Hoe gaat het met: oud speler en trainer Twan Wijnen

Deelacties:

In deze rubriek belichten personen die onlangs zijn gestopt als voetbaltrainer.
We zijn begonnen met Twan van Tuyl en later met Frank van der Heijden, Hans Meeuwsen, Rob Lansbergen en Harrie van den Wildenberg. Deze keer is het de beurt aan oud-voetballer en trainer Twan Wijnen die in 2013 - na zijn een avontuur bij ASV’33-  stopte als voetbaltrainer in het amateurvoetbal.

Twan kwam als voetballer uit voor Waalre en Valkenswaard. Na zijn voetbalcarrière begon Wijnen aan zijn loopbaan als voetbaltrainer waar hij naast ASV’33 ook bij Waalre, Braakhuizen, Boskant en Maarheeze aan het roer stond als hoofdtrainer.  Bij zijn laatste club moest Wijnen ‘noodgedwongen’ stoppen toen hem de kans werd geboden om Sporthal Hoeveland over te nemen van de gemeente Waalre. Wijnen introduceerde in de sporthal een indoor-soccerveld. Ideaal voor trainingsdoeleinden in de wintermaanden en het spelen van competitie en oefenwedstrijden. Naast dit alles kun je bij Sporthal Hoeveland ook terecht voor feesten en partijen. Inmiddels heeft Twan Wijnen drie sporthallen in de gemeente Aalst-Waalre onder zijn hoede. Sporthal Hazzo, sporthal De Pracht en sporthal Hoeveland.

Geen tijd meer voor Wijnen om actief te blijven in het amateurvoetbal. We stellen de 47-jarige Wijnen een aantal vragen hoe het hem vergaat na een leven zonder amateurvoetbal.

Even opfrissen, wie is Twan Wijnen en hoe ziet je dagelijks leven er uit zonder amateurvoetbal
Ik ben 47 jaar, woonachtig in Waalre en getrouwd met Nancy, samen hebben we 2 kinderen Ryan(13) voetbalt bij UNA en Lynn(10) hockeyed bij Oranje-Rood. Ik ben inderdaad gestopt als hoofdtrainer omdat ik mijn huidige werk als ondernemer niet kon combineren met mijn gezin en het trainerschap. De kinderen werden ook ouder en gingen ook sporten. Ik kon het niet meer organiseren om alle ballen hoog te houden….Ik was een trainer die ook investeerde in de club en daar dus ook veel tijd mee kwijt was. Ik bemoeide me ook met andere dingen en randvoorwaarden binnen de club, zal wel de ondernemer in mij geweest zijn!
Ik koos ervoor om mijn zoon Ryan te gaan trainen zodat ik toch nog iets deed in de voetballerij. Ik heb hem nog 5 jaar getraind bij vv Waalre en later UNA. Nu mag iemand anders het doen en ben ik supporter en vader en kan ik ook eens naar mijn dochter gaan kijken.

Ik ben in 2013 begonnen als ondernemer na een 4 jarige periode als sales-manager. Door een reorganisatie lag ik er uit bij Quick-Step. Toevallig kwam er op dat moment  een kans voorbij. Ik was als trainer altijd al op zoek naar mogelijke trainingsruimte voor de wintermaanden. Destijds was er nog niet overal kunstgras. We gingen meestal naar Someren, want daar hadden ze kunstgras binnen. Toen ik een sporthal in Waalre over kon nemen hebben we natuurlijk meteen een plan gemaakt en aan de gemeente Waalre gepresenteerd. Deze waren zeer enthousiast en nu ligt er al zes jaar een mooi Indoor Soccer veld permanent in de sporthal. Hier wordt veel op gevoetbald door jeugdteams, bedrijven, teamuitjes, senioren selecties en lagere teams, jeugdtoernooien met herfst en kerstvakanties, en niet te vergeten ongeveer 100 kinderfeestjes per jaar. Ook in de maanden mei, juni en september hebben we een seniorencompetitie opgezet.

Ruim 2 jaar geleden kreeg ik ook de mogelijkheid om de andere sporthallen in Waalre te exploiteren. Dit is nu inmiddels bijna 2 jaar een feit en het is nu een mooi bedrijf. We kunnen de sporters alles bieden, wedstrijdzaal Hazzo (voorheen Voldijn), de Pracht en Hoeveland met Indoor Soccer. Ook voor evenementen, beurzen zijn we uitstekende locaties.

Omschrijf je voetballoopbaan is als amateurvoetballer
Vanaf mijn 6e jaar lid van vv Waalre, alle jeugdelftallen doorlopen, daarna vv Valkenswaard (ivm CIOS opleiding moesten we toen op een minimaal niveau spelen), daarnaast speelde ik nog lang in de zaal bij Alwako (eerste divisie). Na 2 jaar SV Valkenswaard keerde ik terug bij VV Waalre waar we destijds een hele sterke selectie hadden, vanaf dat moment met diverse trainers samengewerkt en van sommige veel en van andere iets minder veel opgestoken. Maar 3e klasse was voor VV Waalre wel het maximale. Wel mooi dat er toen niemand voor een paar knaken wegging, waardoor we ook een mooie hechte groep hadden. Ik was een intuïtieve voetballer met inzicht, al vond de trainer dat niet altijd. Links of rechtsbuiten, later middenveld en achterin. De coachende rol in het veld vond ik altijd mooi, dus hoe verder ik in de achterste linie kwam hoe fijner ik kon coachen. Dat was ook de reden waarom ik destijds mijn trainerspapieren wilde halen.

