Guillaume van Wilgen wil met Riethoven nog een keer pieken

Deelacties:


Riethoven-Tuldania in de vierde klasse F is verkozen tot ‘Wedstrijd van de Week’. In onderstaand artikel een interview met Guillaume van Wilgen, trainer van Riethoven. Hij vertelt over mogelijkheden en onmogelijkheden bij een kleine vereniging en zijn bewondering voor jonge collega’s Sven Verhappen (RKVV Bergeijk) en Maurice Hendriks (SV Valkenswaard).

Door Willem Jan Schampers
Van Wilgen, in het verleden werkzaam bij onder meer EFC, De Valk en Brabantia, opereert nu al voor het vierde seizoen in de luwte van sportpark Den Droevendaal. De Dommelnaar is het bezit van het trainersdiploma UEFA-A, maar voelt zich prima thuis in de vierde klasse. “Ik wilde hier het plezier in het trainen en voetballen weer terug krijgen en dit is absoluut gelukt. Met dank aan de mensen bij Riethoven. Ondanks dat we een relatief kleine vereniging zijn, met een smalle selectie, is het hier prima werken. Het bevalt me nog steeds goed. Binnenkort gaan we rond de tafel zitten, om te kijken of we met elkaar verder gaan. Of dat het tijd wordt voor een nieuw gezicht voor de groep.”

Want dat kan Van Wilgen zich ook best voorstellen. “Ik heb niet het idee dat we op elkaar zijn uitgekeken, maar de club staat komend seizoen wel op een keerpunt. Ik denk dat er wellicht enkele jongens gaan stoppen en dat er moet worden gebouwd aan een nieuwe ploeg. We sorteren hier al enigszins op voor, door het inpassen van enkele spelers uit de jeugd. Martijn van Bakel en Bjorn van Grootel zijn net achttien en Jelle van de Putte is zelfs pas zestien. Zij spelen al geregeld mee bij het eerste. En zo hebben we wel meer gasten van O19, die meetrainen en als het nodig is, ook hun minuten maken op zondag. We zullen, zoals altijd bij Riethoven in goed overleg, met elkaar bepalen of we met elkaar dit nieuwe traject in gaan.”

Kunstje
Van Wilgen prijst zich gelukkig dat hij niet per se meer trainer hoeft te zijn. “Ik vind het spelletje nog steeds hartstikke leuk en trainen is nog steeds mijn passie. Maar een jaartje niks zou na al die jaren ook een keer niet erg zijn. Dan ga ik bij mijn zoon bij Dommelen kijken of rijd naar mijn vader in Gouda of naar mijn dochter in Hoofddorp. Aan het besef dat er belangrijkere zaken zijn dan voetbal, lopen we in het amateurvoetbal namelijk wel eens voorbij.”

Tegelijkertijd is Van Wilgen nog ambitieus genoeg om nog één keer een kunstje te flikken. “Op welk niveau maakt me niet uit. Wat dat betreft, kijk ik met bewondering naar de verrichtingen van Sven Verhappen bij Bergeijk en Maurice Hendriks bij Valkenswaard. Jonge trainers die ook vol energie flink aan de weg timmeren. Ik herken me wel in hen. Lijkt me mooi om met zo’n gasten ooit nog een keer samen te werken.”

Wisselvallig
Maar terug naar Riethoven, dat momenteel – met 12 punten uit 7 wedstrijden – de derde plaats bezet in de vierde klasse F. Met vijf punten achterstand op Tuldania en Vessem en met een gelijk aantal punten als EDN’56 en ZSC. “Daaruit blijkt ook meteen de wisselvalligheid van onze ploeg”, zegt Van Wilgen. We winnen van Steensel en DVS, maar spelen gelijk tegen Spoordonk, RKDSV en Waalre en verliezen van ZSC, in mijn ogen allemaal terechte uitslagen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Tuldania, hebben we geen aanvallers die vijftien doelpunten per seizoen maken. We krijgen relatief weinig treffers tegen, maar scoren ook weinig. Hierdoor is het bij Riethoven altijd spannend en kunnen we van iedereen winnen, maar ook van iedereen verliezen…”

Waar dit seizoen het schip gaat stranden, is volgens Van Wilgen absoluut niet te zeggen. “In deze vierde klasse zijn veel teams aan elkaar gewaagd. Voor nu lijken Vessem en Tuldania de belangrijkste titelkandidaten. Daarachter zijn er meer clubs die gaan meedoen voor de prijzen. Riethoven kan de nacompetitie halen, maar ook zomaar negende of tiende worden. Het zal veel afhangen van of we de groep ‘heel’ kunnen houden en het geluk een keer aan onze zijde zullen hebben. Als we gevrijwaard blijven van schorsingen en blessures hebben we een heel aardige ploeg voor de vierde klasse. Ik denk dat nu de tijd rijp is om met deze selectie nog één keer te pieken. De komende weken wordt wellicht duidelijk of dit realistisch is.”

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Dommelen supporter
18 november 17:55
Volgend seizoen terugkomen naar Dommelen en daar de jonge talentvolle groep motiveren om voor 1 te willen gaan spelen! Gaat jou lukken als het zittend bestuur eens overstag wil gaan!
patrick meinhardt
18 november 14:00
Mooie mens. succes Guillaume
Dolopvoetbal
16 november 22:14
Inderdaad mooie woorden en heerlijke toewijding. Het inpassen van de jeugd is niet alleen noodzakelijk, maar ook een trainer die verder kijkt dan dit seizoen. Chapeau !
Will van Gerwen
16 november 22:03
Goed verhaal Guillaume, laten we als Riethoven de stabiele 4e klasser zijn, met graag een keer een positieve uitschieter.