Hoogeloon en Bladella delen de punten. Koploper RPC loopt verder uit

Hoogeloon en Bladella houden elkaar in evenwicht
Op zondag 24 april vond op sportpark De Roetwijer de Kempische kraker tussen V.V. Hoogeloon en Bladella plaats. Voor beide teams een wedstrijd met grote belangen. Het onderlinge verschil tussen beide Kempische toppers in de derde klasse D bedraagt twee wedstrijdpunten in Bladels voordeel. Winst voor Hoogeloon zou plaats twee op de ranglijst betekenen. Bladella kan zich geen puntenverlies veroorloven om koploper RPC nog enigszins in het vizier te houden en bovendien zal ook in Bladel de smadelijke 1-3 thuisnederlaag nog niet uit het voetbalgeheugen gewist zijn.

Onder grote publieke belangstelling werd om 14.30 uur afgetrapt op De Roetwijer. Een belabberde staat van de grasmat, de naam “hoofdveld” onwaardig, en een straffe wind maakte goed voetbal bijna onmogelijk. De beginfase kenmerkte zich dan ook in goede bedoelingen, maar zwakke uitvoering. Beide teams stopten veel energie in de wedstrijd, maar hadden aanvankelijk te veel respect voor elkaars kwaliteiten om onbevangen snel bij het doel van de tegenstander te komen. Kansen waren derhalve schaars. Hans van der Heijden probeerde het tevergeefs met enkele individuele acties en Yannick Sol had weinig geluk met zijn pogingen van afstand. Het meeste gevaar ontstond nog voor het doel van Hoogeloon na een misverstand tussen Jordy Bruininx en doelman Twan Peters. Beiden hielden onvoldoende rekening met elkaars bedoelingen maar tot opluchting van het Hoogeloonse publiek verdween de terug gekopte bal rakelings langs het lege doel. Toch mocht Bladella met een 0-1 voorsprong aan de thee beginnen. Een goed en snel uitgevoerde combinatie bracht een Bladella aanvaller vrij voor doelman Peters. De aanvaller wist nog tot afronding te komen, maar werd daarna “opgevangen” door de uitkomende doelman. De scheidsrechter kende geen twijfel en legde de bal op elf meter. Een buitenkansje voor Geert van Overbeek die daar wel raad mee wist.

Na de rust een sterker en dwingender Hoogeloon dat met Niels Luyten voor Hans van der Heijden in de achtervolging moest. Dat betaalde zich binnen tien minuten dubbel uit. Allereerst leverde een identieke situatie als de “Bladella-penalty” Hoogeloon een penalty op. Niels Luyten omspeelde de doelman die onreglementair ingreep. De scheidsrechter handelde consequent en dat deed vervolgens ook Yannick Sol die vanaf elf meter geen fout maakte en de 1-1 op het scorebord schoot. Meteen daarna bleef de bal na een voorzet van Tom de Laat “hangen” op randje zestien meter. Het was Koen Appels die alert en als eerste reageerde en met een verwoestend schot de bal in de linkerbovenhoek liet verdwijnen. De wedstrijd was binnen tien minuten gekanteld en een 2-1 voorsprong voor de thuisploeg. Bladella was aangeslagen en reageerde geïrriteerd.

Dat leidde tot een heus opstootje nadat Bladella verdediger Kelvin van Lierop de bal van dichtbij snoeihard de Hoogeloonse dug-out in schoot. Daar was iedereen meteen klaarwakker en kwam “verhaal halen”. Zoals het een goede derbysfeer betaamt was dat brandje snel geblust, maar kreeg Bladella vanaf dat moment wel steeds meer grip op de wedstrijd. Hoogeloon werd steeds meer terug gedrongen op eigen helft en moest zich beperken tot tegen houden. Hoogeloonse aanvallen waren spaarzaam. Hoogeloonse jeugdige wissels (Luuk van den Broek, Sven Brouwers, Nick Wouters en Levi Peters) ten spijt leverde dat aanvallend nagenoeg geen doelkansen meer op. Ondanks een optisch veldoverwicht kwam ook Bladella niet echt tot doelkansen. Het was dankzij de gesteldheid van het speelveld en de hulp van Sjoerd de Laat dat Bladella op 2-2 kwam. Een lage voorzet stuiterde raar op en werd onbedoeld door de Hoogeloonse verdediger in eigen doel gewerkt. Met nog 15 minuten op de klok werd het nog spannend en mocht Hoogeloon tot tweemaal toe van geluk spreken dat het niet met lege handen achterbleef. Allereerst werd een vrije trap van Cas Vosters door de Hoogeloon-doelman niet goed ingeschat, waarna de bal via de vingertoppen van de doelman en via de lat terug het veld in kwam. De van dichtbij ingekopte bal werd met een superreflex van doelman Peters miraculeus nog tot corner verwerkt en even later mocht Hoogeloon niet mopperen dat de bal niet op de stip ging toen Bladella spits Krekels “niet helemaal zuiver” werd afgestopt binnen de zestien.

Met een 2-2 eindstand en puntendeling mochten beide teams uiteindelijk tevreden zijn. In de rangschikking komt nagenoeg geen verandering met dien verstande dat koploper RPC nog verder uitloopt. Hoogeloon heeft dit seizoen vier punten overgehouden aan de duels met Bladella en kan met gepaste trots wijzen op het feit dat dit seizoen nog geen enkele derby (Hapert, Reusel Sport, Bladella) uit en thuis verloren ging. Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen SBC.