Freek Schoones (Sparta’25): “Amerika was een pittig maar vooral een prachtig en onvergetelijke avontuur”

Deelacties:

Vandaag een interview met Freek Schoones die reeds op 17-jarige leeftijd zijn debuut mocht maken in het eerste elftal van Sparta’25, dat toentertijd nog uitkwam op het derde amateurniveau van Nederland. Een speler ook die al snel het net wist te vinden en een mooie toekomst tegemoet leek te gaan.

(Door Peter Bussers)Toch liep het aanvankelijk allemaal wat anders dan gedacht en gehoopt. De youngster, die een jaar in Amerika zou verblijven, moest op een gegeven moment genoegen nemen met een plek in het tweede elftal. Freek gaf echter nooit op. Hij was geduldig, een speler ook met een tomeloze inzet, die bleef knokken en zijn ding deed, namelijk doelpunten maken. Daarvoor werd hij dan uiteindelijk ook beloond en is hij sinds het seizoen 2021-2022 een van de aanvalskrachten van de huidige eersteklasser. Sterker nog: Freek was en is de topscorer van Sparta’25.

Freek Schoones begon op 5-jarige leeftijd met voetballen bij de Beek en Donkse voetbalvereniging Sparta’25 en doorliep daar de gehele jeugdopleiding. Freek was een groot talent, met een neusje voor de goal, en speelde zodoende ook telkens in het hoogste elftal van elke leeftijdscategorie. Op het moment dat Freek overging van de B1 naar de A1, kwam het vaandelteam van Sparta´25 al voor het vijfde opeenvolgende seizoen uit in de 1e Klasse D. Een uitstekende prestatie van deze nog echte amateurvereniging waar betalingen altijd een no-go zijn geweest. De prestatie was toentertijd sowieso bijzonder, daar het in het seizoen 2005-2006 zelfs nog uitkwam in de 4e Klasse.

In die eerste vier jaar in die 1e Klasse deden de Beek en Donkenaren het alleraardigst en waren ze telkens terug te vinden in de middenmoot. Het seizoen 2013-2014 leek aanvankelijk hetzelfde beeld te geven. Sparta’25 won drie van de eerste zeven wedstrijden, speelde tweemaal gelijk en verloor tweemaal.

Officieel debuut Sparta’25 1
Freek deed het ondertussen ook prima met de A1 en kreeg daarvoor ook de beloning. Op 3 november 2013 mocht hij als 17-jarige voor het eerst mee met het eerste elftal dat op bezoek moest bij het Limburgse Heidebloem/Bovitec. Een datum die in het geheugen gegrift zal blijven staan omdat de youngster zijn eerste speelminuten mocht maken. Freek: “Hoelang ik toen speelde weet ik niet meer, het was een invalbeurt en dat zal vast ergens in de slotfase zijn geweest. Ik weet nog wel dat wij toentertijd een sterk en ervaren team hadden met spelers zoals Mischa Werdens en Thijs Kluijtmans (beiden ex-PSV). Je kunt je dan misschien ook wel voorstellen dat ik enorm trots en blij was, dat ik bij deze groep mocht aansluiten en dus zelfs speeltijd kreeg.”

Het zouden niet de laatste minuten zijn voor de aanvaller in een seizoen dat overigens in mineur zou gaan eindigen voor de groen-witten.

Eerste doelpunt als 17-jarige
Sparta’25 ging vanaf november namelijk alsmaar slechter presteren en zakte steeds verder af op de ranglijst. Zo verloor het o.a. van de concurrenten SVC 2000 en SSS’18 en wachtte het 13 april,  vier wedstrijden voor het einde, een andere concurrent namelijk Chevremont. Winst was noodzakelijk om niet op een directe degradatieplaats terecht te komen. Sparta’25 won het duel ook overtuigend met 4-1 en Freek wist dus, als 17-jarige en als jeugdspeler, zijn eerste goal te produceren. “Ja… natuurlijk geweldig mooi en bijzonder. Het was zo’n belangrijke wedstrijd die we moesten winnen en als je dan als jonge speler, die niet echt gewend was op dat niveau te spelen, dan ook nog belangrijk kan zijn….prachtig!”

