Gaat de man het vrouwenvoetbal serieuzer nemen?

Deelacties:

Het vrouwenvoetbal in Nederland heeft nog een lange weg te gaan. De positie en herkenbaarheid in Nederland verbeteren zienderogen,  maar het totaalbeeld is zeker nog niet optimaal. In de media wordt er ontelbare keren gediscussieerd over het niveau van het vrouwenvoetbal. Vrijwel elke keer eindigt het in een teleurstelling; weinig mannen zijn bereid vrouwenvoetbal serieus te benaderen of te bespreken. Het probleem is dat er zowel fysiek als mentaal veel te weinig in vrouwenvoetbal wordt geïnvesteerd.

De KNVB maakte onlangs bekend dat met ingang van het seizoen 2021-2022 het in het amateurvoetbal mogelijk is voor vrouwen om in de categorie A bij de mannen uit te komen. Hiermee wil de voetbalbond voor vrouwen een nieuwe mogelijkheid creëren om altijd een passende plek te vinden in het voetballandschap. Dat vrouwen voortaan ook in de standaardelftallen bij de mannen kunnen spelen, is een historisch moment voor het amateurvoetbal in Nederland én zelfs wereldwijd.

Maar gaat dat ook daadwerkelijk gebeuren en kunnen we komend seizoen al de eerste vrouwen bewonderen in een eerste mannenteam? We zullen het zien! Hopelijk geeft deze aankondiging wel meer houvast voor het vrouwenvoetbal.

Actie
Als redactie van Amateurvoetbaleindhoven.nl hebben wij in 2016 het vrouwenvoetbal in ons programma opgenomen. Na een bijeenkomst met verenigingen - die het vrouwenvoetbal binnen hun gelederen hebben - zijn er afspraken gemaakt om het vrouwenvoetbal meer aandacht te geven. De clubs zorgen voor input vanuit hun eigen vereniging en wij gaan daar aandacht aanbesteden. Veel lofbetuigingen voor het initiatief en een mooie start voor het vrouwenvoetbal op AVE. Maar na een aantal maanden kwamen we tot de conclusie dat de input vanuit de verenigingen ver achter bleef en dat er van de gemaakte afspraken weinig tot niets terecht kwam. Dus kwam deze rubriek weer in niemandsland terecht.

Clubs
De aanwas van het aantal meisjes en vrouwen dat ging voetballen was de afgelopen jaren sterk groeiende. Een direct gevolg van de successen van het Nederlands vrouwenelftal, dat in 2017 Europees kampioen werd en twee jaar geleden als tweede eindigde bij het WK. Het enthousiasme, en daarmee de groei, lijkt echter enigszins gestagneerd. Bij clubs waarbij het eerste vrouwenteam op niveau speelt, ziet men het ledenaantal wel gestaag stijgen, maar op het lagere niveau zijn er verenigingen die ‘noodgedwongen’ vragen om speelsters.

Poll
Over het algemeen heeft de voetballende vrouw nu eenmaal jaren van achterstand in te halen en dit gebeurt niet in één of twee seizoenen. seizoen. De vraag rijst of er door de clubs ‘direct’ meer moet worden geïnvesteerd in het vrouwenvoetbal.

{{ shortcode_poll, 16 }}

Voor suggesties en aanleveren van content kunt u mailen naar: info@amateurvoetbaleindhoven.nl

© 2022 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


wiljan
28 mei 20:15
Vrouwenvoetbal lekker bij de vrouwen laten. Wat moeten die bij de mannen doen??? Er zit ZOVEEEEEL nivoverschil tussen. Snap de KNVB niet hierin. Laat ze lekker voetballen maar wel tegen elkaar!!!! Schei uit met zinloze opwaardering. Vind het eigenlijk minachting naar het mannenvoetbal toe. ALAAF.
Jef Vels
22 mei 11:27
Als de man in staat zal zijn, geen vergelijking meer gaat maken met het mannenvoetbal, ontkom je er niet aan, om te constateren dat het vrouwenvoetbal een serieuze sporttak is !
JHT
19 mei 9:54
@ Frank: Doodschoppen mogen niet, ook niet man tegen man.
Wouter
18 mei 23:11
@Frank, en als een vrouw er een uitdeelt? Als een vrouw in mijn herenteam beter is op een positie dan de mannen, dan speelt ze. Ik hoop alleen wel dat ik die keuze zelf kan blijven maken, en niet een lobby van de LGBTTQQIAAP-gemeenschap. Want oh, wat moet er toch overal geforceerde gelijkheid zijn.
Piettie
18 mei 9:04
waarom steeds die discussie over het samenvoegen van het damesvoetbal bij de heren, heeft toch geen toegevoegde waarde voor beide. Dit soort zaken zie je toch ook niet bij hockey,handbal of vollybal. Damesvoetbal is prima en heeft een toegevoegde waarde voor een vereeniging en daar moet je het ook bij laten.
Frank
17 mei 23:59
Wat gebeurt er als een vrouwelijke speler een doodschop krijgt. Ligt alles en iedereen overhoop.