Goeran van den Heuvel: “Het was niet moeilijk om het plezier terug te vinden.”

Deelacties:

Met de rubriek ‘terugblik op’ willen we in de zomermaanden terugkijken op de meest gelezen en aansprekende artikelen uit seizoen 2021-2022.
Hieronder een interview met Goeran van den Heuvel die na een sabbatical aan de slag ging bij SV Valkenswaard. Het avontuur bij 'de Bosuilen' was van korte duur. Na éen seizoen gaat Van den Heuvel de club verlaten en is hij komend seizoen de eindverantwoordelijke bij RKSV Heeze

[-MAART22SQR0322HTS:45098-]
Na twee jaar afwezigheid heeft Goeran van den Heuvel bij Valkenswaard het voetbalplezier teruggevonden, maar toch vertrekt hij: ‘Visies niet op één lijn’

(Door Ilias van Tongeren)
Voetbalnomade Goeran van den Heuvel gaat SV Valkenswaard na één seizoen alweer verlaten. De oud-trainer van onder andere DBS, Marvilde en Geldrop gaat na de zomer bij eersteklasser RKSV Heeze aan de slag. Desondanks is hij Valkenswaard dankbaar. “Door Valkenswaard is het weer gaan kriebelen.”

Voetbalpassie
Die passie, die verdwijnt niet. Na twee jaar door privéomstandigheden aan de kant te hebben gestaan, diende zich in de zomer van 2021 een nieuwe uitdaging aan. Frank Weijers, de toenmalige hoofdtrainer van 'De Bosuilen', vertrok onverwachts. In de zoektocht naar een nieuwe interim-coach kwam de club uit bij de Veldhovenaar. En toen hij eenmaal benaderd werd, was de keuze snel gemaakt. “Het was niet moeilijk om het plezier terug te vinden.”

Al op jonge leeftijd raakte Van den Heuvel besmet met het trainersvirus. Nadat hij niet doorbrak bij FC Eindhoven, waar hij als jongeling voetbalde, verlegde hij de focus op het trainerschap. Een UEFA-trainersdiploma verder en hij kreeg de smaak te pakken: gezien het aantal clubs (14) waar hij bij betrokken is geweest, kun je hem gerust een voetbalnomade noemen. Van de KNVB, Roda JC, Helmond Sport en FC Eindhoven tot Gestel, ODC, Rood Wit Veldhoven en RPC: zowat alle smaken zijn voorbijgekomen. “Voetbal, het mooiste spelletje dat er is.”

Terugkeer en corona
Zijn terugkeer in de trainerswereld vond plaats in coronatijd. Maar dat deerde hem niet: “Corona of niet, als je weer je bijdrage aan het voetbal kunt leveren, dan doe je dat.” Die bijdrage heeft hij het afgelopen jaar op inventieve wijze moeten brengen. Daarbij kwam ook een onverhoopt lange winterstop om de hoek kijken. “Je mocht een tijdlang niks doen, dan houdt het op”, zegt Van den Heuvel. “Ik ben van mezelf gaan sporten, maar het voetbal lag twee maanden behoorlijk stil. Dan liggen blessures op de loer.” En om vijf uur ’s ochtends trainen, zoals sommige clubs deden? Dat zat er niet in. “Je moet reëel blijven. Ik snap dat sommige divisieclubs dat wel hebben gedaan, maar van een tweedeklasser kun je dat niet verwachten”, stelt hij.

Toch vindt de trainer dat de zaken er niet slecht voor staan. De Valkenswaardenaren staan na tien wedstrijden op een negende plek, maar volgens hem vertelt de stand niet het hele verhaal. “Wij hoeven van niemand te verliezen”, beaamt hij. “We zijn nog niet weggespeeld, maar komen moeilijk tot scoren. Dan verlies je soms nipt.” Het kwartje moet volgens hem wat vaker de goede kant op vallen. “Dan zijn we een stabiele tweedeklasser, die het elke tegenstander moeilijk kan maken. Dat is ook mijn doel.”

Verschil in visie
Desondanks scheiden de wegen van de Bosuilen en Van den Heuvel aan het eind van het seizoen. Een verschil in visie. En hij is niet de enige die daarmee te maken heeft. Ook routinier Erwin Isbouts gaat de club na dit seizoen verlaten, nadat er interne onenigheid is ontstaan. Van den Heuvel: “Ik ben een trainer die normaal ook naar de lange termijn kijkt, maar omdat ik Valkenswaard na dit seizoen ga verlaten, maak ik keuzes voor de korte termijn. De club kijkt naar de toekomst, vandaar ook de beslissing van de club om Erwin niet meer in de selectie op te nemen.” Hij vervolgt: “Dat vind ik jammer, omdat Erwin met zijn ervaring een meerwaarde kan zijn. Maar de club heeft deze keuze gemaakt.”

RKSV Heeze
Voorlopig ligt de focus nog op Valkenswaard. “Focus is belangrijk, ik wil het seizoen zo goed mogelijk afsluiten en door de voordeur vertrekken,” zegt Van den Heuvel. Daarbij komt ook kijken dat hij vindt dat hij niet te veel op de zaken vooruit moet lopen. “Ik verwacht dit seizoen op een rustige manier af te kunnen maken. De huidige trainer van Heeze moet ook gewoon zijn werk kunnen doen, dat verwacht ik ook bij Valkenswaard.”