In de laatste drie wedstrijden mocht Freek telkens invallen maar kon hij niet voorkomen dat Sparta’25 slechts één punt over zou houden aan die wedstrijden en dat het de nacompetitie in moest. Daarin was het Astense NWC over twee wedstrijden te sterk en was degradatie een feit.

Leerzame periode
Trainer Ronnie Couwenberg verliet de vereniging en Sparta’25 ging met Stephan Sijbers verder de 2e Klasse in. Freek kreeg, als tweedejaars-A, in dat jaar (waarin het uiteindelijk zesde zou eindigen) beduidend minder speelminuten toebedeeld. In totaal mocht Freek drie keer invallen. Zo ging hij met Sparta’25 onderuit tegen de latere kampioen WSC maar wist hij vooral in het duel tegen Nooit Gedacht wederom belangrijk te zijn. Sparta’25 stond toen met nog ruim vijf minuten op de klok met 0-1 achter. Freek bracht Sparta’25 vervolgens vier minuten voor tijd op gelijke hoogte waarna twee minuten later verdediger Frank Dankers de winnende liet aantekenen.  Drie weken later kreeg de aanvaller zijn laatste invalbeurt, en zijn eerste gele kaart, in het gewonnen uitduel tegen EVVC.

In het daaropvolgende seizoen, met wederom een nieuwe trainer, werd de talentvolle 19-jarige aanvaller definitief toegevoegd aan de selectie van Sparta’25. De verwachtingen waren hooggespannen, misschien wel te hoog. Het kwam er allemaal niet uit, sterker nog het werd een enorm teleurstellend seizoen voor de Beek en Donkse formatie. Sparta’25 kon alleen Real Lunet boven zich houden en degradeerde zodoende voor de tweede keer in drie jaar tijd. Freek deelde mee in de malaise en kon ook niet echt overtuigen.

‘Slechts’ acht keer stond hij aan de aftrap en elf keer mocht hij invallen. In die wedstrijden was de aanvaller maar één keer doeltreffend. Teleurstellend kun je wel zeggen of toch niet? “Natuurlijk was het verschrikkelijk balen dat we degradeerden en inderdaad ook wel teleurstellend, laat ik dat vooropstellen. Wat betreft mezelf; natuurlijk wil je zoveel mogelijk spelen en als het kan ook belangrijk zijn. Er was toen echter veel concurrentie van hele goede voetballers. Jongens die al lange tijd in de selectie speelden en presteerden. Daar ben ik dan reëel in en ik had dus ook niet zomaar de verwachting een basisplaats te krijgen. Al bij al heb ik het, ondanks alles,  gezien als een heel leerzame periode.”

Van Sparta’25 naar King University (Amerika)
Tijdens dat teleurstellend verlopen seizoen kwam Freek, toen nog studerend aan de Tilburgse University, overigens in contact met KingsTalent. Dat bedrijf is opgericht voor getalenteerde student-sporters die op zoek zijn, zoals ze zelf schrijven, naar een 'life changing experience’. “Ik hoorde voor het eerst over de mogelijkheid om in Amerika studie en voetbal te combineren, toen ik in de krant een artikel over KingsTalent las. Die unieke kans die zich dus voordeed om naar Amerika te gaan heb ik toen aangegrepen. In mijn ogen krijg je zo’n kans niet heel vaak, misschien maar één keer. Ik was m’n bachelor aan het afronden en kon mijn masterdiploma daar gaan halen. Dat was dus een perfect moment om het avontuur aan te gaan. De combinatie van een opleiding met een mooi voetbalavontuur was daarbij doorslaggevend.

Ik ben toen via KingsTalent in contact gekomen met drie universiteiten. Na een lang Skype-gesprek met de hoofdcoach van King University wist ik zeker dat ik voor zijn team wilde gaan spelen. Vervolgens ben ik door de ‘Graduate enrollment counselor’ van de school benaderd om mijn aanmelding te regelen. Allerlei documenten moesten worden aangeleverd, waaronder recommandaties van academici, een motivatie, CV, testresultaten en behaalde diploma’s. Gedurende het traject ben ik heel goed begeleid door zowel de school als de mannen van KingsTalent. Naast de aanmelding bij de universiteit moest ook de inschrijving bij de sportbond, de NCAA, geregeld worden. Ook zij vroegen allerlei informatie van me, ook hierin ben ik uitstekend begeleid.”

