Gaat SV Laar weer historie schrijven?

Komend weekend zullen dan echt de laatste wedstrijden van het seizoen 2023-2024 worden gespeeld, waaronder de finale van de nacompetitie tussen Cluzona en SV Laar. Deze wedstrijd wordt zondag 16 juni (12.00 u) gespeeld op het sportpark van VOAB in Goirle

Door Peter Bussers

SV Laar uit Weert blijft maar historie schrijven. Het is ongelofelijk wat de oranje-zwarten de laatste jaren maar ook dit jaar weer hebben gepresteerd. SV Laar bleef maar liefst drie seizoenen op rij (één coronajaar) ongeslagen en nam het record ongeslagen wedstrijden over van SVV Schiedam.

Tussen 8 oktober 2020 en 29 mei 2023 speelde het 56 competitiewedstrijden waarvan het er 53 wist te winnen en driemaal gelijkspeelde (ONDO 1-1, Maarheeze 2-2 en Helden 1-1). SV Laar, dat terugkijkend naar de historie vooral in de 4e of 5e Klasse uitkwam, werd tweemaal op rij kampioen en promoveerde van de 4e naar de 2e Klasse. Dat kunstje hadden ze overigens ook al een keer geflikt tussen 2013 en 2016. Het avontuur in die 2e Klasse duurde toen overigens niet lang. SV Laar, had simpelweg niets te zoeken in die 2e Klasse en werd dan ook troosteloos laatste. De vraag voorafgaand aan het seizoen was dan ook hoe het team uit Weert het deze keer zou gaan doen?

Uitstekend! SV Laar pakte uit de eerste twee wedstrijden vier punten en scherpte zodoende het record aantal ongeslagen wedstrijden (58 wedstrijden) nog wat aan.  Daarna volgde er een mindere periode waarin het ook tweemaal op rij verloor. SV Laar herpakte zich echter prima en behoorde eigenlijk telkens tot de subtop van de 2e Klasse D. SV Laar won deze keer 15 van de 24 wedstrijden, speelde tweemaal gelijk en verloor zeven wedstrijden. Eindresultaat; een mooie derde plaats en een plek in de nacompetitie.

Maar er was meer. Nieuwkomer SV Laar maakte niet alleen indruk in de competitie, maar ook in het bekertoernooi. Sterker nog; het team schreef opnieuw historie. SV Laar bereikte namelijk de halve finale van de districtsbeker waarin het nipt en onterecht verloor van vierdedivisionist UDI’19 (1-2). Geen bekerfinale dus, maar naast een ticket voor de nacompetitie, ook een ticket voor het grote KNVB-bekertoernooi.

SV Laar eindigde de competitie met zes overwinningen in zeven wedstrijden en scoorde er lustig op los. Het team uit Weert wist het net maar liefst 24 keer te laten bollen en met deze mooie statistieken mocht het de nacompetitie in. SV Laar was allereerst te sterk voor eersteklasser Moerse Boys dat zelf in twee jaar tijd afdaalde van de 4e divisie naar de 2e Klasse. Afgelopen zondag was SV Laar veel te sterk voor klassengenoot Oirschot Vooruit. Vorig jaar begin december wist Oirschot nog met 3-1 te winnen van SV Laar maar deze keer ging het, net als het tweede duel in de competitie (3-0), hard onderuit (1-4).

SV Laar gaat het in de finale opnemen tegen Cluzona. Het team uit Wouw speelde een kleine vijftien jaar geleden, net als SV Laar toen,  nog in de 5e Klasse maar wist zich daarna langzaam maar zeker omhoog te werken. Sinds het seizoen 2017-2018 speelt Cluzona onafgebroken in de 2e Klasse. In die periode wist het driemaal een periodekampioenschap te veroveren en kwam het tweemaal uit in de nacompetitie (vanwege corona). In die nacompetitie vond het telkens in de eerste ronde haar Waterloo.

Dit jaar is dat dus anders. Cluzona, dat tweede werd op één punt van kampioen CHC, won in de competitie zeven van de laatste acht wedstrijden en speelde gelijk bij kampioen CHC. In de nacompetitie wist Cluzona allereerst klassengenoot Roosendaal te verslaan. Waar het in de competitie nog tweemaal gelijkspeelde tegen deze ploeg wist het deze keer met 3-1 te winnen. Afgelopen zaterdag was het team uit Wouw met overtuigende cijfers te sterk voor eveneens tweedeklasser Hellevoetsluis (3-0).

Het andere finaleduel gaat tussen de eveneens tweedeklassers IFC en Oranje Wit. IFC heeft een soortgelijk verhaal als SV Laar. IFC uit Hendrik Ido Ambacht verloor op 3 oktober 2020 haar laatste wedstrijd. IFC ging toen met 9-0 onderuit bij MOC’17. Vanaf 10 oktober presteerde het team meer dan uitstekend. IFC bleef namelijk 49 competitiewedstrijden op rij ongeslagen (45 winst en viermaal gelijk),  en pakte tweemaal het kampioenschap waardoor het net als SV Laar wist te promoveren van de 4e naar de 2e Klasse.

IFC sloot, net als SV Laar, het jaar in de 2e Klasse met een mooie derde plaats. IFC bleef dit seizoen de eerste drie wedstrijden ongeslagen (record dus 52 wedstrijden ongeslagen) en won net als SV Laar uiteindelijk 15 van de 24 wedstrijden.

IFC neemt het in de finale dus op tegen Oranje Wit. Oranje Wit speelde sinds 2010, op één seizoen Hoofdklasse na, altijd in de 1e Klasse. Tweemaal mocht het de nacompetitie in voor promotie, maar tweemaal werd het ook direct uitgeschakeld.

Vorig seizoen moest Oranje Wit opnieuw de nacompetitie in maar deze keer voor klassenbehoud. Oranje Wit won de eerste ronde maar ging in de tweede ronde vervolgens onderuit tegen Zuidland waardoor het na dertien jaar terugkeerde in de 2e Klasse.

Oranje Wit werd dit seizoen tweede achter kampioen Spartaan ’20 en eindigde zes punten boven de nummer drie IFC.  IFC won dit seizoen met 0-1 bij Oranje Wit en speelde thuis 0-0 gelijk.

Das balen
16 juni 14:20
Das ff balen he Kees. Groeten uit Weert
Cees van Heeren
16 juni 9:31
Complimenten voor het stuk. Veel succes aan Laar. Helaas is het ons IFC niet gelukt gisteren 2-0 verlies tegen Oranje Wit.