Maar vanaf de zomerstop zal hij zich richten op de Heezenaren, die een goede indruk bij hem hebben achtergelaten. Het sportpark van Heeze krijgt er komende zomer een nieuw kunstgrasveld bij en hij vindt het een bijzondere vereniging. “Er is niks mooier dan binnenkomen bij een club waar de zaken op orde zijn en waar de eigen jongens zo hoog mogelijk willen voetballen.” Dat hij bij de eersteklasser, die verwikkeld is in een spannende titelstrijd, op een hoger niveau actief zal zijn, is voor hem onbelangrijk. Van den Heuvel: “Spelers elke dag beter maken, de gezelligheid ervaren. Dat is het mooie van trainer zijn, ongeacht het niveau.”

En zo gaat hij in de zomer aan de slag bij een club waar hij nog niet eerder trainer is geweest. Dat doet hij eerst voor één jaar, om zo alle scenario’s open te houden. “Daarna kunnen we kijken of het klikt en of we bij elkaar passen.” Nieuwe club, nieuwe kansen dus. En dat vooruitzicht doet Van den Heuvel goed. “Elke club heeft zijn eigen uitdagingen en kwaliteiten, en dat is mooi.”

© 2022 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Herman schreur
07 augustus 8:52
Goeran heel veel succes bij je nieuwe uitdaging
John Ooms
06 augustus 22:20
Er staat scrollen dit moet zijn schroomen.
John Ooms
06 augustus 22:18
Dit is mijn echte naam overigens. Het nadeel van terugkijken is dat dit gelijktijdig gepaard kan gaan met ouwe koeien uit de sloot halen. Voor de visie van de club wil ik verwijzen naar de site waar het JVBP staat. Het JVBP is in 2020 geaccordeerd. Het is geen plan van leiding van de club maar door de club, iedereen kon zijn of haar bijdrage leveren. Als de synoniemen de personen zijn die ik vermoed hebben zij in alle talen gezwegen. Ondanks de corona tijd is het toch bewonderenswaardig dat er op dit moment 7 of meer " eigen jongens " in het eerste staan. Daar staat ook in dat als we niet uit onze eigen jeugd kunnen putten, we niet moeten scrollen om spelers van buiten te benaderen. Dus Bosuil, Roofvogel jullie kennen mij wel en dus ook mijn standpunt " Je krijgt de kans om mee te praten, doe je dit niet is je beurt voorbij en mond houden" Daarbij komt nog als je het er niet mee eens bent kun altijd je lidmaatschap opzeggen, maar stop met modder gooien.
Willem-Jan Schampers
06 augustus 21:24
Precies! Maar ik ben er niet over begonnen! Bovendien ben ik - naast journalist - al bijna vijftig jaar een echte Bosuil. En ik waag te betwijfelen of @Bosuil en @Roofvogel blauwgele supporters zijn. Bijzondere naam trouwens, ‘Zomaar’…
Zomaar
06 augustus 20:59
Dit interview gaat toch over Goeran van de Heuvel? Niet over een AVE journalist die zijn gelijk wil halen t.o.v. supporters van Valkenswaard of heb ik het mis. Succes Goeran bij je nieuwe club!
Willem-Jan Schampers
06 augustus 18:26

Dus @Bosuiltje en @Roofvogel, misschien jullie echte naam erbij zetten, zodat iedereen kan lezen wie deze onzin hier schrijft. Want als Valkenswaard NIET met zoveel mogelijk eigen jongens/jeugd wil spelen (zie voorgaande reactie), snap ik de kritiek van Erwin op het gevoerde selectiebeleid niet. Lees nog even het artikel in het ED (waarin overigens hoor- en wederhoor ontbreekt, maar dit terzijde). En de reden dat Jacques is opgestapt, had helaas te maken met een ongefundeerde en onacceptabele manier van kritiek leveren (lees: bedreiging). Maar dit zullen jullie ook wel weer anoniem anders zien…

Willem-Jan Schampers
06 augustus 18:19
Zomaar een opstelling (uit tegen Braakhuizen): 1. Tommy van de Gevel, 2. Pieter Maranus, 3. Miro Ioannidis, 4. Jordy Maes, 5. Sander van Riet, 7. Jordi van Meurs (17. Cas Glaser), 9. Mike van Dijk (6. Yoeri Smets), 10. Sem van Ham, 11. Thom van de Donk, 12. Christ Trouwborst, 15. Rick van Dooren (16. Ebbe Coenders).
Roofvogel
06 augustus 16:51
Bosuiltje! Je hebt wel gelijk. Eindelijk iemand die de waarheid vertelt ipv de gladde praatjes.
Bosuiltje
06 augustus 15:49
Hoho Willem-Jan, handhaving met 7 spelers van de 11 van buiten af, eigen jeugd zat op de bank. Visie?? Trainer en aanvoerder zeiden beide hetzelfde over het beleid aanvoerder word weggestuurd trainer mag blijven zitten.Hoezo visie, je voorzitter is niet voor niets opgestapt had geweetens vroeging over zijn beleid.Succes.
Willem-Jan Schampers
06 augustus 15:23
@Bosuiltje, hoezo gebrek aan visie? Valkenswaard heeft zich met bijna alleen maar eigen jeugd gehandhaafd in de tweede klasse. En komend seizoen met een prima team, diverse versterkingen en een nieuwe, enthousiaste trainer op jacht naar sportief succes.
Bosuiltje
06 augustus 14:46
Gebrek aan visie reden vertrek van aanvoerder en trainer. Gebrek aan visie van de kant van het bestuur is de oorzaak. Succes beide bij jullie nieuwe club.
Jan
06 augustus 11:04
Veel succes en plezier komend seizoen Goeran !!