Zeventien wedstrijden in twee maanden
Freek kreeg vanuit Amerika ook een trainingsschema doorgestuurd waar hij toen in de zomer mee aan de slag moest. In augustus 2016 begon vervolgens het avontuur in Amerika. Een avontuur dat overigens voorbij vloog.

Een avontuur ook dat behoorlijk pittig was, waarin hij eigenlijk min of meer werd geleefd,  maar waaraan hij ook ongelofelijke mooie herinneringen heeft overgehouden. “Het jaar in Amerika vloog inderdaad voorbij. De competitie werd daar toen in twee maanden tijd, in september en oktober, afgewerkt. In die periode speelden we twee wedstrijden per week, meestal op woensdag en zaterdag. In totaal hebben we in die twee maanden zeventien wedstrijden gespeeld.  Bij uitwedstrijden, die heel bijzonder waren en waar de faciliteiten heel professioneel waren,  waren de afstanden groot dus vertrokken we per bus vaak ’s ochtends of begin van de middag. Soms bleven we dan in een hotel en reden we de volgende dag terug. We trainden iedere dag op het veld en kregen daarnaast ook nog een schema voor krachttraining. Tussendoor was je dan dus ook nog met je opleiding bezig.

Kijkend naar het niveau daar dan vind ik het lastig om een vergelijking te maken met het niveau hier in Nederland.. Er zaten echt heel sterke teams tussen maar ook echt hele zwakke teams. Dat niveauverschil was er ook binnen onze eigen selectie. De kampioen uit onze competitie was een erg sterk team. Daar speelden voornamelijk gasten uit Spanje, Portugal en Brazilië die in hun landen ook bij BVO’s in de jeugdopleiding hadden gezeten. Dat was echt van een ander niveau.”

‘Ik was er wel even klaar mee’

Na een jaar Amerika, waarin hij zijn masterdiploma wist te behalen en zijn opleiding dus had afgerond, keerde Freek moe maar voldaan terug naar Nederland. Er was ook enige twijfel ontstaan bij Freek wat te doen aangaande het voetbal. Hij was er wel even klaar mee.

“Het tweede halfjaar in Amerika, toen het seizoen dus al afgelopen was, hadden er een aantal jongens hun opleiding afgerond. Daarmee ging de kwaliteit echt achteruit en werd de sfeer in het team ook anders. Ik had het eerlijk gezegd ook wel een beetje gehad met elke dag trainen. Zodoende kwam er bij mij toen dus ook enige twijfel over het wel of niet doorgaan met voetbal. Die twijfel was overigens wel snel weer verdwenen en als ik nu daar nog aan terugdenk, kan ik het überhaupt haast niet geloven dat ik zo ooit heb gedacht. Ik zou het voor geen goud willen missen. Lekker tweemaal doordeweeks trainen en op zondag een wedstrijd spelen.”

Teleurstellend verlopen seizoen
Freek meldde zich dus toch maar weer aan bij Sparta'25 en keerde ook direct terug in de selectie die onder leiding stond van Willem Aarts.

De toen 21-jarige aanvaller had zich ten doel gesteld speler van het eerste elftal te worden dat toentertijd uitkwam in de 3e Klasse. Freek kreeg ook zeker de kans om zich te bewijzen maar kon niet overtuigen. Gedurende het uiteindelijk dramatisch verlopen seizoen voor het eerste elftal van Sparta’25, waarin het in de allerlaatste minuut van de laatste wedstrijd van het seizoen het kampioenschap verloor, kwam Freek tot slechts één basisplaats. Hij mocht beginnen in het bekerduel tegen vijfdeklasser Montagnards (2-8 winst) maar werd in dat duel ook nog gewisseld. In de competitie moest Freek het doen met vijf invalbeurten.