Omschrijf je trainersloopbaan is als hoofdtrainer van een club
Bij VV Waalre ingestroomd als hoofdtrainer waarna in mijn 1e jaar meteen promotie werd afgedwongen naar de 3e klasse (voor vv Waalre een top prestatie), na handhaving 6e plaats op de ranglijst toch een overstap gemaakt naar vv Braakhuizen. Ik nam mijn assistent Berrie de Bie mee en we hebben daar de mooiste tijd gehad. 4 jaar hoofdtrainer met geweldig bestuur, begeleiding en spelers. Vanuit 4e klasse ook weer een hechte groep neergezet met promotie naar 3e klasse. Helaas hadden we zoveel talenten dat er ook een aantal weg werden geplukt. Ik had het geluk dat ik steeds fijne assistenten/vrienden had. Maikel Kluijtmans was mijn assistent in het laatste jaar.

Na Braakhuizen heb ik twee jaar vv Boskant getraind in de 3e klasse. Heel leuk om met zo’n kleine club met zoveel saamhorigheid te creëren. Vanuit Boskant door naar vv Maarheeze waar ik ook een leuke tijd heb beleefd met diverse periodetitels. Helaas lukte het toen niet om te promoveren.
Bij vv Maarheeze met veel jeugd en een paar ervaren rotten gewerkt. Was een mooie tijd. Ik was van plan te stoppen ivm sporthal Hoeveland, maar toen kwam eind van het seizoen ASV’33 zonder trainer te zitten. Het kriebelde en ik wilde aan de bak. ASV’33 zat in de problemen en ik had een plan… Ik nam Maikel Kluijtmans mee als assistent-trainer en Geert van Nieuwenhoud als keeperstrainer. We hebben een fantastisch jaar gedraaid. We degradeerde met het 1e maar het tweede elftal promoveerde, de vereniging begon te leven en we hadden allemaal plezier. We groeide als selectie naar elkaar toe en er kwamen allerlei spelers uit omliggende dorpen terug naar ASV’33. De vereniging wilde graag dat ik bleef maar ik kon het niet ‘meer’ combineren met mijn onderneming. Ik had echt tranen in mijn ogen toen ik moest vertellen dat ik het niet meer op kon brengen. Dat was een van de moeilijkste beslissingen voor mij, maar ook voor ASV’33 niet prettig. Het liep nu immers helemaal top. Gelukkig kon Maikel Kluijtmans en Geert Nieuwenhoud daar wel nog zijn steentje aan blijven bijdragen.

Je hoogtepunten als voetballer 
Promotie en kampioenschappen bij vv Waalre, trots dat er een mooie vriendenclub over gebleven is uit deze periode.

Je hoogtepunten als trainer
Promotie bij VV Waalre naar 3e klasse, promotie met Braakhuizen naar 3e klasse op voetbalveld van VV Waalre. Periodetitels met Maarheeze. De selectie-weekenden bij VV Boskant waren ook hilarisch. Maar ook het sociale gedeelte van het trainersvak, contacten met supporters, vrijwilligers, sponsoren. Zeker het gezellig na-buurten op zondagmiddag.   

Keuze

Was je nieuwe onderneming de enigste reden dat je bent gestopt als voetbaltrainer
Ja, maar een echte keuze was het niet. Het trainerschap combineren met me bedrijf was niet te doen. Al moet ik wel zeggen dat ik de dinsdag en donderdagavonden steeds minder leuk vond naarmate het winter werd.

Open

Hoe heb je het zogeheten ‘zwarte gat’ ervaren of is dat niet aan de orde geweest
Ik heb in het begin wel lastig gehad van het ‘er niet bij zijn’, ik miste de kleedkamer en de derde helft. Wel fijn dat ik daarna nog actief kon zijn als jeugdtrainer bij mijn zoon, die gelukkig ook aan het voetballen is gegaan. Zo bleef ik toch betrokken bij het spelletje. Daarnaast heb ik nog mijn netwerk in het amateurvoetbal en zie ik nog regelmatig spelers en trainers voorbij komen in onze sporthallen.

Gaan we Twan Wijnen nog eens terug zien op de voetbalvelden als trainer 
Die kans is wel aanwezig, alhoewel dit goed bevalt. Bij UNA kom ik nu een paar keer week en ik zou daar misschien nog wel iets willen doen, maar voor nu even niet. Ook andere functies buiten het trainersvak kunnen interessant zijn voor mij.

Hoe kijk je tegen het huidige amateurvoetbal aan
Het is een cliché, maar mentaliteit is een doorn in het oog. Zeker bij kleine clubs is het een groot probleem om de boel gemotiveerd te houden. Het gemiddelde niveau is ook lager geworden. Elftallen die ineens tien nieuwe spelers aantrekken of verliezen, dat was destijds niet aan de orde. Zelfs in de derde, vierde en vijfde klasse worden iedere week uitslagen met dubbele cijfers genoteerd. Ik vind dat de competities uitdagender moetenn worden en dat je een soort play-off systeem moet spelen. Er is niets leuker, dan ergens voor spelen, promoveren of degraderen. Vooral in de lagere klasses zou dat een uitkomst zijn. Maar ik wel nog wel genieten van een mooie pot voetbal met passie en strijd.

Wie zou je graag zien als oud-voetbaltrainer in deze rubriek
Jos van de Laar  

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?