Gijs Leermakers & Geert van Aaken (VV Vessem) Winnaar AVE Voetbalkennersquiz 2024

Deelacties:

Op vrijdag 14 juni namen 32 duo’s van 14 verschillende clubs het in de kantine van VV Bladella tegen elkaar op tijdens de eerste finale van de AVE Voetbalkennersquiz. Ondanks dat ze na de eerste pauze nog op een 10e plaats stonden, trokken Gijs Leermakers en Geert van Aaken van VV Vessem de eindoverwinning, na een spannende shootout-vraag, over de streep. Het clubklassement werd eveneens door Vessem gewonnen.

Om 20:30 begonnen de aanwezige duo’s in een volgepakte kantine van Bladella aan een fotodrieluik. Al snel werd duidelijk dat het niveau hoger lag dan in de voorrondes. Desalniettemin behaalden in de eerste fotoronde 14 van de 32 duo’s de volledige score. Daarna volgde een dubbele antwoordenronde, waarbij iedere vraag twee samenhangende antwoorden had. Hierin werd onder meer gevraagd naar de twee hosts van de Amateurvoetbaleindhoven podcast en welke twee Engelsen in de EK-selectie afgelopen seizoen niet in de Premier League actief waren.

Het eerste blok werd geëindigd met twee vragen die in totaal twintig antwoorden hadden. Er werd echter niet gezegd hoeveel antwoorden ieder van de vragen had; dat was aan de teams zelf om uit te vogelen. Bij deze ronde behaalden veel duo’s een flinke score, met het Hulselse duo Ben Bleumer & Roel van Bakel (18 op 20) als topscoorders. Bij het ingaan van de pauze was het bovenin dan ook akelig spannend. Thom Lauwers & Bram Faes (SDO’39/Hapert) gingen aan kop met 41 van de 49 punten, met kort daarachter Twan Corsten & Luuk Leenders (Mariahout, 40/49) en Martijn de Beijer & Paul Voets (HMVV, 40/49).

Na de pauze volgde nog een fotoronde. Ditmaal werd gezocht naar tien spelers die voor Barcelona speelden, maar ook voor een andere club. Zo moest de overkoepelende club van Luuk de Jong en Dani Alves (naast Barcelona) worden genoemd, maar ook de wat pittigere linkclub tussen Paco Alcacer & Andrés Iniesta. Slechts enkele clubs wisten Emirates SC te noemen. Hierdoor scoorden Colin Tielemans & Loek van den Berg (Bladella), Twan Corsten & Luuk Leenders (Mariahout) en Henk & Tim van Gameren (Brabantia) 17 van de 20 te behalen punten.

Daarna volgde een pittige alfabetronde, waarbij ieder antwoord met één letter van het alfabet begon. Bij die ronde begon de inhaalrace van uiteindelijke winnaars Gijs Leermakers & Geert van Aaken met een uiterst knappe score van 24 op 26 punten! Ze wisten enkel niet te benoemen wie de nieuwe aanwinst van Bruheze met een verleden in de Eredivisie is (Dylan Seys) en kregen niet uitgedokterd welke speler in de basisopstelling van Leverkusen tijdens de verloren Europa League finale van 2024 al eerder een Europa League finale verloor (Granit Xhaka).

Na blok twee was het bovenin nog altijd spannend, al hadden Martijn de Beijer & Paul Voets (HMVV) de koppositie overgenomen met 78 op 92 punten. Daarachter volgden Twan Corsten & Luuk Leenders (77/92) en Thom Lauwers & Bram Faes (75/92).

Net voor de finaleronde was er nog een themaronde over finales, waarin onder meer werd gevraagd naar de eerste Nederlander die actief was in een UEFA Cup-finale met een buitenlandse club (Johnny Rep). Met 13 op 15 punten behaalden Louis Broers & Jesper Soetens (Bladella) en Gijs Leermakers & Geert van Aaken (VV Vessem) de hoogste scores.

Met het ingaan van de finaleronde stonden twee teams gedeeld bovenaan: Twan Corsten & Luuk Leenders (Mariahout) en Martijn de Beijer & Paul Voets (HMVV). Geen van beiden ging echter met de overwinning naar huis, omdat Gijs Leermakers & Geert van Aaken een ijzersterke laatste ronde speelden met 24 op 30 punten. Uiteindelijk moest een shootout-vraag een beslissing slechten die in het voordeel van de Vessemse heren viel. Zij gaan dan ook in het seizoen 2024/25 naar een wedstrijd van Real Betis!

Ook werd er in een clubklassement gespeeld. Van de beste twee duo’s per club werd de score bij elkaar opgeteld. Omdat het andere duo van VV Vessem op een 9e plaats eindigde met 98 punten, behaalde Vessem ook hier de eindoverwinning met slechts één punt voordeel ten opzichte van Netersel.

Ondanks dat het niveau in de finale echt wel wat was gestegen ten opzichte van de voorrondes, werd er door de aanwezige duo’s zeer goed gescoord. Iedereen behaalde meer dan de helft van de punten, en het uiteindelijke gemiddelde lag op 64,6%! Zodoende kan er worden teruggekeken op een zeer succesvolle eerste editie van deze AVE Voetbalkenners quizzen. Na afloop was het dan ook nog zeer gezellig in de kantine van vv Bladella. Een heel groot dankwoord gaat ook uit naar de sponsoren die voor een goedgevulde prijzentafel hebben gezorgd!

Deze eerste editie van de AVE Voetbalkenners was een initiatief van deze website en Open Mierdse Quizzen (Facebook). Samen kijken ze zeer positief terug op dit project. We hopen dat het bij de deelnemende clubs ook zo is ervaren en kijken er naar uit om iets soortgelijks in het nieuwe seizoen wederom op te zetten!

 

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Bieb
18 juni 19:10
Mooie avond gehad. Top verzorgt. Tot volgend seizoen
Dn dieje
18 juni 17:28
Nog iets van een prijs naar Vessem, haha Gefeliciteerd!
Gijs Leermakers
18 juni 10:12
Mooi verslag Nick van een erg leuke avond. Wat ons betreft mag je dit elk jaar oppakken al is het wel kneiterveel werk lijkt me. Kei leuke vragen ook.