Nee, het was ronduit een teleurstellend seizoen waar hij met het tweede elftal ook nog tegen degradatie moest vechten uit de 1e Klasse. Het tweede elftal moest ook de nacompetitie in waarin het zich ternauwernood wist te handhaven. “Het was inderdaad geen seizoen om met trots op terug te kijken. Ik moest het ook vooral bij mezelf zoeken. Ik heb de kans gekregen maar simpelweg niet gepakt. Natuurlijk baal je daar dan ook van, maar dat stond het plezier in het spelletje niet in de weg.”

De weg omhoog ingezet
Hoe teleurstellend het seizoen 2017-2018 dus was verlopen, hoe mooi het seizoen 2018-2019 werd. Patrick Methorst kwam en dat bleek een gouden greep voor de Beek en Donkenaren. De Geldroppenaar, momenteel trainer bij Schijndel en volgend seizoen trainer bij Oirschot Vooruit, bracht wat teweeg en zorgde met zijn manschappen eindelijk weer eens voor successen.

Het eerste elftal van Sparta’25 werd na tien jaar weer kampioen en keerde, na een verblijf van drie jaar in de 3e Klasse, terug in de 2e Klasse. Maar ook het tweede elftal zette een prestatie van formaat neer. Sparta’25 2, dat in het jaar dat Freek in Amerika verbleef nog in de 2e Klasse uitkwam en het seizoen daarna dus de nacompetitie in moest voor klassenbehoud (1e Klasse), mocht opnieuw de nacompetitie in maar nu voor promotie naar de Hoofdklasse. Sparta’25 2, met Freek Schoones binnen de gelederen, verraste vriend en vijand en leek zelfs op het kampioenschap af te stevenen. Sparta’25 verspeelde in de slotfase echter belangrijke punten waardoor het kampioenschap naar HVCH ging. Het tweede elftal, wat onder leiding stond van Mischa Werdens, wist uiteindelijk wel promotie af te dwingen via de nacompetitie.

Een topseizoen dus voor Sparta’25 maar ook een topseizoen voor Freek, ondanks dat hij dus speler was van het tweede elftal. De aanvaller wist de doelpunten aan elkaar te rijgen. Zo wist hij dat succesvolle seizoen tien keer te scoren in de eerste tien wedstrijden, was hij trefzeker in de beker- en oefenwedstrijden en scoorde hij ook voor Jong Sparta’25. Freek maakte indruk ook op Patrick Methorst die hem in de tweede seizoenshelft dan ook vier keer liet invallen.

Ook het daaropvolgende seizoen verliep uitstekend totdat de competitie werd afgebroken door de corona. “Het was inderdaad zonde dat er een einde kwam aan de competitie en dat er ook in het daaropvolgende seizoen slechts vier wedstrijden konden worden gespeeld. Wij hadden destijds namelijk een erg jong maar heel erg sterk tweede elftal. De helft van die jongens speelt nu in het eerste. Ik kijk daarom ook echt met plezier terug op die periode, speelde goed en ben daar ook een betere speler geworden. Ik ben toen tot een handje vol invalbeurten gekomen bij het eerste maar had daar geen problemen mee.”

Geduld wordt beloond

Na de corona kwam Freek weer meer in beeld bij het vaandelteam. “Dat was een goed moment, er stopte ook een aantal jongens waardoor er ruimte kwam voor doorstroom vanuit het tweede. Dat is eigenlijk op een hele logische manier verlopen.” Freek kwam in dat seizoen, waarin Sparta’25 vijfde werd, in zeventien van de zesentwintig wedstrijden in actie en wist vijfmaal te scoren. Freek bleef vechten voor wat hij waard was, bleef knokken, was realistisch en zelfkritisch. Liet steeds meer zien waartoe hij in staat was en wist vooral te overtuigen.

Sinds vorig seizoen is de aanvaller dan ook onomstreden. De inmiddels 28-jarige aanvaller miste het allereerste bekerduel uit tegen Volharding maar kwam daarna in elk duel in actie voor het team van Patrick Methorst. Freek werd niet alleen topscorer met twaalf doelpunten maar werd met zijn teamgenoten ook nog eens kampioen in de 2e Klasse G. “Weet je wat het is als ik zo terug kijk. Als er jongens voor je zitten die beter zijn dan moet je geduld hebben. Daar heb ik nooit problemen mee gehad. In de tussentijd ben ik meer naar mijn eigen kwaliteiten gaan spelen. Dat is de afgelopen seizoenen aardig gegaan. Ik moet trouwens ook zeggen dat wij ons als team de afgelopen jaren ook enorm hebben ontwikkeld en dat dus ook hebben bekroond met het kampioenschap vorig jaar. We hebben een hele hechte groep die ook nog eens heel veel kwaliteit in zich heeft.”

