michielse de belangrijke as van de bezoekers. “We spelen vaak fysiek en schuwen de duels niet. Daar houden de meeste tegenstanders niet van. Ook Dommelen niet. Bovendien hadden we de mazzel dat we al snel op 0-2 kwamen en toen moesten zij komen. Uiteindelijk maken we het onszelf in de tweede helft nog onnodig moeilijk, maar ik denk dat we wel een verdiende overwinning hebben behaald.”

Nik Bierens, de Belgische oefenmeester van Hoogeloon, was het hier helemaal mee eens. “Dommelen moest na de rust komen en toen werden ze nog een paar keer gevaarlijk. Echt in de problemen zijn we echter niet geweest. Zeker niet nadat we na de 1-2 redelijk snel de 1-3 konden maken. Toen was voor mijn gevoel de wedstrijd wel beslist. Toch komen ze nog terug tot 2-3 en kwamen we even onder druk te staan. Onze doelman had echter nog een prima redding in huis en aan de andere kant hadden we misschien wel de 2-4 moeten maken. Ach, wat maakt het uit? We hebben ons geplaatst voor de nacompetitie en gaan nu vol voor promotie naar de tweede klasse. Fantastisch toch?!”

Achteraf
Bij Dommelen was er meteen na de wedstrijd niemand bereikbaar voor commentaar. Hevig teleurgesteld liepen spelers en technische staf naar de kleedkamer. Wetende dat ze een kans hadden laten liggen om zich rechtstreeks te handhaven in de derde klasse. Het is natuurlijk achteraf gepraat, maar wat als Tom van Loon vanaf het begin had gespeeld? De rappe aanvaller, volgend seizoen in het shirt van ZSC, zorgde voor het nodige gif in de ploeg van trainer Paul Firet en was (indirect) betrokken bij beide Dommelse treffers. Nu kwam hij pas na 35 minuten in het veld en hadden blauwwitten al de nodige schade opgelopen.

Reeds in de 3de minuut werd het 0-1. Wanorde in de defensie van Dommelen zorgde ervoor dat Hans van der Heijden van dichtbij de bal voorbij doelman Dennis Soeteman kon knallen. Na deze vlotte achterstand, werd Dommelen sterker, maar gevaarlijk werd het niet. Jonathan van Doorn, Joshua dos Santos en Jordy van der Heijden zaten grotendeels in de tang bij de verdedigers van Hoogeloon en doelman Twan Peters kende een rustige eerste helft. Pas in de 25ste minuut kon een echte kans voor Dommelen worden genoteerd. Dos Santos werd op rechts weggestuurd, maar schoof de bal net langs de verkeerde kant van de paal.

Protesteren
In de tegenaanval scoorde Hoogeloon de 0-2. Bij een hoge voorzet kreeg Dommelen-aanvoerder Mark Brugmans een duwtje in de rug en kwam Niels Luyten van Hoogeloon buiten het vijfmetergebied in botsing met Dennis Soeteman. Scheidsrechter Arno Mathon zag geen reden om te fluiten voor een overtreding en dit gaf Koen Appels de gelegenheid om de bal ongestoord in te schieten. Dommelen protesteerde hevig, maar de leidsman gaf geen kick. Op de bank bij Dommelen schudde Firet moedeloos het hoofd: “Ongelooflijk. Twee ballen op doel en twee doelpunten…”

Hoogeloon voelde dat het de wedstrijd al vóór de rust kon beslissen, maar Appels verzuimde zijn tweede van de middag te maken. In de 35ste minuut gaf aanvoerder Tom de Laat een afgemeten voorzet, maar Appels slaagde er in om de bal vanaf twee voor het doel – via de grond – over te koppen. Dit had de 0-3 moeten zijn. Hierdoor leefde Dommelen nog en een paar minuten na de rust bracht de thuisclub de marge terug op één. Eerst schoot Bryan van Gerwen een vrijetrap tegen de onderkant van de lat en kon Peters in de rebound moeizaam redding brengen. Uit de hoekschop die volgde, kopte Igor Smit de 1-2 binnen.

Doeltreffend
Dommelen probeerde Hoogeloon vast te zetten op eigen helft, maar slaagde hier slechts gedeeltelijk in. De druk op het doel van Peters werd wel iets opgevoerd, maar de bezoekers bleven relatief gemakkelijk overeind. In de 63ste werd het bovendien zomaar 1-3. Bij een snelle aanval over rechts kon Soeteman in eerste instantie nog knap redding brengen. In de rebound was Tom Michielse het eerste bij de bal om doeltreffend af te ronden. Hierna had invaller Nick Wouters de 1-4 op zijn schoen, maar vrij voor Soeteman verdween zijn inzet over het doel.

Nauwelijks vijf minuten later was het aan de andere kant wel raak. Een harde schot van Jordy van der Heijden verdween onverwachts in het doel, omdat doelman Peters – wel of niet gehinderd door Van Loon – het zicht werd ontnomen en totaal werd verrast. Nu was het Hoogeloon dat protesteerde bij Mathon, omdat Van Loon ‘hinderlijk buitenspel’ zou hebben gestaan. De scheidsrechter gaf echter opnieuw geen krimp: 2-3.

Geslepen
In de laatste 25 minuten reguliere speeltijd gebeurde er hoegenaamd niks meer. Alleen Peters moest in de 83ste minuut nog een keer gestrekt bij een afstandsknal van Dos Santos. Mathon telde bijna tien minuten blessuretijd bij, maar Hoogeloon (lees: Van Gerwen, red.) was te geslepen om Dommelen nog echt een kans te gunnen. Hoogeloon gaat voor promotie; Dommelen moet vol aan de bak tegen SV Buren, om het seizoen niet in mineur te laten eindigen…

Dommelen: 21. Dennis Soeteman, 3. Jozua Boot, 4. Bryan van Gerwen, 5. Mark Brugmans, 6. Nordin van Weert (9. Tom van Loon), 7. Jordy van der Heijden, 8. Igor Smit, 10. Jonathan van Doorn, 14. Stan van Weert, 15. Koen Daris (17. Giel Daris), 20. Joshua dos Dantos Oliveira Mota (16. Sjoerd den Haan).

Hoogeloon: 1. Twan Peters, 2. Jordy Bruininx, 4. Koen Appels (3. Luuk Waterschoot), 5. Jesse van Gerwen, 6. Sam de Laat, 8.  Yannick Sol, 9. Tom de Laat, 10. Tom Michielse, 11. Hans van der Heijden (15. Luuk van den Broek), 14. Niels Luyten (12. Nick Wouters), 19. Geert Rijnders.

Hoogeloon
07 juni 10:01
Hoogeloon heeft verschillende spelers die niet misstaan in de 2de (of zelfs 1ste) klasse en is dan ook uiterst effectief in de afronding voorin en het wegwerken van ballen achterin. Op naar de 2de klasse! Dommelen daar en tegen is niet in staat om het balbezit en werklust om te zetten in doelpunten. Dan trek je dus aan het kortste eind, maar handhaving is mogelijk als het niet tegen zit.