Gem. Eindhoven: ‘Geen huur voor sportclubs tot eind 2020’. Nederlandse sport werkt aan uitweg uit de lockdown.

Deel dit bericht via:

De gemeente Eindhoven heeft besloten dat Eindhovense sportverenigingen die een accommodatie gebruiken van de gemeente tot eind 2020 geen huur hoeven te betalen. Dat meldt Studio 040 op haar website.
De gemeente heeft dat besloten omdat competities en trainingen zijn opgehouden door het coronavirus. Voor alle verenigingen die hun accommodatie niet van de gemeente huren, wacht de gemeente Eindhoven nog af of er uit Den Haag steun komt. Volgens wethouder Stijn Steenbakkers (Sport) zijn de verenigingen de ruggengraat voor de Eindhovense sport- en vrijwilligersstructuur. De gemeente Eindhoven wil hen koste wat kost tegemoet komen. 

NOC*NSF: Nederlandse sport werkt aan uitweg uit de lockdown
De herstart van de sport is aanstaande. Althans, als wij NOC NSF-voorzitter Anneke van Zanen en directeur Gerard Dielessen mogen geloven. Maar een uitweg uit de lockdown en drukte op de sportparken zal nog wel even uitblijven.

Van Zanen sprak van ‘een toezegging’ door het ministerie van VWS. Directeur Dielessen hield het erop dat dat de wensen van NOC NSF bij het ministerie zijn neergelegd.

Uitweg uit de lockdown
Behalve het profvoetbal en de eredivisie vrouwen, zijn op 13 oktober alle competities stilgelegd. En trainingen zijn begin november afgeschaald naar tweetallen met 1,5 meter afstand. Vooral het platleggen van de competities doet de sport pijn.

“De volksgezondheid gaat boven alles”, zo betoogde de top van de sportkoepel op 12 november. Ook de tweede lockdown komt hard aan. Die noemt voorzitter Van Zanen zelfs ‘funest’. Het doel van NOC NSF is om via een uitweg uit de lockdown, de 25.000 sportclubs weer open te krijgen.

Niet napraten
Het kabinet zou meer activiteit op de sportterreinen en in de hallen moeten toelaten. En zonder maximering. Want onderzoek heeft uitgewezen dat besmetting op het speelveld niet voorkomt.

Er vindt wel besmetting plaats tijdens het met elkaar napraten. Dat kunnen bonden voorkomen door voorlopig geen competities te plannen en onderlinge toernooien en oefenpotjes te spelen. Rond midden december zouden de topcompetities weer moeten starten.

Zes miljoen euro coronasteun sportbonden in 2021
Sportkoepel NOC*NSF stelt in 2021 zes miljoen euro extra coronasteun beschikbaar aan sportbonden die gedupeerd zijn door de coronapandemie. Dit geld komt uit het coronanoodfonds.

Het voorstel voor steun is op 16 november door NOC NSF besproken en goedgekeurd. Via het steunfonds zal de sportkoepel de financiële positie van de sportbonden versterken. NOC NSF zal het grootste deel van de zes miljoen toepassen als aanvulling op de basisfinanciering van de bonden. Vanwege de coronacrisis ziet de sportkoepel ook in 2021 een grote inkomensdaling bij de bonden.

Het fonds is geopend tijdens de eerste coronagolf in Nederland, eind maart 2020. Het is een vangnet voor sportbonden die vanwege de crisis in acute betalingsproblemen zijn gekomen. Sinds maart is aan de bonden al vier tot vijf miljoen euro coronasteun beschikbaar gesteld.

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?