Het kampioenschap van vorig seizoen was overigens wel een bijzondere. Sparta’25 scoorde namelijk in tweeëntwintig wedstrijden slechts vijfendertig doelpunten en wist ook maar tien van de tweeëntwintig wedstrijden te winnen.  Sparta’25 speelde daarnaast negen keer gelijk en verloor slechts drie keer. Op eigen veld wist Sparta’25 slechts twee keer te zegevieren en verloor het één keer. De overige wedstrijden eindigden in een gelijkspel.

‘Wij horen thuis in de 1e Klasse

(Foto Chantal Straatman)

Succescoach Patrick Methorst verliet de vereniging en Jurgen van Wanrooy, die Erp naar de 1e Klasse bracht, kwam. Freek wist ook Van Wanrooy te overtuigen van zijn kwaliteiten en is ook onder hem een onbetwiste basisspeler. Sterker nog; Freek presteert beter dan ooit en staat momenteel met nog drie wedstrijden te gaan op reeds veertien doelpunten, en dat in de 1e Klasse. Sparta’25 zelf doet het ook zeker niet onaardig of misschien wel beter gezegd: goed. Zoals eerder aangegeven doet Sparta’25 het namelijk met spelers uit de eigen jeugdopleiding en vinden er geen betalingen plaats.

Sparta’25 verloor dit seizoen ook nog maar zes van de eenentwintig wedstrijden, waaronder twee keer tegen de kampioen RBC. Het probleem is echter dat Sparta’25 ook moeilijk aan haar overwinningen komt (zes keer) en zodoende momenteel ook op een nacompetitieplaats staat. Sparta’25 heeft de punten dus dan ook nog hard nodig in de drie resterende wedstrijden. Sparta’25 gaat volgende week zondag op bezoek bij concurrent TSC, ontvangt daarna de nummer twee WNC (eerste duel 2-2) en moet het in de allerlaatste wedstrijd opnemen tegen vermoedelijk degradant VOAB.

Er liggen dus nog genoeg kansen om zich volgend seizoen opnieuw eersteklasser te mogen noemen, waar het ook in thuis hoort volgens Freek. “Onze doelstelling aan het begin van het seizoen was handhaving, zeker met de zware promotie/degradatie regeling die dit seizoen geldt. Ik vind dat we het uitstekend doen tot nu toe. We laten zien dat we het iedere tegenstander lastig kunnen maken en zijn moeilijk te verslaan. Het is zonde dat we een aantal dure punten hebben laten liggen in slotfases van wedstrijden. Daar leren we van, maar als dat niet was gebeurd hadden we al een stuk meer lucht gehad richting het einde van de competitie.

Het niveau van de 1e Klasse vind ik overigens ook heel mooi. Zeker aan het begin van het seizoen merkte je dat de wedstrijden veel intenser zijn en het tempo een stuk hoger ligt, maar inmiddels zijn we daaraan gewend en horen we in mijn ogen zeker thuis in de 1e klasse. We hebben een relatief jonge groep en kunnen alleen nog maar beter worden. Handhaving moet er dan ook gewoon in zitten.”

Het zal hoe dan ook nog spannend worden de komende weken, maar over  drie weken weten we sowieso of Sparta’25 zich dus heeft gehandhaafd of toch de nacompetitie in zal moeten. Gaat Sparta’25 volgend seizoen 1e of 2e Klasse spelen? Met of zonder Freek Schoones, want je zou je misschien kunnen voorstellen dat er interesse zou kunnen komen? “Interesse van andere verenigingen is bij mij niet aan de orde. Mijn doelstelling is om nog zo lang mogelijk bij Sparta’25 te voetballen, van waarde te zijn en er zoveel mogelijk plezier aan te beleven.”

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?