Formidabel UNA-tiental verstoort titeljacht van OFC

Deelacties:

(door Thieu Vlemmix) Nog net voordat halverwege november 2021 deze lopende competitie werd  afgebroken, speelde UNA op zondag 14 november in Oostzaan zijn voorlopig laatste wedstrijd. Het werd tegen koploper OFC een eenzijdig duel, met een voor UNA kansloos verloop (3-0).

Sindsdien gedraagt OFC zich veel minder als de bijna onklopbare van toen en loopt zelfs flink wat schrammen op. Gemert – waarvan het nota bene op 9 maart nog met 4-1 won - is intussen een geduchte concurrent geworden. Zoals het er nu naar uitziet, beperkt de titeljacht zich nu tussen die twee. UNA kan vandaag nog wel de rol van stoorzender spelen nu er thuis tegen de Oostzaners wordt aangetreden. Dat deden ze onlangs ook al door in Gemert te winnen.  

Jonge spelers
Eerst nog even over wat anders. Het succesvolle initiatief dat de UNA een paar jaar geleden nam om onder de KNVB vlag een landelijke competitie in te richten van amateurspelers onder de 23 jaar, heeft al geloond. Coach Harrie Gommans – vandaag afwezig vanwege een sterfgeval in de familie - maakt voor zijn ploeg immers regelmatig gebruik van diverse spelers uit die jonge selectie. Zaterdag werd dit team kampioen van de voorjaarsreeks in Divisie 1-B, na 3-2 winst op Quick Den Haag. Dat betekent een flinke pluim voor de O23 opleiders Oscar Vergeer en Jeroen van de Kerkhof. Vastgesteld kan worden dat de incidentele overstap naar de Derde Divisie ze eigenlijk ook wel goed af gaat. Hun pupillen Kai Huybers, Raoul Bergraaf, Abdiasis Dahir, Klaas Wijnsma en Rhoan Boudewijns werden dikwijls vrijwel moeiteloos ingepast.

Ook de rol van hoofdtrainer Harrie Gommans mag daarbij niet worden onderschat. Neem Dongen uit. Daar had centraal achterin natuurlijk gekozen kunnen worden voor zekerheid, met de al wekenlang dominante Niek van Boekel. Maar Gommans had voor zijn aanvoeder iets anders, een soort van zwerversrol  bedacht, met steun waar nodig. Een geslaagd experiment, zo bleek. Het mes sneed daarbij aan twee kanten: Rhoan Boudewijns mocht nu namelijk z’n  debuut maken als centrale verdediger. En hoe! Wat een rust. De 19-jarige speelde alsof hij al jaren naast de eveneens uitblinkende routinier Yoeri Sijbers stond.

Vandaag staat, bij afwezigheid van Rhoan, Raoul Bergraaf op die positie. En om alvast maar voorweg te nemen: ook die doet het geweldig goed. De jeugd mag het nu dus wederom laten zien. Immers, Klaas Wijnsma wordt gehandhaafd als linksachter. En ook die speelt een uitstekende partij; dat kan geen toeval meer zijn.  

Zoals al vermeld, staat er voor UNA niks meer op het spel. Maar dat valt de ploeg absoluut niet aan te zien. De ploeg van interim coach Sjors Paridaans neem voortdurend het initiatief en tikt de bezoekers regelmatig weg. Maar als doelman Kai Huybers in de 23e minuut zijn goal uit komt en net buiten het strafschopgebied de tegenstander onderuit trekt (rood), staat UNA plots met z’n tienen. Desondanks blijft op linksachter blijft Klaas Wijnsma de grote aanjager en UNA mede daardoor de ploeg die de lakens uitdeelt. .

Hoe verder het duel echter vordert, hoe moeilijker dat wordt als OFC steeds meer de lange bal richting verdedigingscentrum van UNA hanteert om de vele lange mannen in hun gelederen in stelling te brengen. Maar daar blijft dan nog altijd de in de lucht bijkans onklopbare Yoeri Sijbers kaarsrecht overeind, terwijl  ook invaller doelman Giel Fokstera (20) niet op een fout valt te betrappen. En dan ineens, is het raak de andere kant. Opnieuw is Klaas Wijnsma de aanstichter van een gevaarlijke aanval, waarbij de bal uiteindelijk voor de rechter van Nick Tielemans belandt. Diens uithaal eindigt ver in de linkse hoek: 1-0. Met andere woorden: UNA heeft met 10 man de leiding genomen (!!) tegen titelgegadigde OFC.

Er volgt nog een benauwd laatste kwartiertje, waarin de strijd hevig is en van  er van alles gebeurt. Eén ding echter niet: de gelijkmaker van OFC. UNA blijft, met ook een geweldige Bassou Boulghalgh op het middenveld, nu als een ware vechtmachine overeind. 

                           

© 2022 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Wil Roosen
12 mei 20:40
Thieu, je vermeldt Dat er voor una niets meer op het spel staat echter de3e plaats is voor ons nog wel degelijk in het zicht. Er van uitgaande dat of Gemert of Ofc kampioen wordt gaat hun behaalde periodetitel naar het hoogst geplaatst team in de eindrangschikking. Daar zijn wij met 5 wedstrijden te gaan maar 3 punten van verwijderd dus ik denk, gaan daarvoor.
Ton Kremers
12 mei 10:57
Goed verhaal Thieu, klopt helemaal. Vooral de wil om niet te verliezen van deze topploeg heb ik met verbazing mogen aanschouwen. Prachtig om te zien hoe de jonge invallers met goed voetbal en een tomeloze inzet de geblesseerde routiniers vervingen. Vooral Klaas Wijnsma, met zijn rossige krullen, trok mijn aandacht. Zijn inzicht en inzet zijn formidabel. Ik kom graag weer naar hem kijken.
PP
10 mei 0:23
Een pluim voor de jonge spelers die het geweldig hebben gedaan. Mentaal heel sterk en de gehele ploeg is blijven vechten tot de laatste seconde. Prima gedaan jongens.