Hoe gaat het met oud-trainer Tonnie van de Wetering

Deelacties:

Tonny van de Wetering ook gelukkig tussen katalysators

Door Willem-Jan Schampers
In 2013 verbaasde VV Gestel vriend en vijand met het nieuws dat – in het kielzog van de nieuwe hoofdsponsor Leendert Gerrits – diverse oud-spelers van Dijkse Boys de gelederen van de tweedeklasser kwamen versterken. Ook de ex-trainer van de failliete Helmondse club kwam mee naar Eindhoven. Tonny van de Wetering zou uiteindelijk 6,5 jaar bij Gestel blijven.

Doelman Toon van Veen, Robin Kemper, Johan van der Laak en Marim Karagoli volgden hun trainer naar de Eindhovense fusieclub (in 2005 ontstaan uit Veloc en Gestelse Boys, red.). Een en ander was overigens aanleiding voor de zittende trainer van VV Gestel, Ger Demin, om zijn conclusies te trekken en zijn ontslag in te dienen. Hij was tussentijds ingestapt, omdat Dragan Thijssens vanwege persoonlijk omstandigheden was vertrokken. “Het verdiende zeker niet de schoonheidsprijs”, geeft Van de Wetering negen jaar later toe. “Demin, maar ook het bestuur, waren blijkbaar niet op de hoogte van de komst van Gerrits. En dus ook niet dat er nieuwe spelers en een trainer bijkwamen.”

Wie even terug in de geschiedenis duikt, kan niet anders dan met een verbaasde blik de reactie van de Raad van Advies van VV Gestel (met onder meer Willy van de Kerkhof en André Nijssen in de gelederen, red.) lezen: ‘Het klopt dat het bestuur niet direct op de hoogte was, omdat alles in een stroomversnelling is gegaan. Dat Demin hieruit zijn conclusies trekt, kunnen we heel goed begrijpen. Maar wij als Raad van Advies kunnen deze kans niet laten liggen om in deze tijd een hoofdsponsor binnen te halen voor de duur van vijf jaar. Met de komst van Gerrits is het de doelstelling om zo snel mogelijk de stap naar een hoger niveau te maken’.

Bravoure
Daarmee konden alle betrokkenen het doen en aan Van de Wetering de taak om de ambities van VV Gestel waar te maken. En het moet worden gezegd dat de Helmonder zich uitstekend staande hield. Soms met enige hulp – onder meer Jeroen van de Berk en Paul van de Palen zaten naast Van de Wetering op de bank – maar altijd met het nodige bravoure en geloof in eigen kunnen. “In 2014 werden we kampioen in de tweede klasse, om een jaar later wéér kampioen te worden en te promoveren naar de hoofdklasse. Daarin hebben we het twee jaar volgehouden.”

In 2017 was degradatie echter onontkoombaar en ontstonden er steeds meer barsten in de relatie tussen VV Gestel en sponsor Gerrits. Toen hij zich terugtrok, verdween er ook een groot aantal spelers. “Een seizoen later degradeerden we weer. In de nacompetitie schakelen we eerst nog knap FC Eindhoven/AV uit, maar in de finale was Madese Boys veel te sterk. Ik vond het toen wel voldoende geweest en met wederzijds respect zijn we uit elkaar gegaan.”

TW Metals
Van de Wetering, 52 jaar inmiddels, kijkt met genoegen terug op zijn tijd bij VV Gestel. “Het waren soms tropenjaren, maar hartstikke mooi om mee te maken. Ik ben momenteel geen trainer meer, maar sta open voor een nieuwe uitdaging. Dat kan zijn als hoofdtrainer, maar ook iets met jeugd trekt me wel. Het moet dan echter wel passen in mijn dagelijkse werkzaamheden. Samen met mijn zoon Pieter ben ik eigenaar van TW Metals. We zijn gespecialiseerd in het recyclen van katalysators. Ach, weet je, als er niks komt, is het ook goed. Dan ga ik op zondagmiddag lekker maar Pieter kijken. Hij speelt bij Bruheze in het eerste elftal.”

Maar kriebelt het dan helemaal niet meer? Van de Wetering: “In het Helmondse zou ik best nog iets willen doen. Maar het is geen ‘moeten’. En ik ga niet solliciteren. Dat klinkt misschien arrogant, maar met mijn staat van dienst – in totaal zes seizoenen  hoofdklasse met Dijkse Boys en VV Gestel – lijkt het me dat ik me niet meer hoef te bewijzen.”

© 2022 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Toon veen
04 juli 18:59
Het was een mooie tijd
Niels
04 juli 17:04
Mooi stuk tonnie veel gelachen met jou
G van veen
04 juli 11:43
Geweldig persoon echte winnaar nog jaartje mee samen gespeeld topper
Richard van de Kerkhof
04 juli 10:24
Mooi stuk Tonny. ⚽️